NOUA GRILA de SALARIZARE. CAT VOR CASTIGA PROFESORII si INVATATORII

Un profesor universitar cu gradatie maxima si vechime peste 25 ani va castiga un salariu de baza de 5.339 lei, un profesor cu gradul didactic I va ajunge la un salariu de baza de 3.470 lei, iar un institutor cu gradul I va putea avea un salariu de baza de pana la 2.797 lei, conform proiectului de Ordonanta de urgenta privind salarizarea personalului din sistemul bugetar obtinut de jurnalistii de la Profit.

In sistemul universitar, salariul de baza al unui conferentiar universitar va porni de la 2.324 lei si, in functie de gradatie si vechime, va ajunge pana la 4.084 lei. Un lector va avea salariul de baza intre 1.957 lei si 3.154 lei, in timp ce un asitent universitar va unul de 1.692-2.894 lei. Salariul de baza al unui preparator va pleca de la 1.506 lei si va putea ajunge la 2.107 lei.

Un rector va avea un salariu de baza de maximum 9.605 lei, un decan de 8.345 lei, iar un sef de catedra de 7.889 lei. Profesorii din invatamantul preunivesitar cu studii superioare si grad didactic I vor avea salariile de baza cuprinse intre 1.975 si 3.470 lei, cei cugradul II intre 1.758 si 3.049 lei, iar cei cu definitivat vor porni de la 1.707 lei si vor putea ajunge la 2.920 lei.

Pentru profesorii cu studii de scurta durata, la vechime si gradatie maxima, salariul va fi de maxim 2.797 lei, iar pentru debutanti acesta va fi cuprins intre 1.350 si 1.681 lei. In invatamantul primar, un institutor sau maistru instructor cu studii superioare de lunga durata debutant va porni de la un salariu de baza cuprins intre 1.310 si 1.631 lei, iar la grad didactic II castigul salarial de baza va fi situat intre 1.476 si 2.568 lei. Pentru grad didactic I, salariul de baza al unui invatator su studii superioare de lunga durata va fi cuprins intre 1.758 si 2.797 lei.

O invatatoare sau educatoare cu studii de nivel liceal si gradul didactic I va porni cu salariul de baza de la 1.320 lei si va putea ajunge la 1.949 lei, in timp ce pentru debutanti salariul de baza se va situa intre 1.270 si 1.581 lei. Suplinitorii, cu studii liceale si fara pregatire de specialitate, vor avea salarii de baza cuprinse intre 1.280-1.669 lei.

Personalul didactic calificat de predare si conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate primeste o indemnizatie de pana la 20% din salariul de baza, in raport cu zona geografica respectiva. Diferentierea pe zone si localitati se aproba prin hotarare a Guvernului.

Personalul didactic de predare si conducere din invatamantul special beneficiaza de  o crestere cu 15% a salariului de baza. Personalul didactic din invatamant beneficiaza de gradatie de merit, acordata prin concurs. Aceasta gradatie se acorda pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului scolar, respectiv al institutiei de nivel superior, si reprezinta o crestere cu 25% a salariului de baza detinut. Gradatia de merit se atribuie pe o perioada de 5 ani.

Personalul didactic desemnat sa conduca si sa realizeze practica pedagogica pentru pregatirea viitoarelor educatoare si a viitorilor invatatori, institutori si profesori beneficiaza de un spor de 10-25% din salariul de baza, in raport cu timpul efectiv lucrat si calculat in raport cu numarul elevilor sau al studentilor practicanti, potrivit regulamentului de practica pedagogica aprobat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, daca nu beneficiaza de reducerea normei didactice cu 2 ore pe saptamana.

Personalul didactic care asigura predarea simultana la 2 – 4 clase de elevi in invatamantul primar primeste o indemnizatie pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata, reprezentand o crestere salariala, dupa cum urmeaza:

– pentru 2 clase de elevi, o crestere cu 2 clase de salarizare succesive celei detinute (5%);

– pentru 3 clase de elevi, o crestere cu 3 clase de salarizare succesive celei detinute (7,5%);

– pentru 4 clase de elevi, o crestere cu 4 clase de salarizare succesive celei detinute (10%).

Personalul didactic care indeplineste functia de diriginte, invatatorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru invatamantul primar, profesorii pentru invatamantul prescolar o crestere de 10% a salariului de baza.

Pentru activitatea de diriginte efectuata de personalul didactic angajat cu minim jumatate de norma in sistemul de invatamant, cresterea aferenta se calculeaza la nivelul prevazut pentru norma intreaga.

Pentru personalul din institutiile de invatamant superior, senatele universitare pot stabili salarii diferentiate, cu o crestere de pana la 30% a salariului de baza detinut, in functie de specificul activitatii desfasurate si de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plati exclusiv din venituri proprii.

De aceste prevederi beneficiaza si personalul din invatamantul preuniversitar care participa direct la realizarea activitatilor finantate din venituri proprii. Personalul didactic de predare din invatamantul superior poate primi un spor pentru conducatorii de doctorat de 1% pentru fiecare student-doctorand dar nu mai mult de 5% din salariul de baza.

In cadrul institutiilor de invatamant superior la care numarul studentilor este de cel putin 10.000, functia de „director general administrativ al universitatii” va fi salarizata la nivelul functiei de „decan”.

Sursa foto: ziarul financiar