Norul de praf saharian, monitorizat de UBB

Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB), face singurele masuratori nationale asupra intruziunii de praf saharian, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei de invatamant superior.

Astfel, Centrul de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor, din cadrul Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului, impreuna cu partenerii nationali din reteaua RADO au desfasurat studii preliminare si au pus in evidenta stadiile incipiente de evolutie ale intruziunii de praf saharian, la nivelul orasului Cluj-Napoca si la nivel national.

Citeste si: Valul de praf din Sahara vine peste Romania. Vezi cand ne va lovi furtuna

Potrivit sursei citate, in aceste zile, Europa este supusa unor fenomene naturale deosebite datorate unor intruziuni in atmosfera terestra a unor particule minerale de origine sahariana care pot ridica probleme deosebite, in multe tari europene fiind semnalate alerte.

In urma cercetarilor s-au pus in evidenta particule de praf la altitudini cuprinse intre 3 si 6 kilometri având concentratii estimate la 50 micrograme/metru cub. In perioada investigata, au fost observati, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-11 kilometri, iar alte formatiuni noroase in formare au fost identificate la altitudini de 4 kilometri.

Sursa foto: adevarul.ro