Noul impozit 2019 pe Bitcoin, Ethereum și alte monede virtuale, în România

Statul a introdus în România, în anul 2019, un impozit, definit expres, pe vânzarea monedelor virtuale, cum sunt Bitcoin sau Ethereum, prin modificarea Codului fiscal.

Vorbim despre Legea nr 30/2019, adoptată de parlamentari în decembrie 2018 și promulgată de președintele țării în 10 ianuarie 2019. Prin această lege se aprobă și se modifică Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.25/2018, fiind astfel făcute mai multe schimbări în Codul fiscal.

Citește și: ROMÂNII CARE AU CRYPTO MONEDE VOR FI BUNI DE PLATĂ DE ANUL ACESTA! CE LE PREGĂTEȘTE ANAF

Cu aceste modificări, în vigoare din 20 ianuarie 2019, Codul fiscal s-a modificat astfel:

La Art. 114, alin 2), La lista de venituri din alte surse se adaugă:

m) venituri din transferul de monedă virtuală.

La art. 116, alin. 2) se adaugă lit. c), reieșind că: 

Impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra câştigului din transferul de monedă virtuală.

Câștigul din transferul de monedă virtuală se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Câştigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie NU se impozitează, cu condiţia ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească nivelul de 600 lei.

Prețul Bitcoin, Ethereum, Ripple – ianuarie 2019

Până acum, veniturile din tranzacțiile de criptomonede erau încadrate în categoria venituri din alte surse, dar Parlamentul a dorit să le menționeze expres.

Modificarea a fost cerută de ANAF, dar și de anumiți oameni de afaceri. Fiscul urmărește „îmbunătățirea conformării fiscale în domeniul taxării veniturilor obținute din transferul monedelor virtuale prin reducerea incertitudinii şi clarificarea acestuia din punct de vedere al taxării” – mai spun parlamentarii.

Sursa text: startupcafe