Noul an universitar 2013-2014 incepe astazi pentru sute de mii de studenti

Noul an universitar incepe, marti, pentru sute de mii de studenti. La nivel national sunt inscrisi aproximativ 450.000 de studenti., dintre care aproape 340.000 de studenti invata in universitatile de stat pe locurile bugetate si pe locurile cu taxa, si aproximativ 110.000 de studenti in universitatile particulare.

Studentii facultatilor de stat incep, astazi, noul an universitar, cursurile facultatilor particulare urmand a debuta in functie de calendarul aprobat de senatul fiecarei universitati. Festivitatile organizate cu prilejul deschiderii anului universitar 2012 – 2013 au printre invitati ministri, diplomati, edili si diferite persoane publice. 

La UMF Iasi, invata 2.600 de straini din 84 de tari, alti 60.000 de studenti sunt inscrisi anul acesta la facultatile din Cluj-Napoca, iar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Timisoara sunt inscrisi 2.000 de studenti. In total, la Cluj invata aproape 50.000 de tineri. 

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis un mesaj cu ocazia deschiderii noului an universitar.

„Doresc sa adresez salutul meu calduros studentilor si profesorilor la inaugurarea unui nou an universitar. Cu siguranta, pentru unii dintre dumneavoastra va fi inceputul unei experiente formative, iar, pentru ceilalti, momentul incununarii unor eforturi pe care le faceti inca din primii ani de studii, pregatindu-va pentru carierele pe care doriti sa le imbratisati. (…) Am incredere ca impreuna traim intr-o comunitate de idealuri si de valori care ne inspira alegerile si actiunile. impreuna avem asteptari mari de la o Romanie a carei voce trebuie sa conteze, tot mai mult, in lume si este sansa voastra, a tinerilor studenti, si raspunderea dumneavoastra, a profesorilor, sa faceti aceasta voce cat mai bine auzita. Va doresc mult succes!”, a transmis Traian Basescu.