Norica Nicolai: Premierul Victor Ponta nu are un minim respect fata de Constitutie

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai a avut o reactie extrem de dura la adresa Guvernului si a premierului Victor Ponta dupa ce, in ultima perioada, mai multi prefecti care fusesera numiti cu sustinerea PNL au fost schimbati din functie, Executivul invocand proximitatea alegerilor europarlamentare din 25 mai.

Europarlamentarul a ales sa-si exprime indignarea prin intermediul paginii personale de pe un site de socializare, Norica Nicolai sustinund inclusiv faptul ca Victor Ponta “nu are un minim respect fata de Constitutie”.

Iata cum arata mesajul, in varianta integrala, transmis de europarlamentarul liberal:  

”Urmaresc ceea ce se intampla acasa de cateva zile si nu ma pot abtine de la a-mi pune niste intrebari in legatura cu mai multe lucruri, la care va rog sa reflectati si dumneavoastra.

Ieri, a fost schimbat prefectul Capitalei Georgeta Gavrila (functionar public, asa cum o cere legea) cu domnul Paul Nicolae Petrovan. Domnul este procuror la DNA si a avut avizul CSM pentru a ocupa aceasta functie publica.

Ma intreb daca printre numerosii functionari publici din Romania cu experienta nu s-a putut gasi cineva sa ocupe aceasta functie. Domnul Ponta nu s-a ostenit sa caute la Agentia Functionarilor Publici, unde ar fi gasit numeroase persoane care au fost prefecti si care acum sunt inspectori guvernamentali cu atributii neclare (ne amintim cu totii cum unii fosti prefecti se plangeau ca sunt insarcinati cu numaratul stalpilor din judete). Ori ar fi putut domnul Ponta sa caute in propriul partid astfel de persoane si ma intreb de ce nu a facut-o. Pot doar sa presupun ca nu mai are oameni de incredere pentru a ocupa acest post, convingere dublata dupa gestul sau de a numi o “persoana fizica” pentru presedintia Senatului.

Citeste si: PNL: Nicolae Banicioiu si Victor Ponta nu fac altceva decat sa minta in fiecare zi

Acum cateva zile, Guvernul a adoptat Ordonanta 13 care modifica Legea 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. Invocand o Decizie a CC (503/2010), domnul Ponta modifica articolul 48 din Lege si da liber la candidatura pentru colegiile vacante si partidelor care nu au participat la alegerile generale din 2012 (in speta, Miscarea Populara, Forta Civica si altele).

Daca s-ar fi uitat mai atent in Decizie, doctorul in Drept Victor Ponta ar fi trebuit sa vada ca nu putea da liber la alegeri partiale formatiunilor politice care nu au candidat la alegerile generale la termen, pentru ca decizia 61/2010 a CC a stabilit: “Admiterea unor candidaturi la alegerile partiale din partea unor partide nereprezentate in Parlament ar conduce la modificarea configuratiei politice a acestuia, in dezacord cu votul exprimat de corpul electoral la alegerile generale, in urma carora s-a constituit organul reprezentativ suprem al poporului roman intr-o anumita componenta politica a carei modificare nu poate avea loc decat in cazurile si conditiile stabilite de lege. In plus, a admite posibilitatea ca in urma alegerilor partiale sa obtina mandat de parlamentar o persoana care nu apartine unui partid reprezentat in Parlament insemna a consacra ca ceea ce nu s-a obtinut prin alegerile generale sa se poata obtine pe calea ocolita a alegerilor partiale”.

Presupun ca cei care au elaborat ordonanta stiau despre cele doua decizii si tot ce pot sa cred este ca vor sa introduca pe usa din dos un partid neparlamentar in Parlamentul Romaniei – care sa fie oare?. Le mai aduc la cunostinta juristilor de la Guvern ca decizia 503/2010 se referea doar la candidatura persoanelor independente, nu a partidelor politice, pentru ca independentii nu au acelasi statut cu formatiunile politice si nu pot schimba configuratia politica in Parlament.

In concluzie, am o intrebare pentru cei care ne judeca fara sa vada tot contextul sau fara sa vrea sa il vada: cine cu cine face intelegeri? De ce nu exista un minim respect fata de Constitutie, de ce cumetriile politice se considera mai presus de orice, inclusiv de lege? Ne acuzati pe noi, pe liberali, de diverse fratii. Dar fratia dumneavoastra, a unora din PSD, cu cei pe care ii considerati adversari politici cum poate fi catalogata? Va las pe dumneavoastra sa continuati…”, a scris Norica Nicolai.

Sursa foto: realitatea.net