NOUL PREMIER al Greciei, Alexis Tsipras, a depus JURAMANTUL

Alexis Tsipras, in varsta de 40 de ani, liderul formatiunii Syriza (stanga radicala), care s-a clasat pe primul loc in urma alegerilor legislative anticipate de duminica, a fost desemnat premier al Greciei, dupa ce a depus JURAMANTUL in fata presedintelui Carolos Papoulias.

“Voi sluji intotdeauna Grecia si inreresul poporului grec”, a declarat Tsipras, care purta un costum bleumarin, fara cravata, intr-o ceremonie civila de prestare a juramantului, o premiera in Grecia, o tara ortodoxa, in care aceasta ceremonie are de obicei un caracter religios, potrivit unor imagini difuzate de postul public de televiziune Nerit, scrie Mediafax.

“Ne asteapta un drum greu”, a declarat Tsipras un pic mai inainte, intr-o scurta conversatie cu seful statului.

Citeste si: ALEGERI GRECIA: SYRIZA si GRECII INDEPENDENTI vor forma noul GUVERN

Alexis Tsipras, presedintele Syriza din 2008 si vicepresedintele Stangii Europene din 2010, este cel mai tanar premier al Greciei din ultimii 150 de ani.

Syriza, care a obtinut 149 din cele 300 de mandate in Parlament, cu 36,34 la suta din sufragii, este primul partid din Europa care ajunge la putere si contesta in mod deschis politicile de austeritate promovate de catre Germania. Syriza sustine, de asemenea, o reducere a datoriei grecesti, provocand rezistenta in randul creditorilor tarii – UE si FMI.

Citeste si: ALEGERI GRECIA: ANTONIS SAMARAS a recunoscut victoria partidului SYRIZA

Inainte sa depuna juramantul, Tsipras l-a informat pe seful statului ca a ajuns la un acord cu partidul suveranist Grecii Independenti (Anel), care a obtinut 13 mandate de deputat, in vederea formarii unui guvern.

Imediat dupa ce a depus juramantul, Alexis Tsipras s-a dus sa reculeaga la zidul executatilor de la Kesariani, o comuna de langa Atena, unde 200 de comunisti au fost executati, in 1944, de catre nazisti.