NOAPTEA MUZEELOR 2015: CE PUTETI VIZITA SAMBATA NOAPTE

Noaptea Europeana a Muzeelor este un eveniment internațional initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta aflat in acest an la cea de-a unsprezecea editie. Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul Internațional al Muzeelor sunt principalii susținatori ai Nopții Europeane a Muzeelor, pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor.

NOAPTEA MUZEELOR 2015. Editia din 2015 a Noptii Muzeelor va fi una cu totul speciala, pentru ca va fi marcata de un protest pe care Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR), organizatorul evenimentului, l-a propus tuturor muzeelor din tara, membre sau inca neafiliate organizatiei. Astfel, cate o piesa valoroasa din institutiile muzeale care se vor alatura acestui protest va fi acoperita. Acest protest subtil si inedit are scopul de a atrage atentia publicului si autoritatilor asupra situatiei dramatice in care se afla muzeele Romaniei.

Totodata, protestul este o consecinta a unui fenomen dramatic, respectiv, in ultimii zece ani, peste 110 sedii unde functioneaza muzee de tot felul si zeci de mii de piese din colectiile mai multor astfel de institutii au fost deja retrocedate sau sunt in curs de retrocedare, dupa cum a declarat Dragos Neamu, directorul executiv al RNMR, intr-o conferinta de presa organizata pe 8 mai, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti.

In afara acestui protest inedit, editia din acest an a Noptii Muzeelor isi propune sa continue sa fie un reper in calendarul consumatorului de cultura din Bucuresti si din intreaga tara. “Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai importante branduri culturale care s-au impus la nivel national”, a explicat Mihaela Simion, de la RNMR.

NOAPTEA MUZEELOR 2015. La randul sau, Luiza Zamora, coordonatorul din Bucuresti al Noptii Muzeelor, a spus ca editia de anul acesta a Noptii Muzeelor va fi una record, nu doar in Bucuresti, ci si in tara.

“In Bucuresti, sunt 30 de muzee si 20 de organizatii culturale care participa la Noaptea Muzeelor, iar, pe ultima suta de metri, mai avem candidati. Sunt si cateva premiere. De exemplu, este prima data cand Muzeul Bancii Nationale participa la acest circuit, sarbatorind astfel cei 135 de ani de la infiintarea Bancii Nationale. Pe langa organizatiile culturale care au deja la activ cateva participari la acest circuit, in Bucuresti sunt zece alte organizatii noi si implicit spatii culturale, dand astfel imaginea potentialului cultural si creativ al Bucurestiului intr-o seara de sambata”, a explicat Luiza Zamora.

Astfel, cateva tipuri de lingouri de aur “standard” vor fi expuse intr-o caseta speciala, in holul sediului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), sambata, la Noaptea Muzeelor, intre orele 19.00 si 23.00, in cadrul evenimentului “Aur din Tezaur”. De asemenea, pe un ecran TV amplasat in exterior va putea fi vizionat un film documentar cu tema “Aurul romanesc si BNR”, realizat cu sprijinul Televiziunii Romane, iar fatada cladirii din strada Doamnei numarul 8 va beneficia de efecte si proiectii luminoase speciale.

NOAPTEA MUZEELOR 2015. Programul Noptii Muzeelor 2015 este foarte divers si ofertant. Muzeele nu vor fi pur si simplu deschise pana tarziu noaptea, ci au pregatit foarte multe evenimente organizate special pentru sambata seara.

Se vor desfasura evenimente diverse, de la concerte la doua dintre muzeele afiliate Muzeului Municipiului Bucuresti la ateliere pentru copii la Antipa. Fanfara va canta la Foisorul de Foc, iar limitele vizuale si auditive ale publicului vor putea fi testate la Muzeul Tehnic.

Pe de alta parte, concertul “Dolce Vita”, pus in scena de artisti ai Teatrului de Opereta si Musical “Ion Dacian”, va fi prezentat bucurestenilor in Cimitirul Bellu, sambata, de la ora 21.00, cand vor fi interpretate live cele mai frumoase momente din spectacole celebre de opereta si musical.

NOAPTEA MUZEELOR 2015. La Muzeul National “George Enescu” va avea loc un eveniment special, intitulat “Aeroportul Oniria”, in care mai multi artisti vor propune o experienta formata din muzica clasica, fusion, corala, dar si muzica la instrumente traditionale.

