Noi baze NATO in Europa de Est. Miscarile ar putea incepe “in cateva ore”

Noi baze NATO in Europa de Est. Miscarile ar putea incepe "in cateva ore"

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat intr-un interviu comun pentru The Guardian si alte cinci ziare europene, ca NATO va trimite forte armate in baze noi din estul Europei pentru a contracara amenintarile Rusiei.

Acesta nu a facut publice numele tarilor care vor gazdui noile baze, dar informatia vine pe fondul cererilor explicite din partea Romaniei, Poloniei si tarilor baltice ca NATO sa-si mute efectivele din Vestul Europei in Est, acolo unde amenintarea Rusiei a devenit explicita in urma crizei din Ucraina.

“Trebuie sa vedem realitatea: Rusia nu mai considera NATO un partener”, a spus Rasmussen, care a declarat ca la Summitul crucial al NATO de la Cardiff (4-5 septembrie) va fi facut anuntul oficial al Aliantei privind noile baze. Potrivit unor surse citate de The Guardian, in anuntul oficial nu va fi mentionat termenul “baze permanente”, pentru a acomoda opozitia unor tari Franta, Italia si Spania, care nu sunt de acord cu iritarea Rusiei.

Citeste si: TESTE DE RACHETA in Rusia, la cateva sute de kilometri de UCRAINA

Rasmussen a mai spus ca la summitul din Cardiff toate divergentele de opinie dintre statele membre NATO vor fi rezolvate (Franta, Italia si Spania se opun noilor baze in estul Europei, UK si SUA le sustin, Germania e neutra), iar decizia va insemna ca trupe, echipamente si logistica vor fi trimise in baze din estul Europei.

Intrebat daca este vorba de trimiteri permanente de trupe sub “steagul” NATO in Europa de Est, Rasmussen a confirmat. “Pe scurt raspunsul este DA. Pentru a nu exista neintelegeri folosim insa fraza <atat timp cat este necesar>. Aliatii nostri din est vor fi multumiti cand vor vedea ce contine planul de actiune pe care il pregatim”, spune el.

Citeste si: PUTIN, DUPA INTALNIREA CU POROSENKO: VOM FACE TOTUL PENTRU PACE SI INCETAREA VARSARII DE SANGE DIN UCRAINA

Cel mai probabil orasul polonez Szczecin va fi centrul noilor activitati, spun surse apropiate discutiilor, iar miscarile ar putea incepe “in cateva ore”, a precizat secretarul general al NATO. “Pot fi intr-un sistem de rotatie, cu mare frecventa a schimbarilor. Ideea este ca orice potential agresor sa stie ca daca se gandeste sa atace o tara NATO va trebuie sa infrunte nu doar soldati din tara respectiva, ci si trupe NATO. Asta e important”, a mai spus inaltul oficial, referindu-se la noile desfasurari din Europa de Est.

“Clar ca trebuie sa ne adaptam acestor realitati (…) Am observat o schimbare remarcabila legata de capacitatile armatei ruse inca de la razboiul cu Georgia, in 2008. Vedem ca Rusia si-a imbunatatit capacitatea de a actiona rapid. Pot transforma in foarte scurt timp un exerciutiu militar de amploare intr-o ofensiva militara”.

Secretarul general NATO mai spune ca sunt dovezi clare din “rapoarte multiple” ca Rusia destabilizeaza estul Ucrainei “printr-o combinatie sofisticata de razboi conventional si operatiuni de informare, dar mai ales de dezinformare. E nevoie de mult mai mult in afara de NATO pentru a contracar un astfel de razboi hibrid”.