NICUSOR CONSTANTINESCU cere judecarea sub CONTROL JUDICIAR pe cautiune

NICUSOR CONSTANTINESCU, PRESEDINTE SUSPENDAT, CJ CONSTANTA, JUDECAT, CONTROL JUDICIAR, DOSAR, ACUZATII, PREJUDICII, CURTEA DE APEL, CONSTANTA, HOTARARE, DEFINITIVA

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, NICUSOR CONSTANTINESCU, a cerut, miercuri, la Tribunalul Constanta, judecarea sub CONTROL JUDICIAR pe cautiune, in dosarul privind nefinantarea Centrului Militar Zonal Constanta, iar instanta a amanat pronuntarea pentru 2 decembrie.

La primul termen in dosarul in care este judecat pentru nefinantarea Centrului Militar Zonal Constanta, de miercuri, de la Tribunalul Constanta, NICUSOR CONSTANTINESCU a spus in fata instantei ca nu a fost citat la acest termen, ci a aflat despre proces de la avocat, precizand ca faptele de care este incriminat in acest dosar nu sunt adevarate.

NICUSOR CONSTANTINESCU a solicitat un nou termen pentru a putea studia dosarul si pentru a-si pregati apararea, judecatoarea admitandu-i solicitarea.

Avocatul Marius Mocanu a cerut instantei inlocuirea arestului preventiv cu CONTROLUL JUDICIAR pe cautiune, printre argumentele invocate fiind si acela ca NICUSOR CONSTANTINESCU a primit in urma cu trei ani neinceperea urmaririi penale pentru aceleasi fapte in care este judecat in prezent. Mocanu a mentionat ca faptele din acest dosar nu sunt de natura penala, ci contraventionala si Nicusor Constantinescu nu se face vinovat de acestea.

Citeste si: Mandat de arestare ANULAT pentru NICUSOR CONSTANTINESCU

“In anul 2011, prefectul judetului Constanta a formulat o plangere penala pentru abuz in serviciu pentru aceleasi fapte. Fata de domnul Constantinescu s-a dispus de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta o solutie de neincepere a urmaririi penale, apreciindu-se ca fapta respectiva nu ii poate fi imputata domnului Constantinescu si in esenta reprezinta o fapta de natura contraventionala, si nu o fapta de natura penala. Insa la momentul cand domnul Constantinescu a fost trimis in judecata in acest dosar nu se parcusesera toate etapele contestarii acestei rezolutii a Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta. La acest moment, exista o solutie pronuntata de Judecatoria Constanta in 10 septembrie 2014, in care se confirma faptul ca domnul Constantinescu nu este vinovat si ca orice fapta care se poate retine acolo este o fapta de natura contraventionala, si nu de natura penala”, a declarat Marius Mocanu jurnalistilor dupa iesirea din sala de judecata, potrivit Mediafax.

De asemenea, procurorul DNA a cerut instantei respingerea cererii de eliberare sub CONTROL JUDICIAR pe cautiune, dar si constatarea temeiniciei si legalitatii arestului preventiv.

NICUSOR CONSTANTINESCU a spus ca doreste sa fie judecat in libertate deoarece trebuie sa-si continue radioterapia, iar aceasta nu poate fi facuta nici in cadrul sistemului penitenciar, nici in cadrul sistemului national de sanatate. El a precizat ca trebuie sa-si continue tratamentul in strainatate, cu incuviintarea instantei.

Citeste si: NICUSOR CONSTANTINESCU primeste lovitura dupa lovitura din partea DNA

Tribunalul Constanta a amanat pronuntarea pentru masurile preventive pentru data de 2 decembrie.

La finalul sedintei, avocatul Marius Mocanu a spus jurnalistilor ca NICUSOR CONSTANTINESCU urmeaza sa consulte dosarul, sa-si pregateasca apararea pentru ca la urmatorul termen sa dea o declaratie in fata instantei.

 

“Am solicitat termen pentru pregatirea apararii. Domnul Constantinescu nu a luat la cunostinta nici de dosar, nici de rechizitoriu. S-a pus in discutie masura mentinerii arestului preventiv avand in vedere ca cele 30 de zile dispuse prin mandatul initial expira saptamana viitoare, DNA a cerut mentinerea arestului preventiv. Am formulat o cerere de inlocuire cu controlul judiciar pe cautiune urmand ca instanta sa admita din punct de vedere legal cererea pe care noi am formulat-o in principiu si sa fixeze cuantumul unei cautiuni pe care sa o achitam, iar dupa aceea sa discutam pe fondul cererii daca se va admite sau nu de catre instanta”, a precizat Marius Mocanu.

Urmatorul termen pe fondul cauzei a fost fixat pentru data de 17 decembrie.

In acest dosar, NICUSOR CONSTANTINESCU a fost trimis in judecata, la sfarsitul lunii aprilie, de catre procurorii anticoruptie, pentru abuz in serviciu in forma continuata, el fiind acuzat ca, in perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta.

In rechizitoriul procurorilor se arata ca, in perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, NICUSOR CONSTANTINESCU nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos, in mai multe randuri, obligatiile de presedinte al CJ Constanta, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol “consiliile judetene/locale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti sunt obligate sa asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalatiile de telecomunicatii, sistemele si serviciile informatice, autoturismele, alte dotari si materiale, precum si fondurile necesare desfasurarii activitatii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotarare a Guvernului”.

Astfel, in raport de functia publica detinuta, NICUSOR CONSTANTINESCU nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia, si a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a acestei institutii, potrivit DNA.

Procurorii il mai acuza pe NICUSOR CONSTANTINESCU si ca a incercat de mai multe ori sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa, fapte care au provocat vatamari ale drepturilor si intereselor legale ale Ministerului Apararii Nationale, precum si pagube acestei institutii.

Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, NICUSOR CONSTANTINESCU nu ar mai fi fost asigurate piese de schimb si consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal si, la cererea Consiliului Judetean Constanta, au fost intrerupte si serviciile de telefonie prestate de diversi operatori, “posibilitatile de comunicare ale unitatii militare fiind paralizate”.

In aceeasi perioada, Consiliul Judetean Constanta ar fi adoptat doua hotarari prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care il ocupa, insa ambele au fost anulate ca urmare a unor actiuni in justitie.

In 2010, NICUSOR CONSTANTINESCU ar fi dispus rezilierea contractului de paza a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza cladirii a fost asigurata de catre personalul unitatii, desi in interior se afla armament si munitie de razboi, precum si documente clasificate, a precizat DNA.

Activitatea Centrului Militar Zonal Constanta a fost serios tulburata din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilitatilor si a serviciilor de paza, dupa rezilierea de catre NICUSOR CONSTANTINESCU a contractelor prin care acestea erau asigurate. In anul 2011, Consiliul Judetean Constanta a finantat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, in anul 2012 suma alocata unitatii a fost zero lei, iar in anul 2013 a fost achitata suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, in anii precedenti, a precizat DNA.

Sumele repartizate de Consiliul Judetean Constanta Centrului Militar Zonal au fost insa insuficiente, unitatea militara inregistrand debite importante la furnizorii de utilitati care au formulat actiuni in justitie pentru recuperarea acestor sume.

Aceste demersuri retinute in sarcina lui NICUSOR CONSTANTINESCU au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apararii Nationale in cuantum de 67.211,32 de lei, au mai stabilit procurorii.

NICUSOR CONSTANTINESCU a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in alte doua dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in altul este judecat pentru ca a atribuit nelegal terenuri.

Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse de 9 milimetri.