Noaptea cartilor deschise, pe 23 aprilie in Centrul vechi al Capitalei

Ziua Mondiala a Cartii este sarbatorita marti, 23 aprilie, in Centrul Vechi al Bucurestiului. Mii de carti vor fi deschise si desfasurate pe strada Lipscani, de la intersectia cu strada Smardan pana la Calea Victoriei.

Noaptea cartilor deschise va incepe de la ora 18.00 si se va desfasura pana noaptea tarziu, potrivit Agerpres, care citeaza un comunicat al Editurii Litera.

Trecatorii vor fi invitati de catre organizatorii sa isi aleaga una sau mai multe carti dintre cele peste 3.000 oferite de Editura Litera, unul dintre organizatorii evenimentului.

23 aprilie reprezinta si o data simbolica pentru literatura universala: in aceasta zi, in anul 1616, au murit Cervantes si Shakespeare. La aceeasi data, dar in alti ani, s-au nascut ori au murit scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.

Pornind de la aceste considerente, in anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Zi Mondiala a Cartii, pentru a le aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor si, in acelasi timp, pentru a-i incuraja pe toti cititorii, dar in special pe tineri, sa (re)descopere placerea lecturii.