NOAPTEA CERCETATORILOR revine la sfarsitul saptamanii in 15 orase din tara

NOAPTEA CERCETATORILOR ii invita pe 26 septembrie pe toti cei curiosi la o calatorie in lumea fascinanta a stiintei, au anuntat organizatorii manifestarii.

Cercetatori, ingineri, exploratori si inventatori iti dau intalnire in campusurile universitare sau zonele centrale ale oraselor Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Suceava, Bacau, Arad, Sibiu, Piatra Neamt, Tulcea, Oradea si Targu Jiu. Alaturi de ei vei lua parte la experimente inedite, conferinte captivante si concursuri cu premii atragatoare. Programul pentru fiecare oras poate fi consultat pe www.noapteacercetatorilor.eu. 

Calatoria in lumea stiintei va incepe la ora 17.00, in toate cele 15 orase. Drone, roboti, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitatie, metale lichide, observatii astronomice sau prin microscop, calatorii virtuale prin Sistemul Solar si alte experimente inedite ii asteapta pe vizitatori.

Potrivit sursei citate, in unele locatii exista o zona destinata celor mici, plina de jocuri care sa le stimuleze creativitatea si gandirea critica, dar si sa-i binedispuna. Pentru cei mai mari, am pregatit dezbateri si conferinte pe teme de interes la ora actuala in cercetare. Pentru a nu rata sansa de a sta fata in fata cu cei mai renumiti cercetatori romani si a lua parte la activitatile pregatite de acestia se recomanda rezervarea unui loc pe www.noapteacercetatorilor.eu din timp.

Citeste si: SUNETUL UNUI ATOM a fost captat de cercetatori. Asemanarea cu o nota muzicala este izbitoare

Organizatorii editiei din 2014 ii provoaca totodata pe curajosi sa isi testeze inovatia si creativitatea in universul stiintific, prin participarea  la cele doua concursuri organizate inainte de eveniment.

Este vorba despre concursul de videoclipuri “Vreau sa fiu cercetator”, dedicat pasionatilor de stiinta indiferent de varsta, precum si despre competitia de desene “Cercetatorii si laboratoarele lor” la care se poate inscrie orice elev sau grup de maxim cinci elevi, dar si orice persoana pasionata de stiinta care insa nu desfasoara activitate de cercetare. Premiile se vor decerna in seara de 26 septembrie, cand vor avea loc si o tombola pentru participanti, precum si alte concursuri cu premii instant.

In fiecare oras va exista si o zona dedicata Uniunii Europene, unde sunt pregatite concursuri de cunostinte generale, o tombola cu premii si alte surprize.

Editia din acest an a NOPTII CERCETATORILOR propune doua abordari complementare propuse de doua echipe organizatoare. #Researchers4Humanity pe scurt #R4H propune o noua abordare a interactiunii dintre publicul larg si lumea cercetatorilor prin activitati si informatii legate de modul in care cercetarea stiintifica contribuie la progresului umanitatii. #doyouspeakscience reaminteste faptul ca stiinta uneste oamenii dincolo de granitele lingvistice sau geografice si organizeaza activitati pentru a dezvalui stiinta care ne inconjoara intr-un limbaj pe intelesul tuturor.

NOAPTEA CERCETATORILOR se inscrie in seria evenimentelor Marie Curie, la nivelul Uniunii Europene, si isi propune sa arate publicului larg ce inseamna sa fii cercetator si cat de interesanta poate fi munca de cercetare.

Citeste si: O CERCETATOARE de origine romana, PREMIATA de presedintele BARACK OBAMA

Primul eveniment european NOAPTEA CERCETATORILOR a fost organizat in 2005 si a atras pana acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul ofera oamenilor de stiinta sansa de a intra in legatura cu publicul, iar publicului sansa de a descoperi universul stiintei si oamenii din spatele experimentelor. Editia 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori in Romania.

Proiectul se adreseaza mintilor curioase, de la entuziasti la sceptici, oferind o mare varietate de activitati stiintifice si educative.

