NOUL COD RUTIER 2013: Precizari privind permisele auto de la Directia Permise

Noul Cod Rutier va intra in vigoare de la data de 19 ianuarie 2013, acesta suferind mai multe modificari. Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) aduce la cunostinta faptul ca permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013, isi pastreaza valabilitatea administrativa pana la data expirarii mentionata in acestea.

De precizat ca permisele auto sunt recunoscute si valabile in tot spatiul european, iar taxa de eliberare, in valoare de 68 de lei, ramane neschimbata. Potrivit noii legislatii, pentru reinnoirea permisului de conducere este necesar un nou examen medical. In ultimele zile romanii s-au imbulzit la ghiseele DRPCIV din tara pentru a-si preschimva permisele auto, de teama ca noul Cod Rutier va aduce modificari care sa nu-i avantajeze. Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Bucuresti a precizat, pentru AGERPRES, la inceputul lunii ianuarie, ca permisele auto care au fost emise in perioada anterioara si sunt in termenul de valabilitate administrativa nu trebuie preschimbate ca urmare a aplicarii modificarilor legislative incepand cu data de 19 ianuarie.

”Daca permisul mai este valabil, noi recomandam oamenilor sa nu vina la noi mai devreme de 3-6 luni pana la expirare. Am avut un caz in care permisul expira in 2020 si a venit acum sa il preschimbe”, a explicat Dan Mosescu, din cadrul institutiei. De precizat ca noile permise auto vor fi valabile 10 ani de la emitere in cazul soferilor amatori si vor avea o valabilitate de 5 ani pentru soferii profesionisti. Costul unei preschimbari a permisului este de 68 lei. In cazul in care permisul se pierde sau se fura, autoritatile competente sunt obligate sa elibereze un duplicat care se poate folosi pana la data expirarii, obtinerea unui nou permis nefiind obligatorie.In prezent, programarea candidatilor la primul examen se efectueaza de catre scolile de soferi in care acestia au urmat cursurile de pregatire teoretica si practica, prin utilizarea unei aplicatii informatice puse la dispozitie gratuit de catre Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor in baza unui protocol.

COD RUTIER 2013. MODIFICARI

“Incalcarea regulilor de circulatie pe biciclete, sanctionata de Codul rutier. Noile reguli de circulatie prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor”, scrie realitatea.net. Reinnoirea de permis, numai cu vizita medicala. Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.

Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale. Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor, scrie avocatnet.Permisul de conducere, obligatoriu si pentru mopede. Potrivit noilor reglementari, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.