NOAPTEA MUZEELOR 2017: Tot ceea ce trebuie sa stii despre PROGRAM si MANIFESTARI

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Weekendul acesta se anunta incarcat pentru amatorii de cultura si frumos, pentru ca sambata are loc NOAPTEA MUZEELOR. La actuala editie a Noptii Muzeelor participa 145 de muzee si organizatii din 45 de localitati din intreaga tara, informeaza Agerpres.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. In Bucuresti, oferta evenimentelor concepute pentru Noaptea Muzeelor 2017 este foarte bogata, 49 de muzee si organizatii partenere cu evenimente special concepute pentru Noaptea Muzeelor si-au anuntat participarea, informeaza organizatorii intr-un comunicat.Cateva momente deosebite in programul Noptii Muzeelor 2017, sunt, potrivit organizatorilor:

NOAPTEA MUZEELOR 2017. De asemenea, la Muzeul de Arta Veche Apuseana va fi expusa pentru 10 ore sculptura lui Constantin Brancusi, “Cap de copil”. Primul spatiu cafenea dedicat Noptii Muzeelor va fi deschis la Muzeul Hartilor si al Hartii Vechi (str. Londra nr. 39). Incepand cu Noaptea Muzeelor si pana pe 26 mai, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va gazdui corespondentul bibliofil al proiectului “HARTA si TERITORIILE”, initiat de editura pariziana de carte bibliofila Transignum si realizat cu sprijinul Institutului Francez – Bucuresti.

Un nou muzeu bucurestean va fi inaugurat la Nod Makerspace. Muzeu3017 este expozitia care inaugureaza spatiul si propune o privire dinspre viitor asupra Bucurestiului anului 2017. Conceptul curatorial ii apartine Siminei Badica. Potrivit unui comunicat al Muzeului National Cotroceni, de la ora 19:00, va avea loc vernisajul expozitiei “Imaginand istorii pierdute”, organizata in colaborare cu Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Tot cu acest prilej, la Muzeul National Cotroceni, iubitorii de arhitectura, arta decorativa si istorie vor putea vizita gratuit saloanele regale aflate la etajul I al Palatului Cotroceni, expozitia “Culorile martialitatii: splendoarea uniformei inaintea Marelui Razboi”, expozitia “Iasi, oras regal” si expozitia “Imaginand istorii pierdute”. De asemenea, incepand cu ora 20:00, vizitatorii vor putea asculta un recital sustinut de pianista Eliodora Falan. Pentru acces, persoanele adulte trebuie sa prezinte la intrarea in muzeu actul de identitate in original.

La Muzeul National al Taranului Roman, intre orele 18.00-22.00, vizitatorii sunt asteptati cu expozitii noi, filme documentare, ateliere de hartie manuala si muzici sustinute de celebra Fanfara Zece Prajini. Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) anunta ca sarbatoreste editia de anul acesta a Noptii Europene a Muzeelor in continuarea evenimentului “Zilele MNIR – 45 de ani de la inaugurare”, printr-o serie de activitati culturale dedicate aniversarii. Cu acest prilej, sambata, muzeul va avea un orar de vizitare diurn cu plata si unul nocturn gratuit. Programul de vizitare nocturn gratuit este cuprins intre orele 18:00 si 01:00 (ultimul acces este permis la ora 00:15). Accesul pe baza de bilet gratuit se realizeaza, ca si in anii precedenti, prin curtea interioara situata in Strada Postei. In acest interval orar vor fi accesibile publicului expozitiile permanente: “Tezaurul Istoric”, “Lapidarium” si “Copia Columnei lui Traian”.

Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” invita, incepand cu ora 16:30, la “Urme in timp”, un eveniment complex care deschide Noaptea Muzeelor de la Antipa cu o lansare de carte, un vernisaj si o masa rotunda cu invitati de prestigiu.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Potrivit unui comunicat al muzeului, programul special al evenimentelor prilejuite de Noaptea Muzeelor de la Antipa va debuta cu lansarea cartii “Originea speciilor”, de Charles Darwin, aparuta anul acesta la editura Herald, urmata de vernisarea expozitiei temporare “Urme in timp”, in prezenta paleoartistului Eduard Olaru. Expozitia ilustreaza evolutia si originile omului modern prin reconstruiri grafice a 16 specii de hominide. Pe parcursul serii, publicul va avea ocazia sa viziteze gratuit expozitia permanenta a Muzeului, incepand cu ora 18:00 si, totodata, sa participe la o serie de activitati specifice de cercetare, care vor avea loc in curtea Muzeului, incepand cu ora 22:00. Digi Animal World va fi prezent si in acest an la Noaptea Muzeelor de la Antipa, oferind vizitatorilor scurte proiectii de filme documentare, precum si alte surprize.

