VIDEO Noi PROTESTE ANTI-GRATIERE: ZECI de MII de OAMENI au IESIT in STRADA pentru a-si exprima NEMULTUMIREA

Dupa ce zeci de mii de oameni au protestat duminica trecuta in Bucuresti si alte orase din tara, romanii au de gand sa iasa din nou in strada si duminica aceasta, pentru a protesta fata de ordonantele prin care Guvernul incearca sa modifice Codul Penal.

UPDATE 22.20: Cel mai mare protest din ultimele doua decenii in Bucuresti si in tara impotriva gratierii si amnistierii penalilor. Peste 40.000 de oameni in capitala, 11.000 de oameni la Timisoara, 10.000 in Cluj, 10.000 la Sibiu, 5.000 la Iasi, 3.000 la Brasov, 1.000 la Ploiesti.

Toate protestele au fost pasnice, nu s-a inregistrat nici un incindent. Pe un frig patrunzator, oamenii au marsaluit in Bucuresti pe un traseu extrem de lung: Piata Universitatii – Piata Unirii – Piata Constitutiei (Parlament, Ministerul Justitiei si CNA) – Piata Universitatii – Piata Romana – Piata Victoriei (Guvern).

Aglomeratie la statia de metrou Piata Victoriei, catre care s-au indreptat mii de participanti la protestul de amploare care a avut loc in Capitala, care se indreapta acum spre casa, anunta Digi 24. Statia de metrou a devenit neincapatoare, iar trenurile de metrou sosesc in statii la un interval de 6-8-9 minute. Majoritatea calatorilor nu reusesc sa se urce in primul metrou care soseste in statie si nici macar in al doilea sau al treilea.

UPDATE 6Reuters spune ca la proteste in Bucuresti sunt 50.000 de oameni, citand surse din Politie. 11.000 de manifestanti la Timisoara (Digi 24), cel mai mare protest dupa cel din Bucuresti, alaturi de Cluj (10.000) si Sibiu (10.000 de manifestanti).

Jurnalistii straini amintesc ca planul Guvernului social-democrat a fost criticat de presedintele Klaus Iohannis, procurorul general al Romaniei, Curtea suprema, procurorul-sef anti-coruptie, diplomati si societatea civila. 

Protestatarii romani au sfidat gerul si s-au adunat in cea mai importanta piata a Capitalei – Piata Universitatii – mergand apoi in mars pe traseul Ministerului Justiției – Consiliul National al Audiovizualului – sediul Guvernului, si au scandat, in tot acest timp, impotriva “hotilor”, noteaza Reuters.

UPDATE 5: Conform unor estimari facute la ora 20.20 de reprezentantii mass media prezenti la miting, in Bucuresti numarul protestatarilor se apropie vertiginos de 40.000.

UPDATE 4: Participare-record duminica seara si la protestul de la Sibiu, unde peste 10.000 de oameni au iesit in strada, ca si la Cluj. Protestele de la Cluj si Sibiu sunt cele mai importante ca amploare, dupa Bucuresti. Este cel mai mare protest organizat la Sibiu in ultimii ani, informeaza jurnalistii de la Turnulsfatului.ro.

Protestatarii din Sibiu sunt de toate varstele, de la tineri la pensionari, potrivit presei locale. Ei au organizat un mars in centrul orasului, pornind din Piata Mare, pe bulevardul Balcescu, pana in Piata Unirii.  Manifestantii au scandat “PSD” ciuma rosie!”, “DNA, sa vina sa va ia!” si ” Antena 3, niste derbedei!”

Imediat dupa ora 18:00, protestatarii au inceput sa marsaluiasca, initial prin Piata Mare, apoi pe bulevardele orasului si au ajuns pe bulevardul Mihai Viteazu, la peste doi kilometri de locul de pornire. Oamenii scandeaza “Hotii”, “Vrem Guvern normal, nu unul penal”, PSD, ciuma rosie”, “Afara cu PSD din tara” si isi arata sustinerea fata de presedintele Klaus Iohannis, DNA si Codruta Kovesi.

In jur de 100 de romani protesteaza in fata Ambasadei Romaniei la Bruxelles. 

UPDATE 2: Numarul oamenilor care protesteaza, duminica, la ora transmiterii acestei stiri, fata de proiectele Guvernului privind gratierea si modificarea codurilor penale, la Cluj-Napoca, a depasit 10.000, acestia plecand in mars prin oras, informeaza News.ro.

