Noul Cod Penal a fost declarat neconstitutional de CCR

Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, miercuri, modificarile aduse la Codul Penal, dupa ce a dezbatut cele trei sesizari formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si de PDL cu privire la modificarile aduse de parlamentari la Codul Penal in luna decembrie.

Decizia a fost luata in unanimitate de cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale.

Urmeaza ca legea sa se intoarca in Parlament si, in termen de 45 de zile, prevederile incluse in document sa fie puse in acord modificarile cu Constitutia Romaniei.

Camera Deputatilor a aprobat pe 10 decembrie anul trecut, cu 266 de voturi “pentru”, 32 de voturi “impotriva” si 6 abtineri, un proiect de modificare a Codului Penal, respins de Senat in octombrie 2012.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, declarase miercuri, inainte de sedinta in care au fost dezbatute sesizarile privind modificarile Codului Penal, ca este “o tema grea”, deoarece sesizarea ICCJ este facuta de 96 de judecatori, iar membrii CCR vor trebui sa fie cel putin pe masura asteptarilor acestora.

Augustin Zegrean a mai declarat ca situatia functionarilor publici este reglementata intr-o lege, dar Codul Penal are o alta viziune asupra acestei categorii.

“Aici este, pana la urma, un joc de cuvinte. Ei spun ca nu sunt functionari publici, nu aceasta este tema aici in discutia asta. Problema este ca situatia functionarilor publici este reglementata intr-o lege a functionarilor publici – vorbim de 188 -, dar aici este vorba de functionari publici in general. Codul Penal are o alta viziune asupra functionarilor publici. O sa deslusim asta”, transmite Mediafax.

PDL a formulat doua sesizari la CCR privind articolele din Codul penal referitoare la conflictul de interese, definitia functionarului public si prejudiciul cauzat prin comiterea de infractiuni.

“Prima sesizare se refera la perfidul articol 253/1 din Codul penal prin care parlamentarii PSD si PNL s-au sustras conflictului de interese. A doua sesizare face referire la modificarile operate articolului 147 din Codul penal prin care parlamentarii USL s-au scos din sfera de definitie a functionarilor publici”, a anuntat pe 12 decembrie 2013 presedintele PDL, Vasile Blaga.

Tot la aceasi data, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la modificarile aduse Codului penal, apreciind ca se incalca mai multe dispozitii ale Legii Fundamentale, respectiv “egalitatea in drepturi”, “cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”.

ICCJ  atragea atentia ca Romania a semnat Conventia penala privind coruptia, adoptata la Strasbourg la 27 ianuarie 1999, si Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei, adoptata la New York la 31 octombrie 2003, prin care statul roman si-a asumat obligatia de a incrimina coruptia activa si coruptia pasiva a membrilor adunarilor publice nationale.