NICUSOR CONSTANTINESCU, trimis in JUDECATA in al TREILEA dosar. UPDATE

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in JUDECATA pe presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, NICUSOR CONSTANTINESCU, arestat preventiv in alta cauza, pentru mai multe fapte in al TREILEA dosar.

UPDATE 18.13: Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, NICUSOR CONSTANTINESCU, este acuzat de procurori ca a cumparat mii de pomi, care fie au fost plantati in curtile unor persoane, fie au ajuns sa fie mancati de animale sau defrisati.

Procurorii il acuza pe NICUSOR CONSTANTINESCU ca, in perioada 14 mai – 11 septembrie 2012, a facut plati nelegale de peste 1,2 milioane de lei catre Regia Autonoma Judeteana Drumuri si Poduri Constanta, in cadrul proiectului “Caravana estivala a judetului Constanta”.

Un exemplu prezentat de procurori in rechizitoriu se refera la faptul ca, in urma cercetarii la fata locului, s-a stabilit ca pe doua parcele din comuna Saraiul, unde se afirma ca fusesera infiintate perdele de protectie, nu existau asemenea lucrari. Pe una dintre aceste parcele au fost identificate urmele unei culturi care “nu vegetase niciodata”, iar pe cea de-a doua nu au fost identificate nici macar urme ale unei asemenea perdele.

In realitate, pomii au fost plantati in curtea bisericii din comuna Silistea de catre elevi si de beneficiarii ajutoarelor sociale, si nu de angajatii RAJDP Constanta, sustin procurorii.

Mai mult, intr-un alt caz, in orasul Harsova, in primavara anului 2011, s-au primit de la Consiliul Judetean Constanta 10.000 de puieti de salcam, si nu 27.000, astfel cum se arata intr-un memoriu, care au fost plantati de populatia orasului, si nu de catre angajatii RAJDP Constanta, cum ar fi trebuit sa se intample.

“In 2012, comunei Ciobanu i-au fost livrati, de catre Consiliul Judetean Constanta, 1.500 de pomi fructiferi, care au fost plantati in curtea scolii din localitate, precum si 25.000 de puieti de salcam. Dintre acestia din urma, aproximativ 14.000 de bucati au fost incredintati unor persoane fizice, care i-au plantat pe terenurile lor, iar restul au fost plantati pe drumul dintre Harsova si comuna Ciobanu. Acestia din urma au fost mancati de animale sau au fost defrisati in toamna anului 2012, impreuna cu ceilalti copaci de pe marginea drumului”, au mai scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

In acelasi document sunt prezentate mai multe situatii in care NICUSOR CONSTANTINESCU a efectuat ordine de plata ilegale, pentru refacerea platatiilor de pomi fructiferi, pentru impaduriri, pentru achizitia unor imobile, dar si pentru inchirierea a 11 autoturisme, in mai multe localitati din judetul Constanta.

Anchetatorii il mai acuza pe presedintele Consiliului Judetean Constanta ca, in 17 iulie 2009, a dobandit Portul Izvoarele, in numele CJ, printr-un contract de vanzare-cumparare, autentificat la biroul notarului Ruxandra Luminita Darie, trimisa si ea in judecata. Potrivit procurorilor, cei doi stiau ca bunul tranzactionat provenea din savarsirea unei infractiuni de abuz in serviciu comisa de catre primarul comunei Lipnita, Florin Georgel Onescu, si de secretarul acestei primarii, Nela Geileanu, ambii fiind trimisi in judecata in aceasta cauza.

“La data de 28 septembrie 2007, inculpatii Onescu Florin Georgel si Geileanu Nela si-au incalcat atributiile de serviciu prin includerea nelegala a Portului Izvoarele in categoria bunurilor care apartineau domeniului privat al comunei, desi acesta apartine, potrivit legii, domeniului public al statului, fiind inalienabil, imprescriptibil si insesizabil”, potrivit DNA.

Potrivit DNA, au fost trimisi in judecata 19 inculpati (persoane fizice si juridice), in legatura cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei in dauna CJ Constanta si a peste un milion de lei in dauna statului roman.

Citeste si: ICCJ judeca CONTESTATIA IN ANULARE a mandatului prin care NICUSOR CONSTANTINESCU a fost dat in urmarire internationala

NICUSOR CONSTANTINESCU este acuzat de abuz in serviciu in forma continuata (sase infractiuni), spalare a banilor si constituirea unui grup infractional organizat.

Alaturi de el, pentru infractiuni similare, au fost deferiti justitiei: Felicia Taicutu, director general al Directiei Generale Economico — Financiare, Titi Cenusa, arhitect-sef la Directia Generala de Urbanism si Lucrari Publice, Lucian Simion, sef al Serviciului Utilitati Publice, Constantin Vladuca, inginer in cadrul Serviciului Utilitati Publice, Ionut Titimeaua, director general al Directiei Generale de Administratie Publica si Juridica, Tudorel Parvu si Bogdan Dima Gavrila, directori generali ai Directiei Buget Finante, toti din CJ Constanta.

De asemenea, au fost trimiti in judecata Adrian George Gambuteanu, director general al Regiei Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, Gica Ene, inginer silvic in aceeasi institutie, Ruxandra Luminita Darie, notar public, Victor Aurelian Coman si Daniel Dan Popa, administratori al SC Rom Coman SRL, Costica Zelca, administrator al SC Stop SRL, Florin Georgel Onescu, primar al comunei Lipnita, si Nela Geileanu, secretar al aceleiasi comune, dar si persoanele juridice Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, SC Rom Coman SRL si SC Stop SRL.

Citeste si: NICUSOR CONSTANTINESCU, un nou MANDAT DE ARESTARE

DNA precizeaza ca, in perioada 2010 — 24 martie 2014, NICUSOR CONSTANTINESCU, in calitate de presedinte al CJ Constanta, RAJDP Constanta si Adrian Gambuteanu au constituit un grup infractional organizat, la care ulterior au aderat si o parte din restul inculpatilor, avand ca scop savarsirea unor infractiuni indreptate impotriva intereselor economice ale Consiliului Judetean Constanta.

NICUSOR CONSTANTINESCU este acuzat ca si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de sef al Consiliului, determinand un prejudiciu in dauna CJ Constanta in valoare de peste 30 milioane lei, asa cum reiese din starea de fapt raportata la cele sase infractiuni de abuz in serviciu.