Noua harta a Romaniei va avea sapte regiuni

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, propune in primul raport oficial care va fi supus dezbaterii publice, ca teritoriul tarii noastre sa fie impartit in sapte regiuni relativ egale ca numar de locuitori, denumirea acestora fiind o combinatie intre cunoscutele denumiri istorice, Moldova, Transilvania, Banat, Oltenia si Muntenia si denumiri geografice.

Astfel, noile regiuni Moldova de Nord, Transilvania de Nord-Vest, Transilvania Centrala, Banat-Vest, Oltenia si Dunarea de Jos ar urma sa aiba fiecare in jur de 2,5 milioane locuitori, exceptia Muntenia-Sud, regiune care este proiectata sa incadreze si actuala zona de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, urmand a avea o populatie de 5 miliane de locuitori.
Liviu Dragnea a tinut sa sublinieze intr-un interviu acordat Stirilor ProTV faptul ca, in urma acestei noi organizari teritoriale si administrative, Romania ar trebui sa atraga fonduri de 40 miliarde euro in urmatorii sase ani.

Conform ministrului dezvoltarii, noua strategie de dezvoltare ar trebui sa aiba in vedere nu numai o mai buna gestionare a fondurilor la nivelul resedintelor de judet, vazute in rolul polilor de dezvolatre, si a oraselor si resedintelor, cu rol de centre de dezvoltare zoonala, ci si obiective ferme aferente fiecarui sat: ”alimentare cu apa, canalizare, drumurile asfaltate, scoala modernizata, biserica modernizata, farmacie, dispensar”.

Proiectul reorganizarii teritoriale a Romaniei va fi dezbatut public in 12 orase din tara, prima etapa fiind alocata capitalei culturale a Moldovei, municipiul Iasi.

Sursa foto: Pro.tv