NICUSOR DAN a explicat DEMISIA din USR in cadrul unei CONFERINTE de PRESA

Presedintele USR Nicusor Dan ar fi anuntat, miercuri seara, dupa sedinta Biroului National, ca demisioneaza din functie. Asta dupa ce conducerea USR a hotarat prin vot sa se pozitioneze impotriva revizuirii Constitutiei pentru redefinirea familiei. Dupa vot, Nicusor Dan ar fi parasit sedinta, spunand ca demisioneaza, au declarat pentru News.ro surse din partid.

UPDATE 8:  Presedintele demisionar al USR, Nicusor Dan, a declarat joi ca in cazul in care un organism de conducere al partidului superior Biroului National va anula decizia de pozitionare a formatiunii pe problema familiei, el se va intoarce in USR, precizand ca in caz contrar va astepta sa apara un partid in care sa se regaseasca, transmite News.ro.

 
“Partidul a luat ieri o decizie printr-un organ de conducere. Mai exista doua organe superioare pe care poate sa le convoace membrii. Daca partidul isi schimba politica pe aceasta chestiune care pentru mine este de principiu si daca ma primesc si ei inapoi sunt gata sa ma intorc”, a declarat Nicusor Dan.
 
Intrebat daca Biroul National (BN) era indreptatit sa ia o decizie atat de importanta precum cea a pozitionarii partidului pe tema revizuirii Constitutiei sau acest lucru trebuia hotarat de Consiliul Politic sau chiar de congres, Nicusor Dan a spus ca statutul nu e foarte clar, ca exista doua interpretari, dar ca decizia luata de BN produce efecte.
 
Nicusor Dan a spus ca exista chiar posibilitatea convocarii unui referendum intern in USR pe tema pozitionarii partidului fata de revizuirea Constitutiei, “in cazul in care 200 de membri o cer”.

UPDATE 7Nicusor Dan a spus joi ca si-a dat demisia de la sefia USR si din partid din trei motive, cel mai important fiind cel de onoare, respectiv ca a promis oamenilor ca va fi loc in USR si pentru progresisti si pentru conservatori.

“In etapele de formare ale acestui partid, in zecile de intalniri pe care le-am avut cu oamenii, le-am promis – si a fost o promisiune a mea personala – ca in partidul acesta este loc pentru toata lumea: si pentru progresisti si pentru conservatori. Culmea este ca aceasta reteta a functionat, am avut colegi progresisti care au lucrat foarte bine cu colegi conservatori”, a spus fostul presedintele al Uniunii Salvati Romania. “Aceasta decizie vine sa spuna ca unii dintre colegii nostri sunt colegi de mana doua, ca aceste convingeri intime ale lorintra in contradictie cu directia in care partidul vrea sa mearga”, a declarat Nicusor Dan, 

“E o chestiune de onoare si asta antreneaza demisia mea azi din USR. Nu e nimic dramatic, este o constructie cu multi oameni. In constructia asta a aparut o majoritate care vrea sa mearga intr-o directie. Eu nu cred ca este o directie buna. Le urez succes”, a mai spus el.

UPDATE 6: Presedintele demisionar al USR, Nicusor Dan, le-a trimis miercuri seara membrilor Biroului National al partidului un document prin care isi explica refuzul de a accepta pozitionarea formatiunii pe tema revizuirii Constitutiei pentru redefinirea familiei spunand ca refuza sa activeze intr-un partid care se defineste implicit ca un partid al libertatilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR, informeaza News.ro.

“Eu nu fac jocuri de putere cu demisia pe masa. V-o spun foarte transant: nu voi activa intr-un partid care se defineste implicit ca un partid al libertatilor civile. Daca asta se va intampla, fie prin vot in Biroul National, fie prin vot in Consiliul Politic, fie prin referendum intern, pe orice chestiune importanta legata de libertati civile vs. valori traditionale, voi parasi USR. O voi face cu eleganta, voi constata ca exista o majoritate de oameni care doresc sa mearga in alta directie decat cea in care am crezut ca vom merge, le voi ura succes si ma voi duce acasa. Nu voi fonda un partid conservator, voi spera sa apara un partid in care sa fie tolerati si progresistii si conservatorii si care sa ma primeasca”, le-a transmis Nicusor Dan colegilor din conducerea USR.
 
