VICTOR PONTA a publicat pe Facebook LISTA COMPLETA a NOULUI GUVERN

Noul Guvern a fost votat in unanimitate in sedinta Comitetului Executiv al PSD de duminica.

UPDATE 19.54: VICTOR PONTA a publicat pe pagina sa de Facebook lista completa a Guvernului restructurat:

Liviu Dragnea (Dezvoltare regionala)

Gabriel Oprea (Interne)

Daniel Constantin (Agricultura)

Rovana Plumb (Munca)

Nicolae Banicioiu (Sanatate)

Mihai Tudose (Economie)

Darius Valcov (Finante)

Robert Cazanciuc (Justitie)

Eugen Teodorovici (Fonduri europene)

Ioan Rus (Transporturi)

Ionut Vulpescu (Cultura)

Bogdan Aurescu (Externe)

Mircea Dusa (Aparare)

Gabriela Szabo (Sport si Tineret)

Sorin Grindeanu (Comunicatii)

Adrian Anghel (Diaspora)

Eugen Nicolicea (Relatia cu Parlamentul)

Sorin Cimpeanu (Educatie)

Andrei Gerea (Energie si IMM)

Gratiela Gavrilescu (Mediu)

UPDATE 19.14: Premierul VICTOR PONTA a anuntat ca noua formula guvernamentala a pornit de la ideea de a avea mai putini ministri, pentru a fi mai eficienta in indeplinirea prioritatilor pentru 2015 – 2016.

“Am pornit de la ideea de a avea un guvern cu mai putini ministri, cu mai multi parlamentari, senatori, deputati, pentru a exista o legatura si mai buna intre Guvern si Parlament, care, constitutional, controleaza activitatea guvernului, si un guvern care sa reuseasca sa fie eficient in indeplinirea prioritatilor pe care le avem in 2015 — 2016”, a spus premierul, duminica, la finalul reuniunii Comitetului Executiv National (CExN) al PSD.

Potrivit acestuia, formula guvernamentala cu un singur portofoliu de vicepremier a fost un calcul politic, “in asa fel incat Liviu Dragnea, care ramane ministru al Dezvoltarii Regionale, va avea mai multe sarcini politice la partid”.

Presedintele PSD, VICTOR PONTA, a mai precizat ca presedintele Partidului Conservator, DANIEL CONSTANTIN, a fost cel care i-a cerut sa aiba un portofoliu foarte puternic si important — cel al Educatiei.

“Si dl SORIN CAMPEANU, pe care l-am propus, cu sprijinul PC, pentru functia de ministru al Educatiei, este un om pe care il cunosc, il respect si caruia ii urez foarte mult succes, pentru ca Ministerul Educatiei, ca si cel al Sanatatii, sunt cele mai dificile ministere dintr-un guvern si, in acest fel, putem sa avem o activitate eficienta in viitor”, a argumentat premierul.

“De asemenea, s-a obtinut si sprijinul din partea grupurilor parlamentare, in unanimitate, pentru aceasta formula. Si colegii nostri de guvernare — UNPR, PC si PLR — au avut sedintele lor si, de asemenea, exista sustinere. Important este ca acest guvern restructurat sa-si indeplineasca, in 2015 si 2016, toate obligatiile care revin in baza programului de guvernare al USL din 2012, programul cu care am candidat in alegeri si pentru care am primit votul Parlamentului si, de asemenea, sa puna pe agenda cateva dintre noile reforme, noile initiative si noile obiective pe care le avem in urmatorii doi ani, in asa fel incat la finalul mandatului parlamentar si guvernamental, in 2016, sa putem sa avem un bilant foarte clar legat de ceea ce am promis in 2012 ca vom face la guvernare si ceea ce am realizat. Sunt obiective dificile, dar cred ca 2015, un an fara presiuni electorale si un an in care imi doresc ca sa avem pentru prima data dupa foarte multi ani o colaborare reala si in interes public intre guvern, Parlament si presedintele tarii, sa reusim chiar mai mult decat am reusit in ultima perioada”, a subliniat seful Executivului.

Noua structura a Guvernului va fi prezentata luni de VICTOR PONTA in Parlament.

