Noul Cod Penal inghite peste 700 de milioane de lei pentru a fi implementat – Avocati

Implementarea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala inghite peste 700 de milioane de lei, sustine decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu, care a declarat pentru Mediafax ca intrarea in vigoare ar fi trebuit amanata, intrucat aparatorii sunt marginalizati si nu li se ofera o protectie reala.

Potrivit lui Iordachescu, cheltuielile privind implementarea celor doua noi coduri sunt “substantiale”, depasind 700 de milioane de lei. Mai mult, puncteaza el, pregatirea profesionala a magistratilor si a avocatilor este insuficienta pentru aplicarea corespunzatoare a acestor coduri. Astfel, se impune, in mod inevitabil, o interpretare corespunzatoare a noilor norme.

“In cadrul demersurilor pe care le-am facut, am constatat ca avocatul este marginalizat, fara a i se asigura o protectie reala. in cadrul acestor propuneri, am expus unele observatii pe marginea unor reglementari fundamentale in materie penala, fara a avea pretentia unei abordari exhaustive. Evident, pentru identitate de ratiune, este posibila formularea altor propuneri in privinta altor texte de lege din noile coduri”, apreciaza decanul Baroului Bucuresti.

Vezi aici ce prevad noile Coduri

Ion Ilie Iordachescu considera ca articolul 276 din noul Cod Penal, potrivit caruia “fapta persoanei care pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”, este unul inoportun.

“Avocatul, jurnalistul, politicianul, inculpatul si justitiabilul pot fi trasi la raspundere penala si pedepsiti cu inchisoare daca vor face vreun comentariu sau vor emite judecati de valoare, deoarece judecatorul sau organul de urmarire penala pot oricand sa reclame ca declaratiile publice au fost ‘nereale’, fiind facute cu scopul de a ii influenta sau intimida”, este de Iordachescu.

Avocatul a adaugat ca textul de lege nu este conform cu garantiile unui proces echitabil in instrumentarea unei cauze, in conditiile in care se refera, in mod discretionar, numai la persoanele indicate in cuprinsul acestui articol, fara sa se aiba in vedere si declaratiile nereale facute de magistrati pe durata unei proceduri judiciare.

“Aprecierea caracterului ‘real’ sau ‘nereal’ al declaratiei publice se face tot de catre un organ al autoritatii publice, implicand o mare doza de probabilitate. Marginalizarea avocatului de catre legiuitor, fara asigurarea unei protectii reale a reputatiei sale, impune includerea sa in continutul acestui text de lege, alaturi de magistrat”, a mai mentionat Ion Ilie Iordachescu.

Decanul Baroului Bucuresti considera, in acest context, ca se impune revizuirea continutului acestui text de lege, in sensul exceptarii avocatului din categoria persoanelor care fac declaratii publice nereale cu privire la savarsirea de catre judecator sau de catre organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea “respectivei cauze”.