NINI SAPUNARU: Vom sustine un acord politic pe agricultura incheiat sub patronajul Presedintiei

Presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, NINI SAPUNARU, va sustine incheierea unui acord politic pe agricultura, nu doar pe imbunatatiri funciare si irigatii, dar numai sub patronajul Presedintiei si pentru o perioada de 15-20 de ani.

“Vom sustine un acord politic pe agricultura incheiat sub patronajul Presedintiei. Un pact pe agricultura nu inseamna din punct de vedere al Partidului National Liberal doar investitii pe imbunatatiri funciare si irigatii, ci o intelegere referitoare la cine garanteaza pentru agricultura si cine finanteaza agricultura, pentru ca ne asteptam la un boom economic si vine o perioada de recesiune in fata. Agricultura este o zona in care, in Romania, nu mai avem voie sa stam si sa asteptam astazi la doamne-doamne: vine sau nu vine ploaia. Suntem de acord si cred ca sub patronajul Presedintiei s-ar putea gandi un astfel de acord, pentru ca ofera o mai mare stabilitate si credibilitate. Ideea este sa avem vointa politica, sa il ducem pe un proiect de 15-20 de ani si sa nu il mai modificam. Eu zic ca se poate finaliza in acest an”, a explicat NINI SAPUNARU, la finalul discutiilor din Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor.

CITESTE SIș DANIEL CONSTANTIN: Pentru refacerea infrastructurii de IRIGATII sunt necesare peste 1,4 miliarde de euro

Acesta a precizat ca este momentul sa ne gandim “ce sector din agricultura vrem sa il dezvoltam si de unde pot fi atrase resursele de finantare”.

“Va trebui sa ne axam pe ce dezvoltam din agricultura, incepem sa dezvoltam zootehnia, avem banci care finanteaza? Daca nu avem trebuie sa facem noi un fond al statului si sa finantam agricultura. Observam ca in vremuri bune toata lumea crediteaza agricultura, dar cand vin vremuri grele nu mai crediteaza nimeni. Trebuie sa instituim un mecanism de garantare si sa apelam la fonduri private. Sa le oferim investitorilor privati cu garantia statului roman si sa le spunem: gasiti voi fonduri private la UE si terminati voi Canalul Siret-Baragan, decat sa ne gandim ca vin chinezii ca sa ne faca ei Canalul”, a adaugat seful Comisiei de specialitate din Camera.

In opinia lui NINI SAPUNARU, siguranta alimentara ar trebui sa fie un subiect care sa fie pus pe masa sedintelor CSAT.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat marti la finalul discutiilor din Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor ca va aloca o suma de 145 de milioane de euro in bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2016 pentru inceperea reabilitarii infrastructurii principale de irigatii, solicitand insa un acord politic pentru a putea aloca timp de sapte ani consecutivi o suma similara.

CITESTE SI: CAMERA DEPUTATILOR: COMISIA DE AGRICULTURA va discuta martea viitoare situatia creata de SECETA

“Am venit azi cu un motiv concret, sa propunem Comisiei de agricultura la nivel tehnic si pe urma partidelor politice sa incheiem un acord politic pe urmatorii sapte ani astfel incat sa finantam reabilitarea infrastructurii principale din zona de irigatii.(…) M-am bucurat ca la nivel tehnic, direct sau indirect, toti care au fost prezenti au fost de acord cu aceasta initiativa si exista speranta ca vom ajunge si la un acord politic in perioada urmatoare. Din anul 2016 pentru infrastructura principala punem separat in bugetul MADR 145 de milioane de euro si m-as bucura ca acest lucru sa continue, pentru ca nu poti intr-un singur an sa reabilitezi toata infrastructura de irigatii si atunci avem nevoie de 7 ani consecutivi cu aceasta suma”, a spus ministrul Agriculturii.

 Sursa foto ziuanews