Noile Coduri Penal si de Procedura Penala presupun aparitia unor institutii noi

CAZANCIUC: PRESEDINTELE a fost INFORMAT despre PROPUNEREA ca HORODNICEANU sa PREIA sefia DIICOT

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Alba Iulia, ca prin intrarea in vigoare a noilor Coduri Penal si de Procedura Penala nu exista chestiuni de natura a crea blocaje in sistemul de justitie.

Robert Cazanciuc a spus ca noile Coduri Penal si de Procedura Penala presupun anumite lucruri care pot avea interpretari diferite, dar si aparitia unor institutii noi iar, pana se creeaza o practica unitara, va mai dura probabil.

Intrebat daca noile Coduri au creat probleme in sistemul de justitie, Cazanciuc a raspuns ca aceasta este intrebarea pe care a adresat-o si la intalnirea de joi, pe care a avut-o cu magistratii din raza de competenta a Curtii de Apel Alba Iulia, precizand ca “nu exista chestiuni de natura a crea blocaje”.

Vezi aici ce articol din Codul Penal a fost abrograt de Camera Deputatilor

“Evident, aceasta a fost una dintre primele intrebari pe care am adresat-o azi mai ales judecatorilor, dar si procurorilor. Daca noile coduri sunt chestiuni de natura a produce blocaje. Nici vorba. Evident ca sunt chestiuni care pot avea interpretari diferite, sunt institutii noi si pana se creeaza o practica unitara o sa mai dureze probabil ceva timp. Dar nu exista chestiuni de natura a crea blocaje. Oamenii au avut timp sa parcurga programe de pregatire profesionala, fie la nivel central, fie local. Sa nu uitam totusi ca aceste doua coduri au fost publicate in 2009 si 2010. Au fost cativa ani la dispozitie pentru a se obisnui cu anumite institutii. Au fost parcurse si unele modificari, dar nu de natura a schimba filosofia unor lucruri”, a spus Cazanciuc.

Intrebat daca sunt asigurate si resursele umane si materiale pentru aplicarea noilor Coduri, ministrul Justitiei a raspuns ca, in cea mai mare parte, este asigurat acest lucru.

“In cea mai mare parte, da. De altfel, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, intrarea in vigoare a codurilor penale nu presupune o resursa umana importanta in plus. Era vorba de doar cateva zeci de posturi de judecator la nivelul intregii tari. in ansamblu insa, intrarea in vigoare a tuturor celor patru coduri evident presupune o resursa umana, o resursa materiala. De aceea, in 2012, Guvernul a aprobat un memorandum care se intinde pana in 2015, prin care anual sa poata fi alocate resurse umane. E un angajament luat de Guvern si cu siguranta el va fi respectat pe masura ce posturile libere din sistem se ocupa”, a spus Cazanciuc.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a participat, joi, la Alba Iulia, la adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Alba Iulia, in cadrul careia a fost prezentat bilantul de activitate al institutiei pe anul 2013.