Nikolai Wammen: Copenhaga va sustine pozitia de aderare a Romaniei la Schengen

Nikolai Wammen, ministrul danez al Afacerilor Europene, aflat in aceste zile la Bucuresti a declarat ca Danemarca a sustinut si va sustine in continuare pozitia de aderare a Romaniei la Schengen.

“Pozitia Danemarcei este clara, noi dorim ca Romania sa adere la spatiul Schengen. Noi sustinem abordarea privind aderarea in doi pasi si am exprimat acest lucru in discutiile mutuale privind acest lucru si vom ramane pe aceasta pozitie. Asa cum am spus, speram ca abordarea in doi pasi sa insemne ca va fi un compromis in acest sens pana la sfarsitul anului in curs. Danemarca sustine acest lucru in mod activ, am facut acest lucru in trecut, vom face acest lucru si in viitor” a declarat Wammen, imediat dupa intalnirea avuta cu Titus Corlatean, ministrul roman de Externe.

Solutia aderarii in doua etape presupune ca Romania si Bulgaria sa adere la zona Schengen in prima faza cu punctele frontiere maritime si din aeroporturi, apoi al doilea pas fiind cel in legatura cu frontierele terestre. Urmatorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele doua candidate este asteptat in luna decembrie 2013.

Sursa foto: avisen.dk