Noile prevederi privind grupa I si a II-a de munca si indicele de corectie vor fi aplicate, sustine premierul

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la sediul Ministerului Muncii, ca indexarea pensiilor se va face peste cifra de 4% in 2015, precizand ca trebuie aplicate noile prevederi privind grupa I si a II-a de munca si indicele de corectie, iar procesul de recalculare sa aduca bani in plus pensionarilor.

“Ministerul Muncii este cel mai greu minister dintr-un Guvern. Am vrut sa verific astazi daca ceea ce am spus in noiembrie s-a aplicat, anume procedura prin care indicele de corecție se aplica unui numar de peste 230.000 de pensii va duce la recalcularea acestora pe plus, nu pe minus. In urma recalcularii rezulta ca, intr-adevar, 230.000 pensionari vor primi in plus la pensie anumite sume, o medie de 63 de lei. in 2014 a fost o indexare cu 3,75%. Anul 2015 va reprezenta o indexare cel putin egala daca nu cumva peste cifra 4”, a spus Ponta.

Ponta a mai spus bugetul asigurarilor sociale de stat a fost suplimentat cu circa 200 milioane lei de la bugetul de stat si a adaugat ca spera sa nu mai fie luat de la capat calvarul recalcularilor. 

Vezi aici ce spun pensionarii despre recalcularea pensiilor

“Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost suplimentat cu 166 milioane lei pentru anul 2013 si 22,9 milioane lei sunt diferențele pentru luna noiembrie si decembrie 2013 dupa decizia Curtii Constitutionale. Mai rotunjit, sunt 200 milioane lei care au fost transferati din bugetul de stat in bugetul asigurarilor sociale de stat. (…) Ma astept ca, in continuare, nemaiexistand elemente de contestare, practic fiecare pensionar sa stie exact cati bani primeste sa nu mai luam de la capat acel calvar al recalcularilor, iar atunci cand se va recalcula ceva sa fie in plus. Avem de aplicat noile prevederi privind grupa intai si a doua de munca, avem de aplicat indicele de corectie”, a aratat primul ministru.