Pe de alta parte, la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) vor putea fi vizitate Galeria Nationala si expozitiile temporare. insa MNAR se va alatura si protestului editiei din acest an a evenimentului si va organiza, sub titlul “Priveste arta, arta te priveste”, un periplu mai putin obisnuit intr-o “galerie de neuitat”. Aceasta galerie va cuprinde ramele si soclurile unor lucrari care nu mai fac parte din patrimoniul MNAR, pentru ca “au plecat in urma unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile”. Aceasta “galerie de neuitat” se va afla la parterul Galeriei Nationale a MNAR.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS invita romanii la MUZEUL NATIONAL COTROCENI de NOAPTEA MUZEELOR

NOAPTEA MUZEELOR 2015. De asemenea, Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) a pregatit pentru Noaptea Muzeelor “o mare petrecere”, cu ocazia implinirii a 43 de ani de la infiintarea acestei institutii. Publicul va putea sa viziteze expozitiile permanente si va putea sa participe la ateliere de creatie, la concerte si la un moment de reconstituire istorico-militara.

MNIR se va alatura si protestului, sub titulatura “revolta colectiilor”. Astfel, o piesa exceptionala din patrimoniul muzeului, Coiful de la Ciumesti, va fi expusa in cutie, ambalata, asa cum stau de foarte multa vreme zeci de mii de obiecte din patrimoniul muzeului. Motivul acestei prezentari inedite este acela de a atrage atentia asupra situatiei deja dramatice in care MNIR se afla de 13 ani, aceea de a fi un muzeu partial inchis, de a nu putea oferi publicului bucuria de a admira valori exceptionale din patrimoniul sau.

NOAPTEA MUZEELOR 2015. O alta noutate a editiei din acest an a Noptii Muzeelor este prezenta in circuit a Aeroportului Otopeni, unde va fi prezentata pentru cei care vin in Romania o expozitie organizata de Romanian Design Week. De asemenea, in Aeroportul Otopeni va fi venisata in acest context expozitia de fotografie “Bucurestiul vazut prin ochii tai”. Aceasta va fi poarta de intrare in Noaptea Muzeelor anul acesta, dupa cum a explicat Luiza Zamora.

Pe de alta parte, la scoala Centrala de Fete din Bucuresti va fi prezentat un proiect al unui posibil Muzeu al Literaturii, avand in vedere ca, de anul trecut, nu mai exista un sediu al acestei institutii muzeale, dar si o expozitie cu caricaturi si desene din presa centrala de la inceputul secolului al XX-lea si proiectii cu povestile Bucurestilor. in plus, scoala Centrala de Fete se va alatura protestului si, la ora 22.00 si la miezul noptii, timp de 5 minute, se vor stinge toate luminile in aceasta institutie, in semn de protest fata de situatia grava a muzeelor din Romania.

NOAPTEA MUZEELOR 2015. Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti, care sarbatoreste in aceasta perioada 79 de ani de la infiintare (pe 17 mai), a pregatit pentru dupa-amiaza de sambata (intre 17.00 si 19.00) o serie de evenimente conexate Noptii Muzeelor. Din motive de securitate, programul Muzeului Satului nu va fi prelungit in timpul noptii. Oferta institutiei vizeaza lansari de carte, o expozitie, un Festival al Culturii Thailandeze, un targ al mesterilor populari, dar si lansarea ceaiului muzeului, denumit “Bogatia satului” si care va avea la baza iasomia.

La Muzeul National al Taranului Roman, publicul va putea vizita de Noaptea Muzeelor, intre orele 18.00 si 21.00, expozitia permanenta, urmand ca, pana la miezul noptii, sa fie deschise expozitiile temporare ale institutiei. Totodata, in curtea interioara a institutiei va fi organizata o proiectie de film documentar.

La Centrul Cultural “Palatele Brancovenesti” Mogosoaia, pe langa expozitii si proiectii video si de lumini, va fi organizat un concert de muzica klezmer cu actrita Maia Morgenstern. Totodata, comunitatea muzeala pregateste, pentru Noaptea Muzeelor, la acest Centru Cultural de la Mogosoaia, un moment de sustinere a fostului director artistic, Doina Mandru, cea care a contribuit la organizarea acestei institutii, si care ar fi fost inlaturata de la conducerea centrului, fara niciun motiv, de la 1 mai. Astfel, in timpul conferintei de presa, care a avut loc pe 8 mai, a fost facut un apel la reprezentantii comunitatii muzeale sa mearga la Mogosoaia si sa poarte pancarte cu numele Doinei Mandru.

