Nicusor Constantinescu, in libertate. Vezi motivarea Tribunalului Bucuresti

Nicusor Constantinescu primea , saptamana trecuta, o veste excelenta.  Tribunalul Bucuresti respingea cererea DNA de arestare preventiva a presedintelui CJ Constanta.  Astazi, TB a explicat decizia,  printre motive, aflandu-se faptul ca inculpatul sufera de o boala grava.

“Sub aspect circumstantial, din analiza inscrisurilor cu caracter medical depuse la dosarul de urmarire penala rezulta ca inculpatul a fost diagnosticat cu o afectiune extrem de severa — cancer de prostata cu risc ridicat care necesita un tratament intensiv combinat de terapie prin radiatii si terapie cu hormoni. Existenta acestei afectiuni extrem de grave este demonstrata in actualul stadiu al cercetarilor prin scrisoarea Spitalului din Stanford — Sectia de Radioterapie Oncologica din data de 4.02.2014.

Extrem de important sub aspectul propunerii de luare a masurii arestarii preventive in prezenta cauza este faptul ca intr-un alt dosar de urmarire penala aflat in instrumentarea DNA—Serviciul Teritorial Constanta au fost initiate demersurile pentru efectuarea unei expertize medico-legale in vederea solutionarii unei cereri de suspendare a urmaririi penale formulate in conditiile art. 312 alin. 1 Cpp. Conform declaratiilor date de inculpat in fata instantei de judecata la acest termen, investigatiile medicale necesare intocmirii raportului de expertiza medico-legala au fost deja initiate, inculpatul fiind obligat sa se supuna mai multor investigatii de specialitate in unitati medicale de resort, fiind necesara inclusiv reluarea unei proceduri medicale invazive extrem de dureroase — biopsia, procedura pe care inculpatul sustine ca ar fi parcurs-o, insa in unitati medicale din strainatate”, se arata in motivarea instantei.

In opinia judecatorului, dispunerea arestarii preventive se va putea lua numai dupa finalizarea raportului de expertiza medico-legala dispus in celalalt dosarul aflat in instrumentarea DNA — Serviciul Teritorial Constanta, insa magistratul spune ca nu are nicio competenta in a grabi efectuarea acelei expertize medicale.

Citeste si: Nicusor Constantinescu a fost eliberat si se afla sub control judiciar

Magistratul nu a luat in considerare sustinerile procurorilor DNA, potrivit carora Nicusor Constantinescu i-a transmis denuntatorului Marian Turbatu ca trebuie sa dea diverse sume de bani in vederea obtinerii unor certificate de urbanism, judecatorul apreciind ca nu exista probe suficiente in acest sens, desi anchetatorii afirma ca au probe administrate in alte cauze aflate in lucru in cadrul DNA din care rezulta ca exista un anumit tarif/megawatt perceput de Consiliul Judetean Constanta in cazul emiterii unor certificate de urbanism avand ca obiect ridicarea de centrale eoliene.

De asemenea, judecatorul considera ca in sarcina lui Nicusor Constantinescu se poate retine doar o “complicitate morala” in cazul impiedicarii efectuarii unor controale ale Curtii de Conturi la RAJDP Constanta (regie aflata in subordinea CJ Constanta), iar vina ii apartine in exclusivitate directorului RAJDP Constanta, Adrian George Gambuteanu, acesta primind de altfel mandat de arestare preventiva.

“Actele la care se face referire in actul de sesizare a instantei si retinute in sarcina inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel cu privire la activitatea inculpatului Gambuteanu Adrian George pot avea natura unor acte de complicitate morala, ceea ce presupune ca decizia de a nu se supune organelor de control apartine in exclusivitate inculpatului cercetat in calitate de autor, sprijinul moral retinut in sarcina inculpatului Constantinescu fiind conferit ulterior, pe parcursul activitatii infractionale, respectiv dupa depunerea solicitarilor din partea Curtii de Conturi

Nu exista la dosar niciun mijloc de proba care sa demonstreze obligatia inculpatului Gambuteanu Adrian de a solicita acordul coinculpatului Constantinescu atunci cand i s-a solicitat sa puna la dispozitie documentele necesare controlului financiar. Or, in aceste conditii, pozitia pe care ar fi adoptat-o inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel, in virtutea prerogativelor legale de care dispunea in calitate de presedinte al CJ Constanta, nu putea avea decat un caracter cel mult consultativ pentru inculpatul aflat la conducerea RAJDP Constanta, obligatia de prezentare a documentelor si de sprijinire e echipei de control financiar revenind in exclusivitate inculpatului Gambuteanu Adrian George”, se mai arata in motivare.

Pe 20 martie, Tribunalul Bucuresti a respins cererea DNA de arestare preventiva a lui Nicusor Constantinescu, instituind doar masura controlului judiciar in cazul acestuia.