NOBEL LITERATURA 2014: Haruki Murakami si Ngugi wa Thing’o, favoriti pentru castigarea premiului Nobel

Bielorusa Svetlana Aleksievici, kenyanul Ngugi wa Thing’o si japonezul Haruki Murakami sunt considerati in cercurile literare si pe site-urile de pariuri online marii favoriti la castigarea premiului Nobel pentru literatura pe 2014, care va fi decernat joi.

Anuntul oficial va fi facut la ora 11.00 GMT (14.00 ora Romaniei, n.r.) si este foarte dificil de ghicit numele scriitorului sau al scriitoarei care va castiga Nobelul pentru literatura din acest an. In 2013, laureata acestui premiu prestigios a fost scriitoarea canadiana Alice Munro.

“Dupa multe saptamani de speculatii, dintr-o data, anumite nume revin in atentie mai mult decat altele. in acest an, Ngugi wa Thing’o este unul dintre aceste nume”, afirma Jessika Gedin, o jurnalista de la postul de televiziune public suedez SVT, prezentatoare a popularei emisiuni culturale “Babel”.

Dar nici ea nu poate sa descifreze misterul care inconjoara dezbaterile Academiei regale de stiinte din Suedia, institutia care decerneaza premiul.

Pe blogul sau, secretarul institutiei, Peter Englund, a publicat marti o fotografie cu maiestuoasa sala de unde va anunta numele laureatului din acest an. “Pregatirile sunt in toi”, se afirma in mesajul care insoteste fotografia.

Dintre cele 201 candidaturi propuse Academiei in acest an, cinci au fost retinute. Membrii juriului, care au primit sarcina de a citi cu atentie operele celor cinci autori, au recurs in mod traditional la tot felul de stratageme pentru a pastra secreta lista finalistilor.

Vezi aici cine a castigat premiul Nobel pentru Literatura pe 2014

Continentul african reprezinta “ruda saraca” – doar patru autori au fost recompensati de la infiintarea premiului, iar cel mai recent a fost premiat sud-africanul John M. Coetzee, in 2003.

Kenyanul Ngugi wa Thing’o este un candidat cu atat mai credibil cu cat are un “stil elaborat, este un povestitor popular si un disident anticolonialist de pura speta”, afirma unul dintre criticii literari ai cotidianului suedez Aftonbladet, Pia Bergström.

Ngugi wa Thiong’o este si favoritul site-ului de pariuri online LADBROKES, unde cota sa era de 7 la 2 miercuri dupa-amiaza, devansandu-l pe Haruki Murakami, care avea o cota de 9 la 2. in schimb, scriitorul nipon are cele mai bune cote la casele Betsson si Unibet.

“Haruki Murakami este preferatul cititorilor si al multor jurnalisti, dar operelor sale le lipseste acel supliment de profunzime care ar face din el un castigator de Nobel”, afirma Elise Karlsson, critici literar la cotidianul Svenska Dagbladet.

Dupa parerea ei, nu ar trebui sa se piarda din vedere faptul ca “Academiei ii place foarte mult sa surprinda”.

“Nimic nu ar fi mai surprinzator ca alegerea a doua canadience doi ani la rand”, a continuat ea. Totusi, numele scriitoarelor Anne Carson si Margaret Atwood apar adeseori in discutiile despre favoritii la Nobelul pentru literatura din acest an.

Citeste si: Un CERCETATOR ROMAN, printre castigatorii PREMIUL NOBEL pentru CHIMIE pe 2014

Claes Wahlin, critic la tabloidul Aftonbladet, spune ca “este cu adevarat foarte rar ca Academia sa recompenseze aceeasi limba doi ani la rand”, fapt care ar exclude literatura de limba engleza, premiata in 2013.

Dar, chiar daca limba este aleasa, “trebuie ca laureatii sa se afle in doua parti ale lumii foarte indepartate”, iar acest detaliu ar anula sansele scriitoarei americane Joyce Carol Oates.

Sirianul Adonis, francezul Yves Bonnefoy si sud-coreanul Ko Un ar fi laureati plauzibili, daca Academia vrea sa se desprinda de romancieri si sa premieze poeti.

“Laureatul trebuie sa transmita sentimente puternice, scrisul lui nu trebuie sa aiba doar un rol de divertisment, el trebuie mai ales sa transmita un mesaj care permite cititorului sa reflecteze, sa contemple existenta intr-o alta maniera”, considera Elisabeth Grate, directoarea unei edituri din Stockholm.

Premiul Nobel ar putea recompensa domeniul reportajului literar si sa ajunga in acest an la bielorusa Svetlana Aleksievici, spune Elise Karlsson.

Svetlana Aleksievici, considerata marea favorita la casele de pariuri in 2013, este, dupa parerea Lidjiei Praizovici, jurnalist la Aftonbladet, o laureata ideala care “se concentreaza intotdeauna pe experientele si sentimentele individului de rand”.

Francezul Patrick Modiano, care a descris Parisul sub ocupatia germana, si somalezul Nuruddin Farah, care a evocat istoria complexa a unei tari putin cunoscute, sunt la randul lor citati in discutiile despre favoriti.

Daca Academia va dori sa aleaga un scriitor in varsta, atunci Milan Kundera, in varsta de 85 de ani, ar putea fi recompensat.

“In orice caz, nu se stie niciodata”, a concluzionat, amuzata, Jessika Gedin. “in aceasta saptamana, in redactiile culturale (…) angajatii incearca sa ghiceasca (numele laureatului Nobel, n.r.) pana si in zatul de cafea”.

In ceea ce il priveste pe scriitorul roman Mircea Cartarescu, acesta are in continuare, pe site-ul de pariuri online LADBROKES, o cota de 25 la 1, la egalitate cu scriitorii Milan Kundera, Thomas Pynchon si Cees Nooteboom si cantaretul american Bob Dylan. Scriitorul roman a primit cote similare si din partea altor case de pariuri cunoscute, precum Nicerodds, Paf si Unibet.

Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, cand cercetatorii John O’Keefe, May-Britt Moser si Edvard I. Moser au fost recompensati cu premiul pentru medicina, pentru descoperirea celulelor care alcatuiesc sistemul de pozitionare din creier, supranumit “GPS-ul intern”.

Marti, cercetatorii japonezi Isamu Akasaki si Hiroshi Amano si american de origine japoneza Shuji Nakamura au castigat premiul Nobel pentru fizica, pentru inventarea diodelor electroluminiscente (LED) cu lumina albastra.

Miercuri, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat cercetatorilor americani Eric Betzig si William E. Moerner si cercetatorului german de origine romana Stefan W. Hell, pentru dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutie.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel – va fi anuntat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de EURO), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.