Dupa succesul inregistrat la editiile anterioare ale programului Noaptea Europeana a Muzeelor, Opera Comica pentru Copii invita din nou publicul de toate varstele la o seara inedita, de aceasta data plina de curiozitati, joaca si muzica medievala, anunta un comunicat al OCC.

In intervalul 19:00-02:00, spectatorii OCC vor avea ocazia sa participe gratuit la activitati desfasurate in 3 spatii distincte: foyerul Operei Comice pentru Copii, Salonul Mozart si un spatiu deschis in premiera publicului larg.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Odata intrati in foyer, spectatorii vor fi transpusi in atmosfera medievala creata de trupa Truverii, cu instrumente muzicale care starnesc curiozitatea celor mici. Nu vor lipsi cavalerii in armuri, domnitele si mirosul de fan. In Salonul Mozart, publicul va face cunostinta cu trei maestri ai deghizarii: cameleonul, dragonul de mare si insecta bat, invitati speciali de la Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, partener al OCC pentru acest eveniment.

Un alt punct de atractie al serii va fi la etajul al treilea al cladirii, unde este amenajat un spatiu dedicat jocurilor de societate, disponibile gratuit vizitatorilor pe toata durata evenimentului.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul Municipiului Bucuresti organizeaza doua spectacole, care fac parte dintr-o serie de manifestari desfasurate pe tot parcursul lunii mai. De la ora 20:45, in mansarda Casei Filipescu-Cesianu, are loc spectacolul de muzica si poezie “Anotimpurile”, cu actorii Irina Movila si Marius Bodochi (Teatrul National Bucuresti), soprana Mihaela Andrei (Colegiul National de Arte Dinu Lipatti) si chitaristul si compozitorul Adrian Andrei (Scoala Gimnaziala de Arte Nr. 3).

De la ora 22:30, la Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck, are loc spectacolul de poezie si muzica “Nocturne”, cu actrita Irina Movila (Teatrul National Bucuresti), soprana Mihaela Andrei (Colegiul National de Arte Dinu Lipatti) si chitaristul si compozitorul Adrian Andrei (Scoala Gimnaziala de Arte Nr. 3).

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” va participa si anul acesta la programul european Noaptea Muzeelor. Programul Dupa-Amiaza Muzeului Satului va cuprinde muzica si joc traditional cu Grupul folcloric Reabinusca al rusilor lipoveni – Jurilovca, Tulcea, Orchestra Momentum – Ploiesti, Scoala de dans popular Larisa si Marin Barbu, interpretii de muzica populara Maria Bandoiu si Gabriel Dumitru.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Vizitarea muzeului in intervalul 16:00 – 19:00 va beneficia de gratuitate. Duminica, 21 mai, sub semnul Sfintilor Imparati Constantin si Elena se va oficia slujba religioasa la biserica Turea din Satul Nou urmata de o expozitie de icoane realizate de elevii Scolii de Muzica si Arte Plastice nr. 3, Bucuresti.

Evenimentele organizate sambata si duminica, 20 si 21 mai, se inscriu in serie de manifestari aniversare dedicate marcarii a 81 de ani de existenta a institutiei. Noaptea Muzeelor 2017 prezinta in premiera Questo – aplicatia de mobil gratuita prin care poate fi accesat #Noaptea Muzeelor2017 “intr-un mod interactiv si distractiv impreuna cu prietenii sau cu cei mici din familia ta”, mentioneaza comunicatul organizatorilor.

Programul complet si lista participantilor se regasesc pe www.NoapteaMuzeelor.ro.

Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si patronata in prezent de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfasurat la nivel international.

Sursa foto: gandul