Noul Cod Rutier, in vigoare pentru 6 luni sau 1 an

Ministrul Administratiei si Internelor (MAE), Radu Stroe, a anuntat joi, aflat la un salon auto care se desfasoara zilele acestea in Capitala, ca noul Cod Rutier se va afla in vigoare timp de o jumatate de an sau un an, de proba, ca mai apoi in baza rezultatelor, sa se vada daca mai trebuie facute modificari.

“Noul Cod Rutier se va afla in vigoare intre 6 luni si un an, ca experiment, trebuie sa vedem rezultatele. Dupa 6 luni sau un an se vor strange toate datele si se va vedea daca va mai fi nevoie de modificari sau il lasam asa”, a spus ministrul Stroe.

Iata cum arata cele mai importante modificari ale noului Cod Rutier:

Unul din cazurile cele mai grave este cel in care soferul nu opreste la trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand semnalele acustice si vizuale sint pornite. Amenda va ajunge la 9600 de lei, de sase ori mai mare decat pana in prezent, iar permisul va fi suspendat timp de 2 ani.

Trecerea pe culoarea rosie a semaforului si neacordarea prioritatii pietonilor vor fi sanctionate cu pana la 4000 de lei, adica de zece ori mai mult ca pana acum si in plus, carnetul se suspenda 6 luni si nu o luna, cum era pana acum.

Cine produce un accident grav si are alcoolemia de peste 0,25 la mie in aerul expirat, va plati 9600 de lei, de sase ori mai mult, iar permisul se opreste pentru 1 an si nu doar pentru trei luni.

Daca vorbim de viteza, amenda este tot de 9600 de lei, tot de sase ori mai mare, daca soferul depaseste cu peste 60 de km/h limita legala. Carnetul se suspenda 1 an si nu doar trei luni.

Majorarea amenzii se simte cel mai bine, atunci cand vorbesti la telefon si nu porti centura de siguranta. Se va plati de 10 ori mai mult ca pana acum, iar in cazurile grave amenda ajunge la 1600 de lei.

Noul cod rutier mai rezolva o problema, cea a necolectarii amenzilor. Daca nu platiti intr-o luna, ramaneti fara permis, pana cand aduceti dovada ca amenda a fost achitata. Este nevoie insa de o hotarare judecatoreasca, iar pana la acest pas, ar fi nevoie ca bazele de date ale primariilor si politiei rutiere sa fie inter-conectate. Altfel, un politist care va opreste in trafic nu are de unde sa stie daca ati achitat sau nu amenda in termenul de 30 de zile.