NOUA CLADIRE a Teatrului National Bucuresti a fost INAUGURATA

TEATRUL NATIONAL BUCURESTI (TNB) a fost INAUGURAT luni, in prezenta conducerii institutiei si a mai multor oameni politici, directorul ION CARAMITRU anuntand ca, dupa receptia lucrarilor, pe 30 noiembrie, si probele tehnice, primul spectacol pus in scena in Sala Mare renovata fiind realizat de DAN PURIC.

TNB a fost supus unor lucrari de reabilitare si restaurare, in cadrul unei investitii de aproximativ 60 de milioane euro, iar proiectul a pornit de la necesitatea consolidarii antiseismice a cladirii.

Directorul TNB, ION CARAMITRU, a taiat luni, impreuna cu premierul VICTOR PONTA, panglica de inaugurare, la eveniment fiind prezenti fostul premier CALIN POPESCU-TARICEANU si fostul ministru de finante SEBASTIAN VLADESCU, in mandatul carora a fost contractat imprumutul pentru renovarea institutiei, precum si fostul ministru al culturii KELEMEN HUNOR.

ION CARAMITRU a declarat, cu prilejul INAUGURARII, ca TNB a supravietuit cutremurului din 1977, dar ca, in urma unui incendiu la Sala Mare, in 1978, NICOLAE CEAUSESCU a ordonat largirea acestei sali de spectacole de la aproximativ 900 de locuri la peste 1.200 locuri si constructia unei loje oficiale. In acest scop, din lateralele salii au fost scoase sisteme de rezistenta antiseismica, respectiv patru diafragme cu o latime de 80 de centimetri, care au fost inlocuite cu niste simpli stalpi, astfel incat Sala Mare si-a pierdut acustica si vizibilitatea.

Potrivit directorului TNB, fosta fatada de inspiratie coreeana, in greutate de 1.400 tone, ordonata de Ceausescu, ajunsese sa se sprijine in proportie de 70 la suta pe parcarea Hotelului Intercontinental, iar, in cazul unui cutremur de minimum 6,5 grade pe scara Richter, intregul edificiu s-ar fi prabusit.

Citeste si: Lucrarile la TEATRUL NATIONAL BUCURESTI vor fi finalizate la termen

“Pentru mine, cel putin, semnificativ in afara de aceasta reconstructie este faptul ca prima demolare a unui edificiu comunist s-a produs aici”, a spus Caramitru.

TNB va avea in urma reabilitarii sapte sali de spectacole, dintre care patru noi. Unul dintre aceste spatii se va afla pe acoperis, pentru reprezentatii de vara, iar o sala este destinata exclusiv tinerilor, pentru a experimenta.

Sala Mare si-a recapatat forma initiala, din care a disparut loja oficiala comandata de NICOLAE CEUASESCU, iar, cel mai probabil, in primavara va gazdui primul spectacol, deoarece dupa receptia lucrarilor, pe 30 noiembrie, constructorul mai are la dispozitie trei luni pentru ultimele finisaje.

“Primul spectacol pe scena Salii Mari va avea loc putin mai tarziu, pentru ca utilarea tehnica a scenei trebuie facuta in detaliu, exista intotdeauna o perioada de probe obligatorii, probe care sunt cerute de inspectia tehnica. Cred ca pot sa va anunt de acum prima premiera, ca sa zic asa, va fi un spectacol surpriza al lui Dan Puric, dupa celebra lucrare clasica «Insir-te, margarite»”, a mai spus ION CARAMITRU.

Citeste si: INCENDIU la Teatrul National Bucuresti. UPDATE

TNB va deveni, in cele din urma, un edificiu deschis publicului larg 10-12 ore zilnic si va avea mai multe functiuni, pe langa spectacole de diferite genuri publicul urmand sa fie invitat in galerii de arta, expozitii, anticariat, librarii, baruri si cafenele.

In luna mai 2010, consortiul format din Aedificia Carpati si Romest Electronic a castigat licitatia pentru reabilitarea Teatrului National, valoarea contractului anuntata atunci fiind de 48 de milioane de euro, fara TVA. In noiembrie 2012, premierul VICTOR PONTA a anuntat, dupa ce a inspectat santierul, ca lucrarile de reabilitare si restaurare a TNB – incepute in 2010 – vor fi incheiate la sfarsitul lui 2014, cu aproximativ un an intarziere fata de termenul programat initial, costurile totale ridicandu-se la 65 de milioane de euro, acoperite printr-un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor TNB, odata incheiate lucrarile de reabilitare, teatrul dispune de sapte spatii de joc: Sala Mare (900 de locuri), Sala Mica (250 de locuri), Sala Studio (598 de locuri), Sala Atelier (300 de locuri), Sala Pictura (286 de locuri), Sala Media si Amfiteatrul in aer liber. Salile Teatrului National, dupa incheierea lucrarilor de reabilitare, sunt rezervate atat spectacolelor permanente ale institutiei, cat si spectacolelor realizate de studenti si mini-stagiunilor unor teatre invitate.

Sursa foto: b365.ro