Ponta a discutat cu Basescu, noul Guvern va ajunge marti in Parlament. UPDATE

Sova sustine ca PACTUL de COABITARE este NUL conform Codului Civil. Motivul: Basescu si-a inselat partenerul

Premierul Victor Ponta a discutat la Palatul Cotroceni, in jurul orei 11.00, cu presedintele Traian Basescu despre inlocuirea ministrilor PNL care si-au prezentat deja demisiile si inlocuirea acestora in regim de interimat cu membri actuali ai Executivului.

Ponta a declarat, la plecarea de la Cotroceni, ca i-a propus presedintelui Basescu persoanele care sa ocupe posturile ministrilor liberali si urmeaza ca acesta sa semneze decretele in scurt timp. Premierul a mai spus ca saptamana viitoare va merge in Parlament cu noua structura de Guvern.

UPDATE ora 11.12: “I-am propus presedintelui ca in locul ministrilor liberali care si-au dat demisia sa numesc membri actuali ai cabinetului si saptamana viitoare voi merge in parlament cu o noua structura. Vom adopta astazi memorandumul de intelegere cu FMI. Presedintele m-a asigurat ca va semna imediat decretele, astazi vom avea sedinta de Guvern imediat ce se publica decretele. Vor incepe discutiile despre o noua majoritate dupa ce plecarea PNL-ului devine un fapt cert. Am vazut o multime de scenarii, pana acum nu este nimic discutat, sunt supozitii ale presei, dar nu am avut asemenea discutii. Vom avea insa in perioada urmatoare. Toti suntem alesi ca USL, incepand cu presedintele Senatului, Camerei si parlamentarii, marti merg la votul Parlamentului. Daca nu va oferi sprijin noului Guvern, vom discuta despre o noua formula”, a declarat Victor Ponta.

UPDATE ora 11.00: In aceasta dimineata, premierul Victor Ponta a transmis presedintelui Romaniei demisiile ministrilor:

– Gheorghe Eugen Nicolaescu din functia de ministru al sanatatii
– Mariana Campeanu din functia de ministru al muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice
– Ramona-Nicole Manescu din functia de ministru al transporturilor
– Gigel Sorinel Stirbu din functia de ministru al culturii
– Lucia Ana Varga din functia de ministru delegate pentru ape, paduri si piscicultura
– Mihai Alexandru Voicu din functia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul
– Cristian David din functia de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni

Traian Basescu a emis decretele prezidentiale prin care se constata vacantarea posturilor si numirea in regim de interimat dupa cum urmeaza:

– Nicolae Banicioiu, ministru al tineretului si sportului, sa fie numit in functia de ministru al sanatatii, interimar;
– Adriana Doina Pana, ministru delegate pentru dialog social, sa fie numita in functia de ministru al Muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, interimar
– Dan Coman Sova, ministru delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, sa fie numit in functia de ministru al transporturilor, interimar
– Mihnea Cosmin Costoiu, ministru delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, sa fie numit in functia de ministru al culturii, interimar
– Rovana Plumb, ministrul mediului si schimbarilor climatice, sa fie numita in functia de ministru delegat pentru ape, paduri si piscicultura, interimar
– Robert Marius Cazanciuc, ministrul justitiei, sa fie numit in functia de ministru delegat pentru relatia cu parlamentul, interimar
– Titus Corlatean, ministrul afacerilor externe, sa fie numit in functia de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni, interimar

Inainte de a demisiona, ministrii PNL au purtat o serie de discutii cu premierul Victor Ponta. Primul ministru liberal care a demisionat este Mariana Campeanu, de la conducerea Ministerului Muncii. Si Cristian Busoi a demisionat in urma cu putin timp de la conducerea CNAS.

De precizat ca sedinta de Guvern s-a amanat, deocamdata nu se stie pentru ce ora, se asteapta mai intai sa fie publicate in Monitorul Oficial interimatele la ministerele de unde ministrii liberali demisioneaza. Ponta va numi interimari la sefia ministerelor conduse pana acum de liberali, cel mai probabil tot din actualul Executiv.

Ponta va discuta cu Basescu si despre intentia pe care o are in formarea unui nou Guvern. Ponta a anuntat anterior ca, dupa ruperea USL, va numi ministri interimari, dintre ministrii PSD, pe locurile vacantate de PNL.

Reamintimc a Mariana Campeanu si-a depus demisia din functia de ministru al Muncii, dupa o discutie cu premierul Victor Ponta. Campeanu a sosit la Guvern jurul orei 10.00 si a plecat dupa aproximativ 30 de minute.

Ministrii PNL, Eugen Nicolaescu, Ramona Manescu, Gigel stirbu, Lucia Varga, Mihai Voicu, Cristian David, Mariana Campeanu, au fost convocati inainte de sedinta de Guvern de miercuri, la Palatul Victoria, pentru a-si prezenta in acelati timp demisiile din functie.

In cursul zilei de miercuri este de asteptat ca ministrii liberali sa sustina conferinte de presa, pentru a-si prezenta bilantul mandatului.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca ministrii PNL si-au anuntat, practic, demisiile politice, urmand ca pana miercuri la ora 12 ministii, secretarii de stat si sefii de agentii apartinand formatiunii sa-si depuna demisiile scrise.

Antonescu a spus, intr-o conferinta sustinuta alaturi de ministrii PNL si de prim-vicepresedintele formatiunii, Klaus Iohannis, ca demnitarii partidului si-au anuntat, practic, demisiile politice.

El a aratat ca demisia ministrilor liberali va fi prezentata impreuna cu demisia tuturor demnitarilor politici ai Partidului National Liberal, respectiv a tuturor secretarilor de stat, sefilor de agentii, sau a celor care ocupa pozitii asimilate cu secretarii de stat.

Liderii PNL au adoptat, marti seara, o rezolutie privind iesirea liberalilor de la guvernare.

Rezolutia prevede iesirea de la guvernare, demisia in bloc a ministrilor PNL si a secretarilor de stat, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta si pozitia parlamentarilor liberali la momentul votului asupra noului Guvern Ponta.