NOUL COD RUTIER 2013: Schimbari la reinnoirea permiselui auto. Legea 203/2012

Codul Rutier va fi modificat incepand din ianuarie 2013. Printre modificarile care vor fi aduse la Codul Rutier se numara obligativitatea vizitei medicale la reinnoirea permisului auto si obligativitatea obtinerii de permis pentru mopede, scutere sau ATV-uri.

De asemenea, biciclistii care circula pe langa pistele speciale vor fi amendati incepand cu data de 19 ianuarie 2013, data la care va intra in vigoare noul Cod Rutier. Modificarile la Codul Rutier au fost facute prin Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, lege care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012.

Principalele modificari din Codul Rutier

Printre modificarile aduse la Codul Rutier se numara obligativitatea detinerii de permis pentru mopede, scutere, ATV-uri, vehicule a caror viteza maxima nu depaseste 45 km/h, iar capacitatea cilindrica nu este mai mare de 50 de centimetri cubi. Examenul pentru obtinerea permisului pentru scutere presupune doua probe: una teroretica, de evaluare a cunostintelor, si una practica, de verificare a comportamentului si aptitudinilor. Totodata, conducatorii auto vor fi obligati ca la reinnoirea permisului, sa treaca printr-o vizita medicala.Noile reglementari din Codul Rutier mai prevad ca biciclistii care circula pe langa pistele speciale sa fie amendati incepand cu data de 19 ianuarie 2013.

Lucian Dinita, seful Politiei Rutiere, spune ca a cerut o reevaluarea la nivel national a pistelor, in vederea regandirii executarii acestora. “Daca autoritatile au pretentia ca biciclistii sa respecte reguli de circulatie, atunci si autoritatile trebuie sa le asigure conditii sigure pentru deplasare”, a declarat Dinita pentru evz.ro. Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012.

Principalele prevederi din noul Codul Rutier:- Mopedele, troleibuzele si tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, tractoarele folosite exclusiv in exploatarile agricole si forestiere, precum si vehiculele destinate pentru efectuarea de servicii sau lucrari, denumite masini autopropulsate, care se deplaseaza numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule.- Permisele de conducere se elibereaza pentru urmatoarele categorii de vehicule: AM (mopede, de la 16 ani!), A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv.- Examenul pentru obtinerea permisului de conducere consta in sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului, corespunzator categoriei de permis solicitat. Proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate.- Persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania ori care dovedesc ca se afla la studii in Romania pentru o perioada de cel putin 6 luni pot solicita obtinerea permisului de conducere autoritatilor competente sa le examineze.- Valabilitatea administrativa a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este urmatoarea:a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv;b)10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl si BE.- Permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM.- Eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale.- Daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.- Proprietarul, detinatorul mandatat sau conducatorul auto al carui autovehicul, remorca ori tramvai a fost avariat in alte imprejurari decat intr-un accident de circulatie este obligat sa se prezinte in 24 de ore de la constatare la unitatea de politie pe raza careia s-a produs evenimentul, pentru intocmirea documentelor de constatare. Legea privind noul Cod Rutier va intra in vigoare la data de 19 ianuarie 2013. Foto: Mondo News