Oamenii au pornit in mars pe Strada Calea Dorobantilor, spre cartierul Marasti, urmand sa se intoarca in Piata Unirii, pe Bulevardul 21 Decembrie.
Protestatarii se deplaseaza pe carosabil si au ocupat trei benzi din cele patru de pe strada, circulatia fiind dirijata de politisti.

Majoritatea persoanelor adunate sunt tineri, iar cei mai multi dintre ei au adus pancarte cu mesaje ca “Amnistie pentru voi, doar in viata de apoi”, “PSD, ciuma rosie”, “Respect pentru statul de drept”, “In democratie, hotii stau la puscarie”, “Ei gratieti, noi furati”. Tinerii au o statie de amplificare si o portavoce si iau pe rand cuvantul.

UPDATE 1: Mobilizare masiva a romanilor din toata tara impotriva penalilor: zeci de mii de oameni pe strazi, noi proteste impotriva amnistiei si gratierii au loc duminica seara in Bucuresti, in alte 22 de orase ale tarii – Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Buzau, Cluj, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Deva, Focsani, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Satu Mare, Alexandria, Turda Targu Jiu si Ramnicu Valcea. 8 proteste sunt programate duminica si in diaspora – la Bruxelles, Copenhaga, Paris, Chisinau, Bordeaux, Hamburg, Londra si Zurich. 

Peste 30.000 de oameni in Bucuresti merg spre Guvern. Capul coloanei era la Teatrul National, coada coloanei era la Piata Constitutiei. 400 de protestatari, majoritatea tineri, in fata Prefecturii din Baia Mare. 100 de protestatari la Ceasul cu Flori din Targu Mures. 100 de oameni au iesit in strada si la Alba Iulia.Numarul protestatarilor din Brasov a urcat la 2.000: “Informare, nu manipulare!”; “In democratie, hotii stau la puscarie!” 

1.000 de manifestanti la Ploiesti. “Ploiestiul cere fara gratiere!” Peste 5.000 de oameni la protest in Timisoara, peste 5.000 la Sibiu, peste 10.000 la Cluj. In jur de 100 de protestatari in Piata Dacia din Buzau, potrivit presei locale. Peste 500 de bacauani s-au adunat in Piata Tricolorului, unde au protestat impotriva initiativelor guvernamentale de gratiere si schimbare a Codului Penal. 250 de oameni au protestat la Craiova: “Nu se poate asa ceva, tara de drept, sa avem penali care sa ne conduca”. La IAsi numarul protestatarilor este de aproximativ 2000. 

STIRE INITIALA

Organizatorii protestului care urmeaza sa aiba loc duminica seara spun ca unele televiziuni au manipulat “fara rusine” si ca “CNA-ul nu isi face treaba”. “Este momentul sa ii vizitam. Apoi mergem la Ministerul Justitei, iar final, la Guvern. Nu vrem demisia Guvernului, vrem sa isi respecte promisiunile pentru care a fost ales”, se anunta pe pagina de eveniment a protestului “NU Legii Gratierii Si Amnistiei”, informeaza Ziare.com.

Protestatarii se vor strange incepand cu ora 17:00 in Piata Universitatii din Capitala, urmand ca la ora 18:00 sa porneasca in mars. Nu doar in Bucuresti vor iesi romanii in strada. Proteste au fost anuntate si in Cluj Napoca – de la ora 17:00, in Piata Unirii – si in Brasov – la ora 18:00, in fata Prefecturii Brasov.

Protestatarii sustin ca demersul Executivului nu vizeaza, de fapt, criza penitenciarelor supraaglomerate sau infractorii marunti, ci “condamnatii de lux”, printre care Liviu Dragnea, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu si zeci de alti parlamentari sau alesi locali.

Presedintele Iohannis a cerut Guvernului sa retraga ordonantele pe Justitie, dar Guvernul a refuzat. CSM a dat aviz negativ celor doua ordonante, explicand ca procedura de adoptare incalca Constitutia.

Zeci de mii de oameni au iesit in strada sa protesteze fata de intentia Guvernului, iar presedintele Klaus Iohannis a demarat procedurile pentru organizarea unui referendum la care romanii sa isi spuna direct parerea cu privire la continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.

Sursa foto: realitatea