Noul IMPOZIT FORFETAR, care se va aplica din 2014, va pune lacat pe dughenele mici

Noul impozit forfetar va defavoriza firmele mici, care vor plati aproape la fel de mult ca cele mai rentabile restaurante de lux din Capitala, este de parere Dan Schwartz, managing partner al Scot & Company Consulting.

“Diferenta dintre cel mai mic si cel mai mare impozit platit in domeniul alimentatiei publice este de doar 40%, ceea ce inseamna ca unitatile mici care fac un profit nesemnificativ vor plati aproape la fel de mult ca si cele mai rentabile restaurante de lux din Centrul Capitalei”, a explicat Dan Schwartz, managing partner al firmei Scot & Company Consulting, pentru Realitatea.net.

De exemplu, o dugheana de la marginea Capitalei va plati un impozit forfetar in valoare de aproximativ 2.000 de euro pe an, in vreme ce un restaurant de lux din centrul Bucurestiului va plati cel mult 5.000 de euro pe an.

“Este mai rau decat forfetarul de pe vremea premierului Boc. Firmele mici vor fi defavorizate si cele cu profituri mici vor fi obligate sa inchida daca nu gasesc solutii sa devina mai profitabile”, este de parere Schwartz.

Consultantul considera ca noul impozit forfetar este “contrar principiului Robin Hood”: in loc sa iei de la bogati si sa dai la cei cu venituri mici, prin noua taxare se iau mai multi bani de la micii jucatori din piata si sunt favorizati cei mari.

“Criteriile de calcul sunt complet aleatoare. Ce sens are sa introduci criteriul zonei in cazul unei firme de catering, care isi poate livra serviciile oriunde in oras, sau sa nu introduci criteriu sezonalitatii tocmai la hoteluri? Criteriile sunt alese arbitrar, de fapt asta e marea dificultate cand incerci sa introduci un astfel de forfetar”, a mai spus Schwartz.

Unitatile de cazare vor fi si ele defavorizate, deoarece forfetarul se refera la calculul taxei datorate la stat pe loc de cazare, fara sa tina cont de gradul de ocupare sau de sezonalitate. Totusi, consultantul fiscal considera ca vina apartine in mod egal statului, care pune taxe prea mari, dar si proprietarilor de pensiuni, care au incercat sa pacaleasca statul.

“Multe pensiuni agroturistice nu vor face fata, dar vina este 50-50%. E si a statului ca pune taxe prea mari, dar si a proprietarilor de pensiuni care nu declara toti corect veniturile pe care le au”, a declarat Alexandru sult, reprezentant Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) Prahova. 

Noul impozit forfetar va inlocui impozitul de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri si va fi platit ca suma fixa de hoteluri, pensiuni, service-uri auto si unitati de alimentatie publica.

Foto: cnn.com