NITU: In PARLAMENT se poate solicita un nou vot pentru urmarirea penala a unor fosti ministri

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat, joi, ca nu vede niciun impediment legal in ce priveste transmiterea unei noi solicitari catre Parlament pentru ridicarea imunitatii fostilor ministri in cazul carora procurorii au cerut inceperea urmaririi penale.

“Desi nu imi aduc aminte acum, in clipa de fata, sa fi existat un precedent de acest fel, nu vad acum niciun impediment, pentru ca orice ancheta penala are o dinamica a ei. Daca la un anumit moment s-a apreciat ca nu se da un vot, nimic nu ne impiedica ca ulterior sa se reaprecieze si sa fie dat alt vot. Nu vad niciun impediment legal in acest moment”, a afirmat Nitu, la iesirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

CITESTE SI: JUDECATOR CSM solicita reluarea votului pentru ridicarea imunitatii in cazurile Vosganian, Chitoiu, Borbely, Vlad Cosma si Ion Stan

Intrebat daca poate cere Parlamentului sa ridice imunitate unor fosti ministri pentru care alesii s-au pronuntat deja, cum ar fi cazurile lui Varujan Vosganian si Daniel Chitoiu, procurorul general a subliniat ca, din punct de vedere legal, aceasta solicitare poate fi adresata oricand. “Acum, cand dumneavoastra imi ridicati aceasta problema, nu vad niciun impediment legal sa nu putem sa solicitam o reanalizare a situatiei de catre Parlament”, a afirmat el.

Tot joi, Horatius Dumbava, membru al CSM, i-a trimis lui Klaus Iohannis o scrisoare deschisa in care ii solicita sa faca demersuri pentru a fi reluata procedura de ridicare a imunitatii si in cazul altor parlamentari, intre care Varujan Vosganian, Daniel Chitoiu, Laszlo Borbely, Vlad Cosma si Ion Stan.

CITESTE SI: UPDATE: PARCHETUL GENERAL a inceput URMARIREA PENALA in cazul votului din DIASPORA 

“In ultimele zile, asistam la un rol constructiv, fara precedent, al Parlamentului, in a nu obstructiona justitia in a-si face datoria constitutionala. (…) Insa trebuie spus ca si aici trebuie mers pana la capat, tocmai pentru a nu mai exista loc de interpretare. Exista cereri ale procurorului general de ridicare a imunitatii unor parlamentari, respinse fara o justificare de catre Parlament, si ma refer la domnii senatori si deputati, printre altii: Varujan Vosganian, Daniel Chitoiu, Laszo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluata procedura in cazul acestor parlamentari, iar Plenul Parlamentului sa dea liber justitiei in a verifica acuzatiile aduse de procurori”, solicita judecatorul Dumbrava, in scrisoarea deschisa transmisa presedintelui ales.

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a subliniat, in acelasi context, ca este nevoie, pana la modificarea Constitutiei Romaniei, de o noua lege privind ridicarea imunitatii, “prin care sa se prevada in mod clar ridicarea barierelor nejustificate in indeplinirea actului de justitie”.

In aceasta saptamana, Camera Deputatilor a avizat luarea de masuri preventive in cazul lui Ioan Adam, Ion Dinita si Mircea Rosca, iar Senatul a dat unda verde urmaririi penale a senatorilor Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Sursa foto: gandul.info