Noua lege a salarizarii va impune din 2014 salariul minim si salariul maxim

O noua lege a salarizarii ar putea intra in vigoare, incepand din 2014,  care va impune un salariu minim si un salariu maxim atat in sistemul public, cat si in sistemul privat. Declaratia a fost facuta vineri de premierul Victor Ponta si confirmata de ministrul Muncii, Mariana Campeanu, care a precizat ca actuala lege unica a salarizarii are un mare neajuns, acela ca niciun ordonator de credite nu poate sa stimuleze munca si performanta.

Proiectul privind noua lege a salarizarii va fi prezentat in toamna si este vazut de primul-ministru ca una dintre cele mai importante reforme. 

“Pasul urmator pe care vrem sa-l facem in toamna este o regandire totala a administratiei. (…) Legea salarizarii unice a bugetarilor nu s-a aplicat niciodata. Putem sa facem o schimbare radicala si sa dam mult mai multa flexibilitate. Sa dai un salariu mai mic celui care nu munceste destul, sa poti sa-l promovezi pe cel care munceste mai mult. Vom prezenta proiectul in toamna si daca reusim sa aplicam din 2014, va fi una dintre principalele reforme. Vorbim despre o modificare a legii pentru salariul public si administrativ. Vom stabili un salariu minim si un salariu maxim. (…) Legea salarizarii unice a bugetarilor nu s-a aplicat niciodata. Am ajuns in aberatia in care platim un medic rezident cu 1.000 de lei si un chestor care nu face nimic cu 150 de milioane sau un director. Deci, trebuie sa facem o lege a salarizarii mult mai credibila pentru acest an”, a spus Victor Ponta, la RTV.

Ministrul muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca premierul i-a cerut sa faca o simulare pentru anul 2014, prin care sa creasca salariile mici si sa le mentina pe cele ridicate, conform actualei legi a salarizarii, insa s-a constatat un mare neajuns.

“Prin legea unica a salarizarii trebuia sa ajungem la un raport. Premierul mi-a spus sa facem o simulare pentru anul urmator, sa crestem salariile mici si sa le mentinem pe cele ridicate, asa incat in cativa ani sa mentinem raportul. Numai ca legea are un mare neajuns, acela ca niciun ordonator de credite nu poate sa stimuleze munca si performanta si nici sa-l sanctioneze pe cel care nu munceste. Va trebui sa recurgem in sistemul bugetar si in sistemul privat”, a declarat ministrul Muncii.

Premierul Ponta a adaugat ca administratia publica trebuie regandita, in asa fel incat fiecare primar sa aiba libertate cu bugetul pe care il are si cu angajatii.

“Trebuie sa vedem ce are de facut un minister, o primarie, ce buget are si apoi fiecare sa aiba libertate, dar sa nu-i plateaca pe toti la fel, deci vrem mai multa flexibilitate. Acum, daca vrei sa dai afara pe cineva care nu munceste, te da in judecata si pierzi, suntem prizoneri in aceasta chestiune”, a adaugat premierul.