Proiectul NOULUI COD FISCAL si cel al NOULUI COD DE PROCEDURA FISCALA au fost APROBATE de Guvern

Proiectul NOULUI COD FISCAL si cel al NOULUI COD DE PROCEDURA FISCALA vor fi APROBATE in sedinta de miercuri a Guvernului.

UPDATE 13.24: Proiectul NOULUI COD FISCAL si cel al NOULUI COD DE PROCEDURA FISCALA au fost aprobate in sedinta de Guvern de miercuri, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota.

Cele doua proiecte de acte normative urmeaza sa fie transmise Parlamentului spre dezbatere si aprobare, Senatul fiind prima Camera sesizata in acest sens.

Premierul VICTOR PONTA a declarat la inceputul sedintei ca a fost gasita solutia legislativa in NOUL COD FISCAL pentru ca “niciun leu pentru niciun fel de pensionari” sa se piarda.

De asemenea, ministrul Muncii, ROVANA PLUMB, a subliniat ca “nicio pensie si niciun salariu nu vor fi reduse”.

Citeste si: PONTA: TVA-ul ar putea fi REDUS, din aprilie, ori cu 20% sau 9% la ALIMENTE

Premierul VICTOR PONTA a mai declarat ca proiectele NOULUI COD FISCAL si cel al NOULUI COD DE PROCEDURA FISCALA sunt “cele mai importante documente de politica publica” aprobate in acest an.

“De luni dimineata, pe agenda de lucru a Biroului Permanent al Senatului si pe masa tuturor senatorilor, se vor afla cele doua proiecte, pentru a se incepe dezbaterea parlamentara pe ceea ce eu consider ca sunt cele mai importante documente de politica publica pe care le vom adopta in acest an. Sigur, si legile electorale sunt importante, sunt si alte lucruri, dar Codul fiscal si cel de procedura fiscala, dupa ce vor fi adoptate, vor defini dezvoltarea noastra economica si sociala urmatorii cinci, sapte, zece ani”, a spus premierul.

VICTOR PONTA a adaugat ca spera ca dezbaterea in Parlament sa nu fie politizata.

Citeste si: PROIECTUL CODULUI FISCAL a fost AVIZAT de ministere

“Sper sa nu fie in Parlament (..) o clasica dezbatere politizata. Eu cred ca aceste coduri nu sunt ale PSD, nu sunt ale PNL, ale PC sau ale PLR, sunt ale României, vor fi aplicate de guverne apartinând diverselor partide si sunt bune pentru România”, a declarat VICTOR PONTA.

Premierul VICTOR PONTA a mai spus ca scaderea contributiilor sociale de stat e “cea mai buna masura de creare de locuri de munca” si ca va fi urmata in continuare de “introducerea plafonului maxim de cinci salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a contributiilor de sanatate, introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri (..) majorarea sumei neimpozabile lunare avute in vedere la stabilirea impozitului pe venituri din pensii, reducerea contributiei de asigurari sociale din 2018 la angajat si angajator”.

Referitor la eliminarea impozitelor pe dividende, premierul VICTOR PONTA a explicat ca masura are ca obiectiv sa incurajeze “reinvestirea profiturilor castigate in Romania”.

Cat priveste scaderea cotei unice si a accizelor, VICTOR PONTA a precizat ca aceste masuri se vor aplica “intr-un calendar pana in perioada 2018-2020”.

Prim-ministrul a mai spus, la inceputul sedintei Executivului, ca NOUL COD FISCAL va crea “cadrul flexibil si modern pentru impozitele si taxele locale”.

“Un Consiliu local stie mai bine decat stie guvernul cum sa se dezvolte localitatea respectiva (…) Cred ca trebuie mai multa flexibilitate, noi trebuie sa pastram doar controlul general pentru a nu ne trezi ca alte tari europene in care datoriile s-au acumulat in special in zona structurilor locale. Noi am platit toate arieratele (…) acum putem sa pornim oarecum de la zero si fiecare gospodar local si Consiliu local sa-si gandeasca politica de taxe si impozite locale in sensul dezvoltarii propriei localitati, iar cetatenii vor spune daca sunt multumiti sau nu de ceea ce face primarul si Consiliul lor local”, a sustinut VICTOR PONTA, intr-o prezentare a principalelor prevederi ale Codului Fiscal.

Potrivit unei sinteze prezentate de Guvern, taxa pe valoare adaugata va fi redusa de la 24 la 20 la suta incepand cu 1 ianuarie 2016. De asemenea, este prevazuta reducerea cotei de TVA pentru animale vii si pasari vii, din specii domestice, carne, peste, lapte, produse si subproduse lactate, oua de pasari, legume, fructe comestibile si preparate din acestea de la 24 la suta in prezent la 9 la suta incepand cu 1 ianuarie 2016. In momentul de fata, Romania este a cincea tara din Uniunea Europeana ca nivel al TVA, dupa Ungaria, Danemarca, Croatia si Suedia, motiv pentru care frauda fiscala din TVA reprezinta 5,7 la suta din PIB. Tot de la 1 ianuarie 2016, TVA-ul la produsele alimentare de baza si pentru accesul la evenimente sportive va fi redus la 9 la suta. Totodata, NOUL COD FISCAL aprobat de Guvern prevede reducerea cotei TVA de la 20 la suta la 18 la suta incepand cu 1 ianuarie 2018.

Impactul bugetar al acestor masuri va fi in anul 2016 o reducere a incasarilor cu 5,5 miliarde de lei. Masurile legate de TVA vor avea ca efecte confirmarea voluntara a contribuabililor, extinderea relatiilor de piata din agricultura si crearea de noi locuri de munca, concomitent cu scoaterea din economia neagra a altor joburi.

Un alt set de masuri vizeaza contributiile de asigurari sociale si de sanatate. De la 1 ianuarie 2018 va fi redusa contributia de asigurari sociale la angajat de la 10,5 la suta la 7,5 la suta, iar la angajator de la 15,8 la 13,5 la suta. Reducerile se impun datorita faptului ca aproximativ 1,1 milioane de romani lucreaza in economia ascunsa, iar fiscalitatea ridicata a muncii din momentul de fata obstructioneaza crearea de noi locuri de munca.

Guvernul spera ca reducerea CAS va duce la o crestere economica de 0,6 la suta, crearea a aproximativ 90.000 de locuri de munca in anii 2018 si 2019 si reducerea evaziunii fiscale.

In al treilea rand, se vor lua masuri de stimulare a microintreprinderilor printr-o impozitare mai redusa a profitului acestora. Impozitul pe profit pentru IMM-urile cu un singur salariat va fi de 3 la suta, pentru cele cu doi salariati de 1 la suta, iar cele fara salariati vor trebui sa plateasca un impozit pe profit de 3 la suta si o suma fixa, de 1.530 de lei, trimestrial.

Guvernul vrea sa mentina cota unica si in anii urmatori. Mai mult, din 2019 va fi redusa la 14 la suta. In acel an, impactul bugetar va fi de 2,56 de miliarde lei care nu vor mai ajungela bugetul de stat, dar banii vor asigura o finantare suplimentara pentru mediul de afaceri sau vor merge in consumul populatiei. Se estimeaza ca reducerea va determina aparitia a 50.000 de locuri de munca noi si va duce la o crestere a investitiilor cu 1,1 la suta.

Nu in ultimul rand, din 2016 va fi eliminata taxa pe constructii speciale.

 

Sursa foto: cotidianul.ro