Aceasta editie NOAPTEA CERCETATORILOR este organizata in Romania, sub egida Uniunii Europene si patronajul Ministerului Educatiei Nationale  de catre doua echipe: #Researchers4Humanity si #doyouspeakscience.

In fiecare oras, evenimentul este organizat in parteneriat cu jucatori importanti din cercetare, precum Asociatia Cygnus (Suceava), Universitatea Constantin Brancusi din Targu-Jiu, Universitatea Stefan cel Mare Suceava, Universitatea Transilvania Brasov.

In Bucuresti, evenimentul va avea loc in Parcul Tineretului, la intrarea Sincai. Editia din acest an provoaca toti vizitatorii sa devina calatori implicati in lumea stiintei in toate cele patru mari zone ale evenimentului.

In zona Hands On cercetatori independenti si institute de cercetare arata si demonstreaza cum evolueaza experimentele si lucrarile lor de cercetare. Printre institutele de cercetare prezente la eveniment se numara Institutul National de Cercetare-Dezvoltare de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor, Institutul de Fizica Atomica, Institutul de Stiinte Spatiale, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, Institutul Geologic al Romaniei, dar si Facultatea de Fizica si multi alti invitati.

Ateliere de fizica, experimente, observatii prin microscop sau telescop, demonstratii de control mental, vizualizari 2D si 3D, calatorii virtuale prin sistemul solar, realizarea de mini-comete, demonstratii de robotica si inventica, toate vor prezenta cele mai noi descoperiri si inventii, dar si cele mai interesante concepte stiintifice, iar cei prezenti vor putea iscodi cercetatorii despre cum functioneaza fiecare lucru in parte. Dupa cum ii spune si numele, este zona in care participantii au voie sa atinga exponatele, sa contribuie la experimente, sa interactioneze cu cercetatorii.

In zona dedicata cercetarii in Uniunea Europeana, participantii vor afla cele mai noi tendinte in cercetare la nivel european, isi vor testa cunostintele de cultura generala si vor putea participa la o tombola europeana.

Cei mici se vor delecta si vor invata prin joc o multime de lucruri interesante despre sistemul solar, fizica, chimie, roboti si multe altele, in zona SCI FUN. In aceasta zona sunt programate intreceri, curse cu roboti, desene cu cerneala vizibila in intuneric si alte experimente distractive.

Salonul Cercetatorilor Neconventionali SCeNe, ajuns la a doua editie, va fi reprezentat anul acesta mai puternic in zona Agora. Sunt programate prezentari, dezbateri, sesiuni de intrebari si raspunsuri. Printre vorbitorii care si-au confirmat prezenta se numara dr. Florin Munteanu – Centrul pentru Studii Complete, Pierre de Hillerin – Institutul National pentru Cercetari in Sport, Roxana Dinca – Digi World, echipa de olimpici la Olimpiada Internationala de Lingvistica.

Calatoria in lumea stiintei va fi intretinuta de momente de adrenalina si forta cu echipa RebornED, care va realiza un spectacol de Freerunning si Parkour si momente de emotie vizuala cu un spectacol de lumini si lasere.

De pe scena principala a evenimentului, vizitatorii vor calatori pana la acceleratorul de particule de la CERN, printr-o conexiune live facilitata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”. Tot de aici vor pasi in domeniul gaurilor negre cosmologice si microscopice alaturi de Octavian Micu – Institutul de Stiinte Spatiale, vor parcurge istoria laserilor in Romania impreuna cu Ioan Dancus – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor, dar si alte subiecte interesante precum vanatoarea de raze cosmice sau implicatiile fuziunii nucleare asupra viitorului nostru.

Scena va fi animata de maestrul de ceremonii, actorul Catalin Neamtu, cercetator in arta improvizatiei inca din 2002. Il cunoasteti ca extraterestrul Obibug de la Neatza cu Razvan si Dani. Cei mai curajosi spectatori vor urca pe scena si vor fi recompensati pentru participarea la scurte exercitii haioase de improvizatie.

Programul manifestarii din Bucuresti poate fi consultat aici.

Sursa foto: #Researchers4Humanity