NIELS BOHR: Daca mecanica cuantica nu te-a socat profund, inseamna ca nu ai inteles-o!

NIELS BOHR – 127 de ani de la nasterea fizicianului. NIELS BOHR este personalitatea marcanta a fizicii secolului XX omagiata astazi de motorul de cautare Google, care a creat un logo specific menit a aminti internautilor cine a fost fizicianul danez de origine evreiasca, care a facut descoperiri importante in domeniul mecanicii cuantice.Mama lui Niels Henrik David Bohr era evreica. Bohr a lucrat la Proiectul Manhattan, in SUA.

Dupa razboi, Bohr a devenit un activist deschis impotriva armelor nucleare si pentru utilizarea pasnica a energiei atomice. Niels Bohr a fost, de asemenea, un co-fondator al Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN).Niels Bohr s-a nascut pe 7 octombrie 1885 in Copenhaga, Danemarca si a murit pe 18 noiembrie 1962 in orasul natal, in urma unui accident cerebral. Niels Bohr a avut contributii esentiale la intelegerea structurii atomice si a mecanicii cuantice.

Niels Bohr a fost profesor de fizica si directorul Institutului de Fizica Teoretica din Copenhaga.Niels Bohr este cunoscut pentru studiile la structura atomica, dar si in domeniul radiatiilor. Bohr a fost recompensat in 1922 cu Premiul Nobel pentru fizica.

Daca mecanica cuantica nu te-a socat profund, inseamna ca nu ai inteles-o , spunea NIELS BOHR.Fizicianul danez Niels Bohr l-a avut ca profesor pe JJ Thomson , care insa a descurajat ideile sale, precum si pe Ernest Rutherford , a carui opera a fost extinsa de catre Bohr intr-o noua teorie privind structura atomului, in anul 1913.

Teoria lui Bohr, aprofundata si extinsa mai apoi de catre fizicieni, are la baza mecanica cuantica. Bohr este cunoscut pentru doua concepte – principiul corespondentei sii principiul complementaritatii.

Fiul sau, Aage Niels Bohr, a continuat munca de cercetare a lui Niels Bohr si in 1975 a primit si el premiul Nobel. Modelul atomic Niels Bohr este primul model de natura cuantica al atomului si a fost introdus in anul 1913.