UPDATE 19.30: Deputata PSD Gabriela Podasca spune ca apelul-manifest, care a fost semnat de 18 deputati social-democrati, vizeaza principiile pe baza carora ar trebui sa fie desemnati viitorii membri ai Guvernului si nu propuneri de nume de persoane.

“In primul rand, este un manifest pentru PSD, pentru reformarea PSD-ului. In niciun caz, nu vorbim de un ultimatum. (…) In textul respectiv, se vede foarte clar ca noi vorbim de principii si nu de nume. Numele care au aparut au aparut la diverse televiziuni nu sunt prevazute in manifestul respectiv, nu avem niciun fel de pozitionare fata de acele nume, nu stim daca vor fi sau nu ministri”, a spus aceasta, duminica, la Parlament.

Gabriela Podasca a tinut sa sublinieze ca tinerii parlamentari PSD nu au “o problema” cu modul in care si-a desfasurat activitatea de ministru Eugen Teodorovici.

“Nu exista nicio problema, am si spus ca domnul Teodorovici cred ca ar trebui sa aiba aprecierea intregii tari pentru ca, daca comparam cifrele, intre 2012-2014 s-au atras de cinci ori mai multe fonduri europene decat in timpul Guvernului Boc. Deci domnul Teodorovici respecta un principiu pe care noi l-am enuntat in demers — principiul de a fi un ministru competent, cu performante evidente”, a mai spus aceasta.

La randul sau, deputatul PSD Mircea Dobre, un alt semnatar al apelului, spune ca prin acest manifest s-a dorit sa se dea un semnal de unitate.

“Cam toti liderii nationali au iesit in nume propriu si si-au spus punctul de vedere. Acesti tineri parlamentari, care am semnat acest manifest, am facut-o ca sa aratam ca trebuie sa formam o echipa si ca trebuie sa vorbim pe aceeasi limba. Acest manifest a fost semnat de catre 18 parlamentari, dintre care cel putin 16 sunt la primul mandat”, a declarat Dobre.

UPDATE 19.03: Deputatii GRATIELA GAVRILESCU si ANDREI GEREA, propusi pentru a ocupa postul de ministru al Mediului si, respectiv, al Energiei, in cabinetul Ponta IV, vor avea de gestionat “probleme serioase”, a declarat duminica liderul Partidului Liberal Reformator, CALIN POPESCU TARICEANU.

“Decizia pe care Comitetul National Executiv a luat-o a fost una de a recomanda si a acorda sprijinul in acelasi timp pentru cei doi colegi ai nostri pentru a face parte din cabinetul Ponta. Este vorba despre Gratiela Gavrilescu, pentru portofoliul Mediu, Ape si Paduri si Andrei Gerea, la portofoliul Energie, Intreprinderi Mici si Mijlocii si Mediul de Afaceri. Amandoi vor avea de gestionat probleme serioase. Domeniul Energie este unul foarte greu, complicat, insa cu totii am sustinut aceste propuneri, bazandu-ne pe experienta lor politica, administrativa, legatura pe care o au cu economia si mediul privat”, a spus Tariceanu.

El a atras atentia ca, in domeniul mediului, Romania trebuie sa faca progrese importante pentru a asimila si a pune in practica legislatia europeana.

“Trebuie sa tinem cont ca Romania are un deficit mare privind respectarea legislatiei de mediu. Acest lucru tine de un anumit comportament si de o mentalitate, din pacate, regretabile, mostenite din perioada comunista, de desconsiderare a problemelor de mediu si acest lucru il vedem in toate regiunile din tara”, a afirmat Tariceanu.

Potrivit acestuia, dezbaterile de duminica din cadrul PLR au vizat ca politicile liberale, in viitorul guvern, sa fie bine reprezentate.

“Dezbaterile care au avut loc astazi in structura noastra decizionala s-au axat pe aceste elemente, si anume ca prezenta noastra in Guvern sa nu fie una formala, ci consistenta, care sa se manifeste prin promovarea unor valori si principii liberale, a unor proiecte care sa sprijine economia, sa ajute la relansarea economica, sa sprijine mediul de afaceri si intreprinderile mici si mijlocii”, a adaugat Tariceanu.

