Noile sanctiuni pentru RUSIA, transate sambata la reuniunea de la Bruxelles

Liderii europeni, care se reunesc sambata, urmeaza sa discute despre noi sanctiuni vizand Rusia, acuzata ca a efectuat o incursiune militara in Ucraina, un subiect care va eclipsa desemnarea asteptata a doi oficiali de rang inalt UE – seful diplomatiei si presedintele Consiliului.

Cei 28 au consolidat la sfarsitul lui iulie sanctiunile impuse Moscovei. insa Kievul, care a denuntat o “invazie” a Rusiei, a cerut joi Uniunii Europene (UE) sa impuna Rusiei noi sanctiuni “semnificative” si sa acorde Ucrainei “un ajutor militar de anvergura”.

Sefii de stat si de guverne “urmeaza sa deschida calea unor noi masuri”, a anuntat joi o sursa europeana, fara sa ofere alte precizari, in acest stadiu, asupra naturii masurilor avute in vedere.

“Am spus intotdeauna, in mod clar, ca vor fi luate in considerare noi sanctiuni in cazul unei escaladari”, a declarat cancelarul german Angela Merkel. Criza ucraineana va figura “pe ordinea de zi” a summitului “si vom pune intrebarea: cum sa reactionam?”, a adaugat ea.

Citeste si: RAZBOIUL HARTILOR. CANADA SI RUSIA se lupta pe Twitter in harti si mesaje sarcastice

Premierul italian Matteo Renzi l-a indemnat pe presedintele rus Vladimir Putin sa denunte o “escaladare intolerabila, ale carei consecinte vor fi foarte grave”, iar omologul sau britanic David Cameron a amenintat Rusia cu “noi consecinte” in cazul in care nu “apuca alta cale”.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko va fi prezent sambata la Bruxelles. El nu este invitat la summit, dar va fi primit chiar inainte de catre presedintii in exercitiu ai Consiliului Herman Van Rompuy si Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso.

Citeste si: “NATO RUS” intervine in Ucraina. ONU: Numarul mortilor din estul tarii de apropie de 2.600

inainte sa abordeze problema Ucrainei si altor crize internationale, ca cea din Fasia Gaza sau amenintarea pe care o reprezinta gruparea Statul Islamic (SI) din Irak si Siria, liderii UE urmeaza sa-l desemneze pe seful diplomatiei europene, care o va inclocui, in noiembrie, pe britanica Lady Catherine Ashton. Mai putin in cazul unei surprize uriase, este vorba despre ministrul italian de Externe Federica Mogherini.

Nominalizarea sa, blocata in iulie de catre mai multe state UE din Europa de Est, care o considerau prea apropiata de Moscova, “nu prezinta nicio indoiala”, a declarat o sursa europeana pentru AFP. “Nimeni nu vede o alternativa”, a subliniat alta sursa.

Matteo Renzi a exercitat presiuni ca Italia sa obtina acest post strategic. inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa este totodata membru al Consiliului European si asista la summiturile europene si ale Comisiei Europene, al carui prim-vicepresedinte este.

– “Inacceptabil”

in schimb, pentru a asigura echilibrele geografic si politic in cadrul UE, o personalitate de dreapta, dintr-un stat membru UE din Europa de Est, urmeaza sa obtina celalalt post aflat in joc la nivelul celor trei institutii ale Uniunii, si anume cel de presedinte al Consiliului European, insarcinat cu coordonarea lucrarilor grupului sefilor de stat si de guverne ai celor 28 de state din bloc.

Premierul polonez, conservatorul Donald Tusk, care beneficiaza de sustinerea Berlinului si Parisului, pare ca se bucura de un avans important, in pofida faptului ca nu stapaneste nici engleza, nici franceza. Numele fostilor premieri leton Valdis Dombrovskis si eston Andrus Ansip sunt, de asemenea, citate.

Optiunea in ocuparea celor doua posturi va influenta ceea ce va face Jean-Claude Juncker pentru a-si alcatui Comisia. Fiecare dintre cele 28 de state membre UE nominalizeaza un comisar, iar numeroase guverne ar vrea sa stie care este situatia pe care le-o rezerva Juncker, inainte sa adopte o decizie.

Insa fostul premier luxemburghez a refuzat sa inverseze demersul. “Nu voi anunta componenta Comisiei inainte de 30 august, deoarece Consiliul European trebuie sa-si faca mai intai treaba”, a declarat el in aceasta vara, refuzand ca aceasta Comisie sa devina un lot de consolare pentru tari nemultumite ca nu au obtinut posturile importante.

Noua Comisie, care va intra in functiune in noiembrie, urmeaza sa fie dezvaluita in primele 15 zile ale lui septembrie. Principala problema a lui Juncker consta in lipsa nominalizarii unor candidate femei din partea statelor membre.

in contextul in care din Comisia in exercitiu fac parte noua femei, noua Comisie a primit doar patru nominalizari ale unor femei, un lucru “inacceptabil” pentru Parlamentul European (PE), insarcinat sa investeasca noua echipa in octombrie. “Socialistii nu vor sustine o Comisie din care vor face mai putine femei decat in prezent”, a avertizat Gianni Pittella, liderul grupului socialist.