Presedintele demisionar al USR le da membrilor Biroului National al partidului explicatii suplimentare asupra refuzului sau de a accepta pozitionarea formatiunii pe tema familiei: limitarea USR la nisa de 20-30% de public al libertatilor civile, in exterior, si perspectiva plecarii din partid a celor pentru care valorile traditionale sunt foarte importante.
 
“USR are o imagine inca foarte fragila de partid antisistem, anticoruptie. O pozitionare pe subiectul referendumului, tema puternica pentru ca este legata de identitatea si intimitatea persoanei, tema care va fi amplificata mediatic, va face din USR partidul libertatilor civile. Aceasta va fi imaginea cu care se va identifica USR”, a argumentat Nicusor Dan perspectiva perceptiei din exterior a USR in cazul pozitionarii pe tema familiei.
 
“In USR sunt oameni pentru care valorile traditionale (printre care familia) sunt foarte importante. Tin de intimitatea si identitatea lor, chiar intr-o raportare transcendenta. Marea lor majoritate sunt capabili sa inteleaga punctul de vedere contrar si sa aiba un dialog. Dar nu se vor simti reprezentati de un partid al libertatilor civile si il vor parasi. Din nou, imi doresc un USR mare”, a explicat Nicusor Dan efectele pe plan intern ale pozitionarii USR pe tema familiei.

UPDATE 5Presedintele USR Cluj, Elek Levente, va prelua sefia interimara a Uniunii Salvati Romania dupa demisia lui Nicusor Dan, deoarece este vicepresedintele care a obtinut cel mai mare numar de voturi la congresul partidului, transmite News.ro.

Elek Levente a obtinut cel mai mare numar de voturi la congresul USR desfasurat la Cluj Napoca intre 12 si 14 mai 2017. Levente a fost votat vicepresedinte de 226 dintre cei 260 de delegati ai Congresului, obtinand un numar mai mare de voturi chiar decat Nicusor Dan, care a fost ales presedinte cu 173 de voturi “pentru”.
 
Levente este si presedintele USR Cluj. Potrivit statutului USR, in cazul vacantarii functiei de presedinte al partidului, locul acestuia va fi luat de catre vicepresedintele care a obtinut la ultimul Congres cel mai mare numar de voturi, declansandu-se imediat procedura de Congres extraordinar in vederea alegerii noului presedinte.

UPDATE 4Presedintele Uniunii Salvati Romania, Nicusor Dan, a anuntat joi dimineata pe pagina sa de Facebook ca va tine dupa pranz o conferinta de presa in care va explica de ce isi da demisia din partid. 

“Azi de la ora 14 la sediul grupului parlamentar al USR din Camera Deputatilor voi sustine o conferinta de presa in care voi detalia si voi explica demisia mea din USR”, scrie Dan in postarea amintita. Dupa plecarea lui Nicusor Dan din fruntea partidului este posibila convocarea Comitetului Politic, forul mai extins de conducere al USR. 

UPDATE 3: Clotilde Armand, membra in Biroul National al USR, a declarat miercuri pentru News.ro ca trebuie asteptat ca lucrurile sa se limpezeasca in partid si, de asemenea, sa se afle ceva oficial din partea lui Nicusor Dan, precizand ca votul in favoarea pozitionarii formatiunii impotriva revizuirii Constitutiei in privinta familiei nu inseamna ca in USR nu sunt si crestin-democrati sau conservatori, noteaza News.ro.

