NOBEL MEDICINA 2017: COMITETUL de la Institutul KAROLINSKA a anuntat CASTIGATORII

PREMIUL NOBEL MEDICINA 2017. Cercetatorii americani Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash si Michael W. Young au castigat, luni, premiul Nobel pentru Medicina pe 2017 pentru “descoperirile privind mecanismele moleculare in controlul ritmului circadian”, a anuntat Comitetul Nobel, reunit la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, informeaza The Guardian.

Mai precis, cei trei cercetatori din Statele Unite au reusit sa se uite in interiorul ceasului nostru biologic si sa elucideze modul in care acesta functioneaza. Descoperirile laureatilor Nobel pentru Medicina din acest an explica cum plantele, animalele si oamenii si-au adaptat ritmul biologic asa incat sa se sincronizeze cu revolutiile Pamantului, potrivit descrierii Academiei Suedeze.

Folosind muste de fructe, laureatii Nobel de anul acesta au extras o gena care controleaza ritmul normal biologic zilnic. Ei au aratat ca aceasta gena codifica o proteina care se acumuleaza in celule in timpul noptii si este distrusa apoi in timpul zilei. Apoi, ei au identificat proteine suplimentare ce compun aceasta masinarie. Se poate recunoaste acum functia ceasului biologic dupa aceleasi principii ca la celulele altor organisme multicelulare inclusiv la oameni.

Ceasul biologic regleaza functii vitale, asa cum sunt nivelul hormonilor, somnul, temperatura organismului si metabolism. Raspunde insa inclusiv de comportament, transmite Comitetului Nobel, noteaza jurnalistii de la The Guardian. Atunci cand nu ne respectam ceasul biologic din diferite motive (schimbarile de fus orar, lucrul in ture, noaptea), pot aparea chiar boli.

Sursa foto: BBC