Nigel Farage promite ca va aduce imigratia in Marea Britanie la “normalitate”

Nigel Farage promite ca va aduce imigratia in Marea Britanie la un nivel de bun simt

Partidul pentru Independenta Marii Britanii (UKIP) a arata, miercuri, ca va opri ‘imigratia in masa’ daca in urma alegerilor legislative de pe 7 mai va ajunge sa exercite o anumita influenta asupra viitorului executiv de la Londra, consemneaza agentiile Reuters si EFE, citate de AgerpresUKIP sustine ca un sold migrator net (diferenta intre sosirile si plecarile imigrantilor) de cateva zeci de mii de imigranti pe an ar trebui sa fie suficient, in conditiile in care acest sold a ajuns in prezent la aproape 300.000.

Si actualul premier David Cameron a promis ca va reduce aceasta cifra sub pragul de 100.000, dar nu a reusit sa-si puna ideea in practica, astfel ca i-a dat apa la moara liderului UKIP, Nigel Farage, a carui crestere de popularitate se bazeaza in special pe discursul antiimigratie.

Farage a rostit si miercuri un asemenea discurs, in care a vorbit despre obiectivul sau de a aduce “la normalitate” nivelul imigratiei anuale, amintind de perioada 1950-2000, cand soldul migrator net nu a depasit 30.000 pe an. Politicianul populist, a carui principala promisiune electorala este scoaterea Marii Britanii din Uniunea Europeana, a propus concret introducerea unui sistem cu puncte, dupa modelul australian, care ar presupune selectarea imigrantilor in functie de calificarile lor si de valoarea adaugata pe care o pot aduce economiei britanice.

Citeste si: MAREA BRITANIE: UKIP, partidul anti-UE, a obtinut al doilea loc in PARLAMENT

Astfel, conform propunerii lui Farage, solicitantii vizei de lucru valabile pentru cinci ani trebuie obligati sa prezinte un contract de munca ce sa ateste ca vor obtine un venit anual de cel putin 27.000 de lire sterline (35.000 de euro), cu exceptia acelora care doresc sa presteze muncile putin dorite de britanici, cum ar fi de exemplu asistentele medicale. De asemenea, in acest interval de cinci ani imigrantii nu vor putea solicita cetatenia britanica si nici ajutoare sociale, fiindu-le de asemenea interzis accesul la sistemul public de sanatate.

Farage sustine ca marirea numarului de imigranti in Marea Britanie a avut ca efect “comprimarea salariilor’ si a fost benefica numai ‘marilor companii’ si celor instariti, care au acces la forta de munca ieftina reprezentata de “gradinari, bone si soferi”.