“Trebuie sa asteptam cu totii sa se limpezeasca lucrurile si sa aflam ceva oficial din partea partidului si din partea lui Nicusor Dan. Este un moment in care se vor contura mai clar lucrurile in interiorul USR”, a declarat Clotilde Armand pentru News.ro. Ea a precizat ca votul in favoarea pozitionarii USR impotriva modificarii Constitutiei in privinta familiei nu exclude existenta in partid a crestin-democratilor sau a conservatorilor.  

“Faptul ca astazi (miercuri – n. red.) s-a votat ca partidul sa se pozitioneze impotriva redefinirii familiei nu inseamna ca in acest partid nu sunt si crestin-democrati sau conservatori, care nu trebuie neglijati”, a adaugat Clotilde Armand.

UPDATE 2: Pe de alta parte, deputatul USR Dan Barna a precizat pentru Mediafax ca Nicusor Dan a anuntat azi ca va demisiona, dar inca nu s-a inregistrat nicio demisie. “A fost o sedinta in care spiritele s-au incins destul de mult. In urma ei, a fost o decizie a Biroului National de pozitionare impotriva modificarii Constitutiei. Nicusor Dan a precizat ca nu este de acord cu acesta pozitionare si in acest context s-au spus multe lucruri. Nu exista o demisie inregistrata”, a precizat Dan Barna.

Solicitat sa precizeze daca Nicusor Dan a declarat in sedinta ca va demisiona din functia de conducere a partidului, Barna a raspuns ca “este unul dintre aspectele exprimat in cadrul discutiilor”.

UPDATE 1: Nicusor Dan a avut o prima reactie, dar nu a lamurit situatia: “Biroul National al USR a luat o decizie. E singura stire pentru azi. Pana pe 11 iunie mult succes candidatilor USR din Targu Jiu, Busteni, Lupeni, Craiova, Roman, Almas si Covasant din judetul Arad”, a scris pe Facebook Nicusor Dan in aceasta seara

STIRE INITIALA

Totusi, vicepresedintele USR Elek Levente, presedinte al USR Cluj, a spus, tot pentru News.ro, ca Nicusor Dan isi va face publica decizia pe aceasta tema abia joi si ca azi nu s-a vorbit de demisie. “S-a votat pozitionarea partidului vizavi de revizuirea Constitutiei. Nicusor Dan a anuntat duminica, la sedinta Biroului National precedent, ca daca partidul se pozitioneaza, el ia in considerare sa isi dea demisia. In seara asta nu s-a discutat despre demisie. Urmeaza sa ia el o decizie asa cum crede de cuviinta si sa o anunte maine (joi – n.red.). El a zis va lua o decizie si o va anunta maine”, a explicat Elek Levente.

Decizia partidului in ceea ce priveste modificarea Constitutiei in sensul redefinirii familiei a fost luata cu 11 voturi “pentru” pozitionarea impotriva modificarii Constitutiei, 8 voturi “impotriva” si 2 abtineri.

Anterior, fostul ministru al Culturii, senatorul Vlad Alexandrescu, facuse anuntul votului din conducerea USR. “Asta seara Biroul National al Uniunii Salvati Romania a decis cu majoritate de voturi ca USR sa se pozitioneze impotriva modificarii art. 48 din Constitutia Romaniei (‘Familia’ – n.red.) “, a scris pe Facebook Vlad Alexandrescu.

Nicusor Dan a fost criticat recent de Cristian Ghinea pentru lipsa unei pozitii clare a USR pe tema modificarii Constitutiei in sensul redefinirii familiei. Nicusor Dan a amenintat in Biroul Permanent ca isi va da demisia daca partidul se va pozitiona public fata de referendumul pentru redefinirea familiei in Constitutie. Apoi, marti, fostul candidat la Primaria Capitalei a criticat “presiunea interna ca USR sa se pozitioneze pe tema familiei crestine”, apreciind ca aceasta ar fi o “mare eroare”, care va crea “o fractura interna” de nedepasit.

Sursa foto: realitatea