NOUA LEGE A AUDIOVIZUALULUI: Toate televiziunile si radiourile trebuie sa aiba acces la evenimente de mare interes pentru a face stiri

Noua lege a audiovizualului prevede ca toate posturile TV si radio din Romania trebuie sa aiba acces corect, rezonabil si nediscriminatoriu la evenimentele de mare interes pentru public, transmise in exclusivitate de catre un radiodifuzor roman, “in scopul realizarii de reportaje scurte de stiri”.

Modificarile aduse – prin noua Lege adoptata de Parlament – articolului 86 din Legea audiovizualului numarul 504/2002 “vizeaza asigurarea liberului acces la evenimente de mare interes pentru public, al radiodifuzorilor aflati sub jurisdictia unui stat membru al UE, in scopul realizarii de scurte reportaje de stiri”.

Noul act normativ (Legea numarul 95) a fost publicat in Monitorul Oficial din 4 iulie, transmite Mediafax.

Citeste si: LOVITURA DURA pentru DAN DIACONESCU, la cateva ore dupa prima emisiune la Romania TV

Potrivit noului act normativ, articolul 86 al Legii audiovizualului se modifica si va avea urmatorul cuprins: “(1) Oricare radiodifuzor aflat sub jurisdictia Romaniei sau a unui alt stat membru al Uniunii Europene are acces, in conditii corecte, rezonabile si nediscriminatorii, la evenimente de mare interes pentru public, transmise in exclusivitate de catre un radiodifuzor aflat sub jurisdictia Romaniei, in scopul realizarii de reportaje scurte de stiri, cu respectarea prevederilor art. 85. (2) in cazul radiodifuzorilor aflati sub jurisdictia aceluiasi stat membru al Uniunii Europene cu radiodifuzorul care a obtinut drepturi de exclusivitate asupra evenimentului, accesul in scopul realizarii de reportaje scurte de stiri se solicita radiodifuzorului respectiv”.

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului (care a fost adoptat de Parlament pe 1 iulie 2014, n.r.) a fost initiat in 2013 de Ministerul Culturii, in conditiile in care Consiliul National al Audiovizualului (CNA) nu are drept de initiativa legislativa, dupa cum agentia Mediafax a relatat pe 21 martie 2013.

Citeste si: CONSILIUL CONCURENTEI a declansat o ancheta care vizeza vanzarea DREPTURILOR TV din Liga I

CNA a prezentat, insa, in 2012, un punct de vedere Ministerului Culturii cu privire la modificarea articolului 86, in conformitate cu Directiva 2010/13/UE.

Potrivit Expunerii de motive a Ministerului Culturii, articolul 86 din Legea numarul 504/2002 a audiovizualului “prevede in forma actuala (forma din Legea audiovizualului 504/2002, n.r.) ca oricare radiodifuzor stabilit in spatiul comunitar are acces, in conditii corecte, rezonabile si nediscriminatorii, la evenimente de mare interes pentru public transmise in exclusivitate de catre un radiodifuzor aflat sub jurisdictia Romaniei, in scopul realizarii de reportaje scurte de stiri. Alineatul 2 al articolului 86 stipuleaza faptul ca radiodifuzorul aflat sub jurisdictia Romaniei care a dobandit drepturi de exclusivitate asupra unui eveniment de mare interes pentru public are obligatia de a asigura accesul, in conditiile alineatului 1, pentru cate un singur radiodifuzor din fiecare stat membru al Uniunii Europene”.

Ministerul Culturii a spus, insa, ca, “din perspectiva reprezentantilor Comisiei Europene, reglementarile respective nu transpun in mod clar si neechivoc dispozitiile articolului 15 alineatul 2 al Directivei 2010/13/UE, dand posibilitatea interpretarii dispozitiilor articolului 86, in sensul restrangerii sau limitarii accesului la evenimentele de importanta majora doar la un singur radiodifuzor per stat membru al UE, ceea ce reprezinta o incalcare a prevederilor privind libertatea dreptului la informare”.

Conform Ministerului Culturii, modificarile aduse – prin noua Lege adoptata de Parlament – articolului 86 din Legea audiovizualului “vizeaza asigurarea liberului acces la evenimente de mare interes pentru public, al radiodifuzorilor aflati sub jurisdictia unui stat membru al UE, in scopul realizarii de scurte reportaje de stiri”.