NOAPTEA MUZEELOR 2015. Pe de alta parte, printre organizatiile culturale care vor participa pentru prima data in acest an la Noaptea Muzeelor se numara Centrul National al Dansului Bucuresti, care, cu aceasta ocazie, va propune un proiect de Muzeu al Dansului Modern si Contemporan.

In plus, publicul va putea sa mearga la “observatorul parcului national Vacaresti”. Astfel, mica delta a Bucurestiului va putea fi admirata de la etajul 17 al complexului rezidential din preajma Vacarestiului.

Si Targul de arta comporana Art Safari Bucharest participa la Noaptea Muzeelor. Vizitatorii se pot bucura, printre altele, de Art Safari Dialogues Talk Non Stop, o serie de prezentari de artisti contemporani, sambata, cand programul va fi de la 19.00 la 04.00.

NOAPTEA MUZEELOR 2015. Totodata, de Noaptea Muzeelor, expozitia de fotojurnalism World Press Photo (WPP) 2015, din Piata Universitatii, va fi deschisa intre orele 21.00 si 04.00 si vor fi proiectate si scurtmetraje, in parteneriat cu ShortsUp.

Si Artmark invita publicul, de Noaptea Muzeelor, sa vada expozitia “Capodopere de Nicolae Tonitza din colectii private”, intre orele 19.00 si 04.00, la Palatul Cesianu-Racovita.

Evenimentul expozitional se concentreaza in jurul uneia dintre personalitatile marcante ale artelor plastice autohtone, Nicolae Tonitza. Expozitia isi propune sa cuprinda lucrari sugestive ale artistului, aflate in colectii particulare, inscrise in toate etapele de creatie ale lui Tonitza. Totodata pentru o reprezentare cat mai fidela a sensibilitatii artistului predispusa la variatiuni stilistice si a laitmotivelor care i-au marcat opera, expozitia va oscila pentru fiecare perioada in parte de la productia de grafica la mediile picturale.

CITESTE SI: NOAPTEA MUZEELOR 2015: FANTOMA DE LA OPERA va fi auzita in CIMITIRUL BELLU

 NOAPTEA MUZEELOR 2015. Un proiect nou in Bucuresti, Muzeul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, va fi deschis publicului, in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor. in perioada evenimentului, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” deschide “Usa Mare”, o importanta comoara arhitecturala, usa ce este inchisa in restul anului, cu exceptia vizitelor anumitor personalitati. De asemenea, vor putea fi vizitate amfiteatrul si sala Frescelor, in care vor rula filme de prezentare ale Universitatii, care vor include si informatii despre noua structura educationala. Printre acestea se numara si prezentari ale Facultatii de Urbanism si ale programului de admitere. Noaptea Muzeelor, in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, se va desfasura intre orele 19.00 – 02.00.

In plus, Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) infiinteaza o linie speciala, pentru Noaptea Muzeelor, autobuzele urmand sa aiba statii la muzee si sa plece pe trasee de la Palatul Parlamentului si Piata Unirii, la intervale de o ora si jumatate. Mai multe informatii despre traseul autobuzelor se gasesc pe site-ul ratb.ro.

Pe de alta parte, Noaptea Muzeelor va fi organizata in acest an in numeroase institutii muzeale din tara. Totodata, vor fi organizate circuite muzeale, pe langa cel din Bucuresti, si in Galati si Iasi.

NOAPTEA MUZEELOR 2015. Organizatorii Noptii Muzeelor vor organiza la Bucuresti, Iasi si Galati si o campanie de strangere de obiecte. “Am ales trei locuri, muzee, unde oamenii pot sa doneze un obiect”, a spus Dragos Neamu, la conferinta de presa. Acesta a precizat ca donatorii pot sa plaseze respectivul obiect oriunde doresc in salile muzeelor respective. “Aceste obiecte donate si povestile lor vom incerca sa le valorificam in expozitii. Mesajul este acela ca populatia poate crea colectii, lucru pe care ni-l dorim si din partea autoritatilor tutelare”, a explicat Dragos Neamu.

NOAPTEA MUZEELOR 2015. Lista completa a institutiilor participante la Noaptea Muzeelor si a programelor pregatite de acestea pot fi consultate AICI

Ajuns in 2015 la a 11-a editie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare si longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sarbatorit la nivel european. Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, manifestarea atrage anual in Romania sute de mii de participanti. Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai – Ziua Internationala a Muzeelor, sarbatoare instituita de International Council of Museums (ICOM).

NOAPTEA MUZEELOR 2015. Anul trecut, in Romania, la Noaptea Muzeelor au participat peste 150 de institutii muzeale si organizatii de cultura si educatie din aproximativ 50 de localitati.