Noua Lege a salarizarii aplicabila din 2014, in lucru la trei ministere

Noua Lege a salarizarii, care ar trebui aplicata din 2014, se afla pe masa de lucru a trei ministere, a declarat, marti, ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Actul normativ ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul acestui an, pentru a putea fi aplicat incepand cu 2014.

Astfel, un grup interministerial format din specialisti din trei ministere elaboreaza modificarile la Legea salarizarii, respectiv Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor si Ministerul Dezvoltarii, iar dupa crearea unui cadru general, discutiile vor fi extinse si la alte ministere, a explicat Mariana Campeanu.

“Vrem sa cream un cadru general si apoi sa extindem discutiile si la alte ministere”, a precizat ministrul Muncii, care a adaugat ca deocamdata nu s-au purtat discutii cu partenerii sociali.

Recent, premierul Victor Ponta anunta ca, din 2014, va intra in vigoare o noua lege a salarizarii, care va impune un salariu minim si un salariu maxim atat in sistemul public, cat si in sistemul privat. Aceeasi declaratie a fost facuta, putin mai tarziu, si de ministrul Muncii, Mariana Campeanu, care a precizat ca actuala lege unica a salarizarii are un mare neajuns, acela ca niciun ordonator de credite nu poate sa stimuleze munca si performanta.

Proiectul privind noua lege a salarizarii ar putea fi prezentat intr-o prima forma in toamna si este vazut de primul-ministru ca una dintre cele mai importante reforme. 

“Pasul urmator pe care vrem sa-l facem in toamna este o regandire totala a administratiei. (…) Legea salarizarii unice a bugetarilor nu s-a aplicat niciodata. Putem sa facem o schimbare radicala si sa dam mult mai multa flexibilitate. Sa dai un salariu mai mic celui care nu munceste destul, sa poti sa-l promovezi pe cel care munceste mai mult. Vom prezenta proiectul in toamna si daca reusim sa aplicam din 2014, va fi una dintre principalele reforme. Vorbim despre o modificare a legii pentru salariul public si administrativ. Vom stabili un salariu minim si un salariu maxim. (…) Legea salarizarii unice a bugetarilor nu s-a aplicat niciodata. Am ajuns in aberatia in care platim un medic rezident cu 1.000 de lei si un chestor care nu face nimic cu 150 de milioane sau un director. Deci, trebuie sa facem o lege a salarizarii mult mai credibila pentru acest an”, declara recent Victor Ponta, la RTV.

La randul sau, ministrul muncii, Mariana Campeanu, afirma ca premierul i-a cerut sa faca o simulare pentru anul 2014, prin care sa creasca salariile mici si sa le mentina pe cele ridicate, conform actualei legi a salarizarii, insa s-a constatat un mare neajuns.

“Prin legea unica a salarizarii trebuia sa ajungem la un raport. Premierul mi-a spus sa facem o simulare pentru anul urmator, sa crestem salariile mici si sa le mentinem pe cele ridicate, asa incat in cativa ani sa mentinem raportul. Numai ca legea are un mare neajuns, acela ca niciun ordonator de credite nu poate sa stimuleze munca si performanta si nici sa-l sanctioneze pe cel care nu munceste. Va trebui sa recurgem in sistemul bugetar si in sistemul privat”, a declarat ministrul Muncii.