Nicusor Constantinescu: Prietenul meu, Sorin Strutinsky, a fost retinut abuziv cu mandat fara sa primeasca citatie

Nicusor Constantinescu: Prietenul meu, Sorin Strutinsky, a fost retinut abuziv cu mandat fara sa primeasca citatie

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, sustine ca omul de afaceri Sorin Strutinsky suspectat de dare de mita si trafic de influenta, a fost luat abuziv de catre procurorii DNA si dus la audieri, desi nu fusese citat, si ca nu ar exista probe impotriva acestuia.

“Astazi (n.r. – miercuri) s-a intamplat un nou abuz. Prietenul meu, Sorin Strutinsky, a fost retinut abuziv cu mandat de aducere fara sa primeasca citatie, cum prevede Codul de Procedura Penala, sub asa-zisa acuzatie de trafic de influenta si nu stiu ce alte acuzatii pe care deja presa le vehiculeaza de câteva ore, dar fara sa existe nicio proba impotriva prietenului meu, Sorin Strutinsky”, a declarat Nicușor Constantinescu, miercuri seara, intr-o conferinta de presa, transmite corespondentul Mediafax.

Presedintele CJ Constanta a precizat ca, din ceea ce a citit in presa, acuzatiile aduse lui Strutinsky sunt slabe si nu pot fi probate.

“Am auzit din presa, ca nu am putut lua legatura cu domnul Sorin Strutinsky si domnii avocati, ca a fost acuzat de trafic de influenta, ca stiu ce om ar fi declarat ca i-a dat acum nu stiu câti ani nu stiu ce bani ca sa determine pe nu stiu cine sa faca nu stiu ce la un contract semnat acum sapte ani. Pai numai aceasta afirmatie dovedeste cât de slaba este acuzatia si neprobanta. Cum sa afirmi ca determina pe cineva care are un contract facut cu sapte ani inainte sa faca ceva, sa faca o plata sau ceva ? Daca e un contract are niste conditii contractuale, termen de plata, obligatiile partilor respective si cred ca se referea la ACN. Acel contract e de pe vremea PDL, când era domnul Zeicu director. Ce legatura are Sorin Strutinsky, om de afaceri liberal cu PDL? Ce legatura am eu, ce legatura are Radu Mazare ? (…) ACN nu e o companie a Consiliului Judetean, nici a Primariei, apartine de Ministerul Transporturilor. si cum este acuzat ca a cerut bani prin factura, prin cont, pai asta e mita, prin cont, prin factura?”, a afirmat presedintele CJ Constanta.

Constantinescu a spus ca retinerea lui Sorin Strutinsky este o lovitura data presedintelui Consiliului Judetean, lui Radu Mazare, dar si cetatenilor judetului Constanta. El a adaugat ca Strutinsky a fost dus la DNA doar pentru ca a fost asociat cu el si cu Radu Mazare.

Miercuri, omul de afaceri Sorin Strutinsky, presedintele CVM Tomis Constanta, a fost ridicat de catre anchetatori, din Capitala, si dus la DNA cu mandat, pentru a fi audiat intr-un dosar in care e suspectat de dare de mita si trafic de influenta, potrivit unor surse judiciare.

Strutinsky urmeaza sa fie dus la instanta cu propunere de arestare preventiva.

Citeste si: NICUSOR CONSTANTINESCU solicita RECUZAREA procurorului DNA Constanta care i-a instrumentat dosarele

El este acuzat ca ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei si 25.000 de euro, pentru a interveni la functionari ai Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile Constanta sa plateasca lucrarile executate de societate, in baza unui contract.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, obtinute de MEDIAFAX, in 2012, Sorin Gabriel Strutinsky ar fi pretins de la o persoana, denuntatoare in cauza, o suma de bani, care ar fi reprezentat 10 la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau sa fie incasate de SC Argos Industria SRL, ca parte a unui consortiu de firme, in baza unui contract incheiat in 11 decembrie 2012 cu Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, respectiv dragaj de intretinere pe Canalul Dunarea – Marea Neagra si pe Canalul Poarta Alba – Midia – Navodari.

“in schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Sorin Gabriel, prevalându-se de influenta exercitata asupra functionarilor Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, a promis ca va determina functionarii institutiei ultim mentionate sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata pretului, fata de SC Argos Industrial SRL. Pe parcursul desfasurarii activitatii infractionale, consortiul de firme din care facea parte SC Argos Industrial SRL a incasat pretul lucrarilor executate (12.744.039 lei si TVA aferenta de 3.058.569,53 lei), in baza contractului antementionat”, sustin procurorii.

Ulterior, Sorin Strutinsky ar fi a primit de la denuntator 635.886,80 lei, bani care ar fi fost virati din conturile bancare ale SC Argos in conturile bancare ale societatilor comerciale indicate de Strutinsky, respectiv SC Sisteme Internationale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL si SC New Open Sector SA, se mai arata in documentele citate.

De asemenea, Strutinsky ar mai fi primit suma de 25.000 de euro, urmând ca diferenta de incasat, in cuantum de 112.000 de lei, sa fie achitata in cursul anului 2015, potrivit anchetatorilor.

Sorin Strutinsky este un apropiat al primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, cu care este asociat in mai multe firme.

In decembrie 2014, Agentia Nationala de Integritate cerea DNA sa il cerceteze pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, in care este asociat si Sorin Strutinsky.

Potrivit unor surse, Radu Mazare si Sorin Gabriel Strutinsky ar fi fost asociati in noua firme, respectiv: Soti Cable Neptun SRL, SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA si SC Xenoti SRL.

ANI a mai stabilit ca primarul Radu Mazare a aprobat, in urma procedurii de selectie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finantare din fonduri nerambursabile pentru sustinerea spectacolelor care au fost organizate cu ocazia evenimentului “Sarbatori de Iarna – Oraselul Copiilor 2013”, incheiat intre Primaria Constanta si SC Soti Cable Neptun SRL. Valoarea totala a contractelor acordate celor doua societati comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fara TVA (aproximativ 4.580.000 de euro).

Sorin Strutinsky spunea atunci ca actiunea ANI impotriva primarului Radu Mazare este netemeinica si preciza ca respectivele contracte au fost incheiate in urma unor licitatii.

Soti Cable Neptun SRL a fost infiintata in 1993, reprezentantii companiei precizând atunci ca are angajati 200 de jurnalisti.