Noile permise auto vor fi introduse din ianuarie 2013

Permisele auto se schimba din ianuarie 2013. Noul model de permis vine in concordanta cu modelul european, iar la prima vedere nu aduce prea multe schimbari. Totusi, modificarile sunt aduse la format si mentiuni.

Noul permis auto va fi introdus de la 19 ianuarie 2013. Acesta va contine o serie de coduri si mentiuni pentru evidentierea restrictiilor si adaptarilor autovehiculului. Proiectul ordinului ministrului Administratiei si Internelor privind forma si continutul permisului de conducere se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Proiectul are ca scop transpunerea in legislatia nationala a unor prevederi din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformata), astfel cum a fost modificata si completata prin Directiva 2011/94/UE a Comisiei din 28 noiembrie 2011 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere.

Ce modificari sunt aduse la permisul auto

Potrivit proiectului de act normativ, modificarile vizeaza continutul permisului, respectiv fata II (verso), pentru o mai buna gestionare a regimului categoriilor permisului si inscrierea in document a informatiilor privind categoriile nationale, precum si unele date de natura administrativa. Totodata, stabileste codurile armonizate ale Uniunii Europene care se inscriu in permisul de conducere. Forma permisului de conducere ramane neschimbata, proiectul de act normativ incluzand mentiuni referitoare la caracteristici si dimensiuni, elemente privind prevenirea falsificarii.

Noul permis de conducerea va fi pus in circulatie incepand cu data de 19 ianuarie 2013, permisele de conducere eliberate pana la aceasta data fiind valabile pana la expirarea perioadei de valabilitate a acestora.Textul acestui document poate fi consultat pe site-ul mai.gov.ro, la sectiunea Transparenta decizionala.Sursa foto: Evenimentul Zilei