Norul saharian aduce precipitatii murdare in Romania

Veste proasta pentru romanii cu probleme de respiratie, mai ales pentru astmatici! Precipitatiile care vor pica maine peste Romania s-ar putea dovedi nocive pentru astfel de persoane. Si asta pentru ca praful mineral saharian se va contopi cu picaturile de ploaie, ridicand nivelul de poluare la nivelul solului.

 Masele de aer purtatoare de particule minerale vor atinge, mai intai, vestul tarii si vor acoperi, ulterior, intregul teritoriu, conform Observatorului Atmosferic Roman RADO.

“Se asteapta ca in orele urmatoare aceste concentratii sa creasca. In ciuda precipitatiilor inregistrate pe traiectoria maselor de aer, altitudinea mare la care praful a fost injectat de furtunile desertice a favorizat transportul in intreaga Europa, depunerea acestuia la sol fiind nesemnificativa in comparatie cu cantitatea uriasa rezidenta in troposfera. In aceste conditii, modelele de prognoza anunta concentratii de pana la 150 mcg/mc la sol in Romania si semnificativ mai mari la altitudini de peste 2 km.

Citeste si: Norul de praf saharian, monitorizat de UBB

Prezenta plafonului de nori in timpul zilei de maine (sambata n.r) va actiona ca o bariera, impiedicand depunerea consistenta a prafului la sol. Precipitatii ‘murdare’ sunt totusi de asteptat, avand in vedere faptul ca o parte mica a particulelor de praf se va regasi si la altitudini mici, sub plafonul de nori”, au declarat reprezentantii RADO.

Conform observatiilor efectuate la cele patru statii lidar ale RADO, vineri dimineata stratul de praf inregistra concentratii de aproximativ 50 micrograme/mc la o altitudine de 3 — 5 km.

Observatorul Atmosferic Roman va continua sa monitorizeze acest fenomen alaturi de intreaga retea de sisteme lidar a Europei, EARLINET.