NOUL COD DE PROCEDURA PENALA, modificat prin OUG

Codul de Procedura Penala a fost modificat prin ordonanta de urgenta. Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta privind Codul de Procedura Penala, printre articolele modificate numarandu-se art. 135, art. 138 (unele alineate) si art. 294.

Premierul Victor Ponta declara, zilele trecute, ca eventuale amendamente necesare dupa discutiile cu ICCJ, Ministerul Public si CSM vor fi adoptate in sedinta saptamanala de Guvern de miercuri.

Cu toate acestea, pe ordinea de zi a sedintei de Guvern transmisa la redactie in aceasta dimineata nu a figurat proiectul ordonantei pentru modificarea Codului de Procedura Penala.

La inceputul sedintei de Guvern, premierul a anuntat ca Executivul va promova prin ordonanta de urgenta, in contextul discutiilor privind Codul Penal si Codul de Procedura Penala, doar problemele absolut urgente legate de “bucataria interna”, a sistemului de justitie, iar celelalte teme vor fi aprobate doar prin proiect de lege.

“Ceea ce este absolut urgent si de «bucatarie interna» a sistemului de justitie, sunt de acord si vom adopta prin ordonanta de urgenta, pentru ca e legat de bucataria lor interna, cum isi organizeaza anumite proceduri de functionare in cadrul sistemului de justitiei. Celelalte subiecte care au facut obiectul dezbaterii publice le facem proiect de lege si Parlamentul, in baza unei dezbateri deschise si prin ascultarea tuturor specialistilor… – care, de altfel, de sâmbata incoace, totusi ne-au aratat ca nu era chiar asa de negru Dracul, cum ni-l prezentau nespecialistii – de fapt, sunt coduri care pot sa functioneze foarte bine”, a declarat Ponta.

stirea se actualizeaza

Reamintim ca noul Cod Penal si noul Cod de Procedura Penala au intrat in vigoare la 1 februarie 2014. Printre modificarile aduse la sistemul judiciar se numara arestul la domiciliu, introducerea sistemului zilelor amenda, eliminarea pedepselor pentru minori si acordul de recunoastere a vinovatiei.

Una dintre modificarile care a intrat in vigoare de la 1 februarie se refera la faptul ca, desi este in continuare incriminata, eutanasia nu mai este calificata drept omor calificat.

Astfel, conform articolul 190 din noul Cod penal, “uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestata medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani”.

Tot in noul Cod penal, fatul este ocrotit in mod special, fiind interzis in continuare avortul in alte conditii decat cele medicale, dar acum este incriminata si fapta de vatamare corporala a fatului. Pe de alta parte, urmarirea unei persoane ori apelarea acesteia sau trimiterea de mesaje ce ii cauzeaza o stare de temere constituie infractiunea de hartuire.

O alta modificare a Codului penal are in vedere recidivistii. Astfel, persoanele care comit fapte in stare de concurs sau recidiva vor avea parte de sanctiuni mai drastice. Daca se comit mai multe infractiuni in concurs, judecatorul va aplica pedeapsa cea mai grea si un spor obligatoriu de o treime din celelalte pedepse. In cazul recidivistilor, limitele pedepsei pentru noua infractiune se majoreaza cu jumatate.

Potrivit noului Cod penal, fotografierea sau inregistrarea convorbirilor unor persoane in domiciliul lor va fi infractiune. Acelasi lucru se aplica si in cazul difuzarii imaginilor sau convorbirilor. Violarea domiciliului este, in continuare, considerata o infractiune, iar acum se incrimineaza si violarea sediului unei persoane juridice. AFLA AICI DETALII

Una dintre cele mai importante modificari care vor intra in vigoare la 1 februarie, privitoare la noul Cod de procedura penala, se refera la separarea functiilor judiciare in procesul penal, fiind introduse institutia judecatorului de drepturi si libertati si cea a judecatorului de camera preliminara. AFLA AICI DETALII

O alta modificare a Codului de procedura penala se refera la masurile preventive, interdictia de a parasi localitatea sau tara fiind eliminate. Apare, astfel, arestul la domiciliu. AFLA AICI DETALII

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala apare si o noua conceptie privind fazele urmaririi penale. La aceste faze se adauga, astfel, posibilitatea mai larga de aplicare a principiului oportunitatii, consacrat la articolul 7 alineatul 2, aparand renuntarea la urmarirea penala si acordul de recunoastere a vinovatiei. AFLA AICI DETALII

O alta modificare a Codului penal se refera la faptul ca nu mai sunt prevazute pedepse pentru minori. Ei vor fi sanctionati exclusiv pe baza masurilor educative, care pot fi atat privative, cat si neprivative de libertate. In prima categorie se incadreaza internarea intr-un centru educativ sau unul de detentie. Celelalte masuri se refera la stagiul de formare civica, supravegherea sau consemnarea la sfarsit de saptamana.