NIGERIA cere ajutor MILITAR din partea SUA in lupta impotriva BOKO HARAM

Presedintele Nigeriei, GOODLUCK JONATHAN, a cerut sambata Statelor Unite sa ofere tarii sale sprijin militar in lupta impotriva gruparii islamiste radicale BOKO HARAM, care continua sa cucereasca noi teritorii, transmite AFP.

‘Daca s-au angajat in lupta impotriva Stat Islamic, de ce nu vin si in NIGERIA?’, a spus presedintele Jonathan intr-un interviu acordat publicatiei Wall Street Journal. ‘Americanii sunt prietenii nostri. Asadar, daca NIGERIA are o problema, atunci astept ca Statele Unite sa vina sa ne ajute’, a adaugat el.

CITESTE SI: ATENTAT NIGERIA: O FETITA de 10 ANI s-a aruncat in aer intr-o piata. 20 de oameni au MURIT 

Reactia sa survine dupa ce purtatorul de cuvant al Pentagonului, JOHN KIRBY, a declarat ca Administratia de la Washington nu are deocamdata in vedere trimiterea unor trupe in NIGERIA, in schimb va sprijini constituirea unei forte africane multinationale care sa lupte impotriva gruparii BOKO HARAM, oficialul american anuntand totodata ca discutiile pentru crearea unei asemenea forte au inceput.

Insurectia gruparii islamiste BOKO HARAM, inceputa in anul 2009, a provocat pana in prezent cel putin 13.000 de morti, multi dintre ei fiind civili ucisi in urma unor masacre cumplite, si circa 1,5 milioane de refugiati. Islamistii controleaza teritorii intinse din nord-estul NIGERIEI si obtin in continuare victorii militare, desi armata nigeriana este una dintre cele mai puternice din Africa si este sprijinita in aceasta confruntare si de trupe ale unor state vecine, respectiv Camerun, Ciad si Niger.

CITESTE SI: BOKO HARAM a lansat un prim atac in NIGER. Peste 100 de islamisti au fost UCISI 

In ce priveste relatiile Nigeriei cu SUA, acestea au fost marcate recent de unele tensiuni. Astfel, ambasadorul Nigeriei la Washington a criticat in luna decembrie refuzul Statelor Unite de a furniza unele tipuri de arme Nigeriei, iar apoi guvernul de la Abuja a decis sa renunte la instruirea de catre armata americana a unui batalion nigerian ce urma sa fie angajat in luptele impotriva BOKO HARAM.

Totusi, SUA raman un aliat al guvernului nigerian, caruia ii furnizeaza informatii obtinute despre Boko Haram cu ajutorul dronelor lansate de la o baza din Ciad.

Sursa foto: dailymail.co.uk