NOUL COD RUTIER: Modificari pentru soferi din 19 ianuarie 2013

NOUL COD RUTIER 2013. Guvernul a adus modificari importante la Codul Rutier, modificari care vor intra in vigoare de la 19 ianuarie 2013. Mondo News iti prezinta principalele modificari care ii vor afecta pe soferi de la inceputul anului viitor. Una dintre noile reglementari din Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 face referire la forma si continutul permisului de conducere, care din 2013 trebuie sa corespunda modelului european.

De fapt, continutul permisului auto ramane ca si pana acum, doar modul in care sunt aranjate elementele va fi modificat.COD RUTIER 2013: Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012. “O modificare importanta face referire la mopede, care vor fi considerate autovehicule si va fi nevoie de permis de categoria AM pentru a le conduce. Permisul poate fi obtinut doar de tinerii care au cel putin 16 ani impliniti si este valabil timp de zece ani. Obtinerea lui depinde de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor, dar si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului”, scrie gandul.info.

De asemenea, daca un drum este prevazut cu pista pentru biciclete, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. Categoriile si subcategoriile de vehicule pentru care au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere dupa aceasta dupa cum urmeaza:a) categoria A cu categoria A; b) categoria B cu categoria B; c) categoria BE cu categoria BE; d) categoria C cu categoria C; e) categoria CE cu categoria CE; 7 f) categoria D cu categoria D; g) categoria DE cu categoria DE; h) categoria Tb cu categoria Tb; i) categoria Tv cu categoria Tv; j) categoria Tr cu categoria Tr; k) subcategoria Al cu categoria Al; l) subcategoria B1 cu categoria B1; m) subcategoria C1 cu categoria C1; n) subcategoria C1E cu categoria C1E; o) subcategoria Dl cu categoria Dl; p) subcategoria D1E cu categoria D1E.
COD RUTIER 2013:
O alta prevedere din Codul Rutier 2013 prevede ca soferii pot contesta hotararea judecatoreasca de solutionare a plangerii impotriva amenzii rutiere. Astfel, conducatorii auto vor putea contesta hotararea judecatoreasca prin care sunt solutionate plangerile depuse impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere. Asta in conditiile in care, pana in prezent, o astfel de hotarare judecatoreasca era definitiva si irevocabila. Practic, prin decizia Curtii Constitutionale si prin modificarile adoptate in acest sens de Guvern, se da dreptul conducatorilor auto sa conteste hotararea judecatoareasca prin care se solutioneaza plangerile pe care le depun impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere.

Noua regula a fost introdusa de Guvern in Codul Rutier valabil din 2013, prin ordonanta de urgenta. “Modificarile aprobate de Guvern au fost determinate de decizia Curtii Constitutionale din 15 mai 2012, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabileste ca hotararea judecatoreasca privind plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie (in domeniul rutier) este definitiva si irevocabila. Practic, prin decizia Curtii Constitutionale si prin modificarile adoptate in acest sens de Guvern, se da dreptul conducatorilor auto sa conteste hotararea judecatoareasca prin care se solutioneaza plangerile pe care le depun impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere”, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului.

COD RUTIER 2013. MODIFICARI

Incalcarea regulilor de circulatie pe biciclete, sanctionata de Codul rutier. Noile reguli de circulatie prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. “In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor”, scrie realitatea.net. Reinnoirea de permis, numai cu vizita medicala. Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.

Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale. “Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor”, scrie avocatnet. Permisul de conducere, obligatoriu si pentru mopede. Potrivit noilor reglementari, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.

Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului. Noile reguli precizeaza ca proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate, conditiile de obtinere a permisului de conducere urmand sa se stabileasca prin regulament. Foto: Mondo News