NOUA LEGE ELECTORALA: Cum se vor finanta partidele politice si cat pot deconta la stat

NOUA LEGE ELECTORALA: Cum se vor finanta partidele politice

NOUA LEGE ELECTORALA. Comisia de Cod Electoral a votat un nou proiect de finantare a partidelor politice, in noua lege fiind incluse imprumuturile pe care persoanele fizice si juridice le pot acorda partidelor politice si aliantelor electorale, dar si decontarea de la stat a campaniei electorale, daca partidele sau aliantele obtin peste 3% in alegeri. Limitele impuse pentru contributii/cheltuieli sunt de 60 de salarii minime brute pentru fiecare candidat la postul de senator sau deputat, la care se pot adauga 10 de la partid. In conditiile in care numarul parlamentarilor ar fi de 400, practic partidele, daca obtin peste 3%, si-ar putea deconta in jur de 6,5 milioane de euro in campanie, potrivit gandul.info.

In cazul alegerilor prezidentiale, suma poate ajunge la 4,5 milioane de euro. De asemenea, cu toate ca imprumuturile sunt acceptate, declararea lor se face doar daca acestea depasesc 100 de salarii minime brute, restul intrand in categoria celor confidentiale in cazul carora este obligatorie declararea sumei totale. Partidele au primit dreptul de a vinde bilete si de obtine venituri din diferenta de curs valutar.

NOUA LEGE ELECTORALA. O noua sursa de finantare a partidelor politice o va constitui imprumuturile in bani de la persoanele fizice si juridice. In schimb, in timpul campaniilor electorale contributiile, pot fi depuse de catre candidati sau mandatarul financiar numai din donatii ale persoanelor fizice, din venituri proprii sau din imprumuturi de la persoane fizice sau contractate cu institutii bancare.

Citeste si: Legea privind partidele politice, finalizata de Comisia de Cod Electoral

”Imprumuturi in bani de la persoanele fizice si juridice. Partidele politice pot contracta imprumuturi in bani numai prin acte autentice notariale sub sanctiunea nulitatii absolute, insotite de documente de predare – primire , in contract prevazandu-se modul si termenul de restituire al acestora. Imprumuturile care au o valoare mai mare de 100 de salarii de baza minime brute pe tara se supun conditiilor de publicitate. Acordarea de imprumuturi de catre partidele politice, aliantele politice sau electorale si candidatii independenti catre persoanele fizice este interzisa. Partidele politice au obligatia de a publica in MO pana la 30 aprilie a anului urmator, cuantumul total al veniturilor din cotizatii obtinute in anul fiscal precedent, precum si lista membrilor de partid care au platit in anul fiscal precedent cotizatii a caror valoare insumata depaseste zece salarii minime brute pe tara”, se arata in noul proiect privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale.

NOUA LEGE ELECTORALA. La articolul 38 al legii se prevede ca in ”cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Camera si Senat, AEP ramburseaza partidelor politice, aliantelor politice si organizatiilor cetatenilor, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar in cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate in toate circumscriptiile electorale, in cazul in care partidul, alianta politica a obtinut minimum 3% din voturile valabil exprimate”.

Daca un partid nu a obtinut minim 3%, ”AEP ramburseaza numai sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivelul circumscriptiei electorale in care acesta a obtinut minimum 3% din voturile valabil exprimate”. Cheltuielile nu pot depasi nivelul contributiilor si au limite de 60 de salarii minine brute pentru fiecare candidat la functia de senator sau deputat, la care se adauga 10 de la partid. In cazul alegerilor prezidentiale, limita este de 20.000 de salarii minime brute.

NOUA LEGE ELECTORALA. Cat se pot imprumuta partidele

”Sumele de bani care fac obiectul imprumuturilor primite de catre un partid politic intr-un an fiscal nu pot depasi 0,025% din veniturile prevazute in bugetul de stat pe anul respectiv. Sumele de bani care fac obiectul imprumuturilor primite de catre un partid politic de la o persoana fizica intr-un an pot fi de pana la 200 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Sumele de bani care fac obiectul imprumuturilor primite de catre un partid politic de la o persoana juridica intr-un an pot fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la 1 ianuarie a anului respectiv. Valoarea totala a sumelor de bani care fac obiectul imprumuturilor acordate partidelor politice cu titlu de imprumut de catre persoanele juridice controlate direct sau indirect de o alta persoana ori de un grup de persoane fizice sau juridice nu poate depasi limitele prevazute la 1 – 3. Donatiile in bani a caror valoare depaseste zece salarii de baza minime brute pe tara se vor efectua numai prin conturi bancare”, se arata in proiectul votat in Comisia de cod electoral.

Citeste si: Comisia de Cod Electoral a decis ca presedintii Consiliilor Judetene sa fie alesi prin vot indirect

De asemenea, ”partidele politice au obligatia de a publica in MO, partea I, lista persoanelor fizice si juridice care au facut in anul fiscal precedent donatii a caror valoare cumulata depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara, lista persoanelor fizice si juridice care au acord imprumuturi a caror valoare depaseste 100 de salarii de baza minime brute pe tara, precum si suma totala a donatiilor confidentiale, respectiv suma totala a imprumuturilor cu o valoare de sub 100 salarii de baza minime pe tara primite, pana la data de 30 aprilie a anului urmator”

NOUA LEGE ELECTORALA. Cum pot face rost de bani partidele, inclusiv din diferentele de curs valutar
– Vanzarea de bilete, taxe de participare sau alte asemenea la actiuni culturale, sportive si distractive precum si la intruniri si seminarii cu tematica politica, economica, sociala.
– Vanzarea materialelor tiparite cu insemnele partidului.
– Servicii oferite de catre membrii partidului pentru organizarea evenimentelor ( de vanzare a biletelor)
– Emiterea carnetelor /legitimatiilor de membru al partidului politic
– Partidele politice pot obtine venituri din dobanzi bancare si diferente de curs valutar

NOUA LEGE ELECTORALA. Ce au voie sa imparta partidele
In campaniile electorale pot fi utilizate numai urmatoarele tipuri de materiale de propaganda electorala:
– Afise electorale cu dimensiunile de 50 cm / 30 cm, afisele electorale
– Material de propaganda electorala audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuala
– Publicitatea in presa scrisa
– Materialele de propaganda electorala online
– Brosuri, pliante si alte materiale tiparite

NOUA LEGE ELECTORALA. Pe ce se duc banii in campanie
– Maxim 40% propaganda electorala radio, tv
– Maxim 30% propaganda online
– Maxim 30% cheltuieli sociologice
– Maxim 20% afise electorale
– Maxim 50% brosuri, pliante, alte materiale
– Maxim 30% cheltuieli pentru inchiere spatii si echipamente