Noile MANUALE DIGITALE pentru clasele I si a II-a pot fi deja utilizate la clasa

Ministrul REMUS PRICOPIE a semnat luni ordinele de ministru privind aprobarea noilor manuale destinate disciplinelor din clasele I si a II-a, castigatoare ale licitatiei organizate de Ministerul Educatiei Nationale (MEN), au anuntat miercuri reprezentantii institutiei.

Potrivit sursei citate, este vorba despre manualele la disciplinele “Matematica si exploarea mediului” pentru clasele I si a II-a, “Comunicare in limba romana”, clasa a II-a, “Comunicare in limba moderna – Limba engleza” pentru clasele I si a II-a, “Comunicare in limba materna maghiara”, clasa I si “Comunicare in limba romana pentru minoritati”, clasa I.

Incapand de miercuri, cadrele didactice, elevii, parintii si publicul larg pot accesa gratuit noile manuale pentru clasele I si a II-a, in format digital, intrand pe site-ul www.manuale.edu.ro, potrivit sursei citate. Astfel, cadrele didactice pot folosi deja la clasa MANUALELE DIGITALE disponibile. Pana la achizitionarea pachetului manual print – MANUAL DIGITAL, ele pot fi consultate pe platforma pusa la dispozitie de MEN.

Citeste si: O noua licitatie a manualelor scolare se afla in pregatire la Ministerul Educatiei

In perioada 16-22 octombrie, cadrele didactice din invatamantul primar vor alege din oferta existenta, manualele adecvate nivelului de pregatire a clasei. Comenzile pentru manualele in format print si digital vor fi facute de catre scoli si transmise inspectoratelor scolare judetene si al municipiului Bucuresti si Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE). La finalul procesului de centralizare a cererilor, CNEE va incheia contracte cu ofertantii care au castigat licitatia, in vederea achizitionarii manualelor solicitate de catre unitatile de invatamant. Editurile vor tipari si distribui manualele catre inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti.

“Noile manuale sunt parte a unui proces de modernizare a educatiei, de adaptare a ei la realitatile societatii contemporane. Procesul de actualizare si modernizare a manualelor se desfasoara in paralel cu revizuirea programelor scolare pentru invatamantul preuniversitar. Manualele pentru clasele I si a II-a sunt, asadar, o consecinta fireasca a aplicarii noului curriculum”, afirma reprezentantii MEN.

Citeste si: REMUS PRICOPIE: MANUALELE DIGITALE vor fi in scoli intr-un timp FOARTE SCURT

Noile manuale au si o componenta digitala, insa varianta digitala nu inlocuieste manualul tiparit. Cele doua variante ale manualelor (print si digital) functioneaza in paralel. Introducerea formatului digital este un pas in plus pe care MEN il face pentru adaptarea invatamantului romanesc la tendinta mondiala de utilizare a tehnologiei informatiei in procesul de predare – invatare. MANUALELE DIGITALE au un grad mai mare de interactivitate, sporind gradul de interes al elevilor si contribuind la cresterea calitatii si performantelor actului educational. Un alt avantaj al noilor manuale este ca acestea prezinta mai multa rigoare in privinta calitatii continutului. Viabilitatea manualelor este de patru ani scolari, cu posibilitatea de extindere pentru inca doi ani scolari, cu conditia reevaluarii lor. Manualele scolare sunt supuse unui proces periodic de analiza, pe durata valabilitatii acestora.

In ceea ce priveste lotul de manuale pentru disciplina “Comunicare in limba romana”, clasa I, contestat de catre unii ofertanti participanti la licitatie, MEN asteapta decizia Consiliului de Solutionare a Contestatiilor.

Sursa foto: adevarul.ro