UPDATE 18.15: Noua formula guvernamentala a fost votata in unanimitate si in sedinta Biroului Politic al Partidului Conservator, a anuntat presedintele formatiunii politice, DANIEL CONSTANTIN.

“S-a adoptat in unanimitate, fara nicio abtinere, fara niciun vot impotriva, noua formula guvernamentala, modalitatea in care PC va fi reprezentat in noul Guvern condus de VICTOR PONTA. Au apreciat propunerea, pe care am facut-o in coalitie, de a renunta personal la functia de vicepriministru, unde nu aveam o atributie specifica, pentru ca PC sa aiba un portofoliu cu un impact ceva mai puternic in societate. Este o onoare pentru noi si, in acelasi timp, o responsabilitate, ca prima data dupa 1989 sa putem sa avem un reprezentant al PC care sa conduca Ministerul Educatiei, comasat cu Ministerul Cercetarii. Ii urez succes domnului rector Sorin Campeanu, a fost desemnat in unanimitate sa ne reprezinte in aceasta pozitie. A fost validata de asemenea si propunerea pentru functia de ministru al Agriculturii”, a spus Constantin, la Palatul Parlamentului, dupa sedinta Biroului Politic al PC.

El a adaugat ca SORIN CAMPEANU este rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, dar de o perioada buna de timp este si presedintele Consiliului National al Rectorilor.

“Sunt convins ca domnul rector va face o treaba extraordinara, a fost prima optiune a PC sa ne ocupam de educatie, nu doar pentru ca este o optiune traditionala, dar, in egala masura, consideram ca educatia superioara este extrem de importanta in Romania, este un lucru pe care ar trebuie sa-l aprofundam si cred ca avem resursele necesare ca, in echipa, sa putem sa ducem educatia acolo unde ne dorim cu totii”, a mentionat Constantin.

UPDATE 18.01: Deputatul PSD MIHAI TUDOSE a fost intrebat, duminica, inainte de CExN, daca va face fata si functiei de ministru in Guvernul Ponta 4, in conditiile in care e si deputat si presedinte al PSD Braila, el raspunzand: ”Un metru noua’s’opt, o suta de kile, cred ca fac”.

”Nu e sport individual, e sport de echipa si intr-o parte si in alta”, a adaugat Tudose.

UPDATE 17.54: Premierul VICTOR PONTA a anuntat in cadrul sedintei Comitetului Executiv al PSD ca parlamentarii care nu vor vota, luni, NOUL GUVERN vor fi exclusi din partid. Ponta le-ar fi spus senatorilor si deputatilor, in sedinta CNeX a PSD, ca cine nu va participa la sedinta din Parlament sau cineva va vota impotriva NOULUI GUVERN va fi exclus din partid, potrivit unor surse citate de Realitatea Tv.

Presedintele executiv al PSD, LIVIU DRAGNEA, nu va mai detine functia de vicepremier in Guvernul Ponta 4, care va avea o singura functie de viceprim-ministru, aceasta urmand a fi ocupata de GABRIEL OPREA.

Potrivit listei de ministri prezentata de Ponta, Darius Valcov va prelua portofoliul Finantelor, comasat cu cel al Bugetului.

La Ministerul Mediului a fost propusa Gratiela Gavrilescu (PLR). PLR va mai avea un ministru in persoana lui Andrei Gerea, care va detine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor.

Portofoliul Economiei va fi preluat de PSD, care il va propune pe deputatul Mihai Tudose.

Educatia a fost cedata PC, care il va propune pe Sorin Campeanu.

La Comunicatii a fost propus deputatul PSD Sorin Grindeanu.

Minsiterul Culturii va fi detinut de PSD, care il va propune pe deputatul Ionut Vulpescu.

Ministerul Romanilor de Pretutindeni se va pastra si in viitorul Guvern, acesta urmand sa fie detinut de senatorul Adrian Anghel.

De asemenea, se va mentine si portofoliul Dialogului Social, unde va fi propus senatorul Liviu Pop.

Ceilalti detinatori de portofolii raman neschimbati.

Dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD va avea loc o sedinta a coalitiei de guvernare, la care vor participa si cei de la UNPR, PLR si PC.

Premierul VICTOR PONTA va anunta oficial noua structura guvernamentale dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD.