NOUA FEMEI in echipa lui Jean Claude Juncker

Presedintele viitoarei Comisii Europene, JEAN CLAUDE JUNCKER, a reusit sa intruneasca numarul de NOUA FEMEI din totalul de 28 de posturi de comisar, cat a fost si in Comisia care este pe cale sa-si incheie mandatul, a anuntat joi purtatoarea sa de cuvant, potrivit jurnalul.ro, care citeaza France Presse.

“Juncker dispune acum de NOUA FEMEI candidate”, a scris pe Twitter purtatoarea de cuvant Natasha Bertaud.

Presedintele viitoarei Comisii a audiat joi candidatii, dar, potrivit EurActiv, purtatoarea de cuvant a lui Juncker a declarat ca decizia asupra portofoliilor nu a fost luata si ca lista finala a comisarilor va fi transmisa Consiliului Uniunii Europene, dupa interviurile individuale.

Citeste si: VICTOR PONTA: Niciodata NU S-A VORBIT ca Romania sa primeasca portofoliul de ajutor umanitar

Initial, JEAN CLAUDE JUNCKER nu putea conta decat pe patru femei intre cei 28 de comisari, cate unul din partea fiecarui stat membru al Uniunii Europene. Dar Parlamentul European, cu socialistii in frunte, a amenintat ca va respinge o formula prea putin paritara.

Primele patru femei din echipa lui Juncker au fost Federica Mogherini, ministrul italian de Externe, desemnata saptamana trecuta pentru a deveni sefa diplomatiei UE, bulgara Kristalina Gheorghieva, comisar in exercitiu pentru Actiune Umanitara, suedeza Cecilia Malmstroem, comisar in exercitiu pentru Afaceri Interne, si Vera Jourova, ministrul ceh pentru Dezvoltare Regionala.

Citeste si: ALINA GORGHIU: Propaganda PSD ca opozitia nu sustine propunerea Romaniei pentru comisarul european este COMPLET FALSA

JEAN CLAUDE JUNCKER a facut presiuni asupra mai multor tari pentru a obtine o personalitate feminina. Eforturile sale au dat rezultat, intrucat cinci noi state membre au propus o femeie, in special Romania, care si-a schimbat in ultimul moment candidatul, renuntand la DACIAN CIOLOS, comisar in exercitiu pentru agricultura, in favoarea eurodeputatei CORINA CRETU. Juncker le-a promis posturi importante tarilor care accepta sa trimita o femeie la Bruxelles.

Celelalte candidate sunt din partea Belgiei – eurodeputata Marianne Thyssen, a Danemarcei – ministrul Economiei, Margrethe Vestager, a Poloniei – vicepremierul Elzbieta Bienkowska, si a Sloveniei – premierul in exercitiu Alenka Bratusek.

Noua echipa se anunta mai “politica” decat cea precedenta, cu cinci fosti sefi de guvern, 13 ministri sau fosti ministri, sase comisari in exercitiu si cativa deputati europeni. Pe lista nu figureaza niciun inalt functionar.

Totodata, pentru a reflecta situatia politica din cele 28 de state membre, din viitoarea Comisie trebuie sa faca parte 14 reprezentanti ai PPE (dreapta crestin-democrata si centru-dreapta), un conservator britanic, opt socialisti si social-democrati si cinci liberali.