NOUL COD RUTIER 2013, in vigoare. Modificari aduse la Codul Rutier

NOUL COD RUTIER valabil din 2013 vine cu o serie de modificari esentiale pentru conducatorii auto. Noul Cod Rutier va intra in vigoare la data de 19 ianuarie 2013 si vine ca urmare a adoptarii Legii 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012.

Printre modificarile aduse la noul Cod Rutier 2013 se numara obligativitatea permisului de conducere pentru mopede si scutere, in caz contrar cei care le conduc riscand sa aiba pe numele lor dosare penale. Legea privind noul Cod Rutier prevede ca mopedele sunt considerate autovehicule si este necesar permis de categoria AM pentru a le conduce. Obligativitatea permisului auto pentru mopede si scutere este o directiva a Uniunii Europene care dateaza inca din 2006, iar data de 19 ianuarie nu poate fi amanata.In prezent sunt inregistrate in circulatie aproximativ 200.000 de mopede.

Noul Cod Rutier 2013 mai prevede ca in situatia in care aveti permisul de conducere expirat, trebuie sa va faceti analizele medicale pentru a obtine altul nou. Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute. Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale. Investigatiile pentru obtinerea permiselor auto se vor face doar în centrele medicale, policlinicile sau spitalele care au contract cu sistemul de asigurari. “Totodata, legea 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor”, scrie avocatnet.

Potrivit noului Cod Rutier 2013, permisul auto poate fi obtinut doar de tinerii care au cel putin 16 ani impliniti si este valabil timp de zece ani. Obtinerea lui depinde de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor, dar si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului. De asemenea, daca un drum este prevazut cu pista pentru biciclete, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.

Categoriile si subcategoriile de vehicule pentru care au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere dupa aceasta data in felul urmator:a) categoria A cu categoria A;b) categoria B cu categoria B;c) categoria BE cu categoria BE;d) categoria C cu categoria C;e) categoria CE cu categoria CE; 7f) categoria D cu categoria D;g) categoria DE cu categoria DE;h) categoria Tb cu categoria Tb;i) categoria Tv cu categoria Tv;j) categoria Tr cu categoria Tr;k) subcategoria Al cu categoria Al;l) subcategoria B1 cu categoria B1;m) subcategoria C1 cu categoria C1;n) subcategoria C1E cu categoria C1E;o) subcategoria Dl cu categoria Dl;p) subcategoria D1E cu categoria D1E. Foto: Mondo News.